Κρύσταλλοι Χρόνου. Αυτό που Αναζητά η DARPA μοιάζει τρομακτικό και είναι μόνο η αρχή

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένα από τα πιο περίεργα κομμάτια της επιστήμης που έχουν βγει πρόσφατα – οι Κρύσταλλοι του Χρόνου – αποτελούν προφανώς το κέντρο ενός νέου προγράμματος στο ερευνητικό ίδρυμα DARPA, του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με την dailymail.co.uk. Το ενδιαφέρον που έχει ο στρατός σε αυτή την περίεργη κατάσταση της ύλης είναι φυσικά διαβαθμισμένο στην υψηλότερη κατάταξη απορρήτων.

Οι κρύσταλλοι αποτελούν μοριακές δομές που επαναλαμβάνονται στο χώρο. Τώρα, δύο ομάδες από επιστήμονες έχουν ανακαλύψει την επανάληψη των κρυσταλλικών δομών στο χρόνο.

Οι «Κρύσταλλοι Χρόνου» δεν είναι εύκολο να γίνουν κατανοητοί, αλλά ευτυχώς υπάρχουν παραδείγματα που μπορούν να τους κάνουν αντιληπτούς. Στην πραγματικότητα, με τον ίδιο τρόπο που τα άτομα είναι διατεταγμένα περιοδικά στο χώρο για να σχηματίσουν ένα κρύσταλλο, μπορούν επίσης να τακτοποιηθούν περιοδικά στο χρόνο για να σχηματίσουν ένα χρονικό κρύσταλλο. Αυτά ταλαντεύονται σε ένα σταθερό επαναλαμβανόμενο μοτίβο, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ένα απίστευτα ακριβές ρολόι, ή να βρουν χρήση στον ολοένα και αναπτυσόμενη τεχνολογία των κβαντικών υπολογιστών.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, όμως, όλα αυτά υπήρχαν μόνο σε χαρτί, ως μια θεωρητική κατάσταση της ύλης που ακόμα και αρκετοί ευφυείς φυσικοί δεν κατάφεραν να καταλάβουν πώς θα μεταφέρουν τα σύνθετα μαθηματικά… στο εργαστήριο!

Αυτά, μέχρι το 2016. Τώρα,,ια ομάδα που εργάζεται έξω από το UC Santa Barbara κατάφερε να διορθώσει τα θεωρητικά προβλήματα στις αρχικές εργασίες και ήρθε με έναν τρόπο να δημιουργήσει «Κρύσταλλους Χρόνου». Με τον τρόπο αυτό, όμως, αποκάλυψαν κάτι ακόμα πιο παράδοξο: Όταν ένας  κρύσταλλος χρόνου ωθείται σε μια ορισμένη συχνότητα, δεν αποκρίνεται με την ίδια συχνότητα. Έτσι εάν ένα λέιζερ παλλόταν στον κρύσταλλο κάθε 10 δευτερόλεπτα, θα ταλάντωνε κάθε 20 ή 30 δευτερόλεπτα.

Ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψουμε είναι να φανταστούμε δύο άτομα που κρατούν από ένα άκρο ενός σχοινιού άλματος (το γνωστό μας “σχοινάκι”), με ένα τρίτο πρόσωπο να αναπηδά πάνω και κάτω στο κέντρο. Συνήθως, κάθε φορά που οι δύο περιστρέφουν τα χέρια τους, το σχοινί περιστρέφεται μία φορά και το πρόσωπο στο μέσο μεταπηδά μία φορά. Αλλά με κρυστάλλους χρόνου, θα ήταν σαν οι δύο άνθρωποι να περιστρέψουν τα χέρια τους τρεις φορές, αλλά το σχοινί να γυρίσει μόνο μία φορά και έτσι ο άνθρωπος στη μέση θα έπρεπε να πηδήξει μία μόνο φορά. Είναι κάπως περίπλοκο.

Σύμφωνα με τη συνταγή που δημιουργήθηκε στο UC Santa Barbara, οι επιστήμονες στο UC Berkeley κατάφεραν να κάνουν πραγματικούς κρυστάλλους χρόνου, ενώνοντας μαζί μια αλυσίδα από 10 ιόντα ytterbium των οποίων οι περιστροφές ηλεκτρονίων μπλέχτηκαν. Έπειτα έβαλαν δύο παλλόμενα λέιζερ στην αλυσίδα και προκάλεσαν την περιστροφή των ιόντων στην ακολουθία της συχνότητας. Είναι σημαντικό αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο να είναι διπλάσιο από το χρονικό διάστημα του παλμού λέιζερ που το ξεκίνησε.

Στην πραγματικότητα είχαν δημιουργήσει κρυστάλλους χρόνου. Ουσιαστικά δημιούργησαν μια νέα μορφή ύλης. Επιπλέον, μεταβάλλοντας την περίοδο των παλμών λέιζερ, θα μπορούσαν να αλλάξουν τη διάρκεια του μοτίβου (ή τη φάση των κρυστάλλων χρόνου). Καταλαβαίνετε; Μπορούν να μετατρέψουν κάτι, σε κάτι άλλο, όπως π.χ. μπορεί να μετατραπεί ένα υγρό σε αέριο.

Ο λόγος για τον οποίο η DARPA ενδιαφέρεται για του Κρυστάλλους Χρόνου, δεν είναι ακόμα γνωστός και οι ίδιοι οι φυσικοί δεν γνωρίζουν πραγματικά τις πλήρεις επιπτώσεις ή εφαρμογές των κρυστάλλων του χρόνου, γεγονός που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό το «πείραμα» είναι τόσο συναρπαστικό, αλλά ταυτόχρονα άκρως μυστικό και απόρρητο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ποιά είναι η DARPA; Defense Advanced Research Projects Agency. Δηλαδή, είναι η Υπηρεσία Έρευνας Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων. Οργανισμός του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, υπεύθυνος για την ανάπτυξη των αναδυόμενων τεχνολογιών για χρήση τους από το στρατό.

Όπως είναι αναμενόμενο, το θέμα ιντριγκάρει ιδιαίτερα και αρκετές θεωρίες συνωμοσίας έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν, ως προς το τι έχει σκεφτεί η Υπηρεσία για αξιοποίηση των χρονικών κρυστάλλων. Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και ότι θα ανατρέψει όσα ξέρουμε σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στον πόλεμο αλλά και στην ύλη.

Σημ. Η ιδέα των χρονικών κρυστάλλων, εκείνης της μορφής ύλης που βρίσκεται σε κίνηση ακόμη και σε συνθήκες απουσίας ενέργειας, προτάθηκε για πρώτη φορά από τον βραβευμένο με Νόμπελ Φυσικό, Frank Wilczek, το 2012.

diadrastika