Χέρι κρατάει αγγούρι, όχι για καθαρισμό του κόλπου
Image by MicEnin from depositphotos

Το αγγούρι δεν ενδείκνυται για καθαρισμό του κόλπου. Τι συμβαίνει στο σώμα
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το αγγούρι είναι ένα ευέλικτο λαχανικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάντουιτς και σαλάτες. Όμως, λόγω του σχήματός του αλλά και της σύστασής του έχει αρχίσει εδώ και καιρό να γίνεται μόδα και να προωθείται ως «αγγούρι για καθαρισμό του κόλπου».

Είναι πολύ πιο περίεργο απ’ όσο ακούγεται. Ωστόσο, μικρά κορίτσια που ντρέπονται να ρωτήσουν τη μαμά τους, ή που νομίζουν πως στο youtube και γενικότερα στα social media, θα βρουν όλες τις λύσεις, αλλά ακόμα και μεγάλες ενήλικες κοπέλες και γυναίκες, ακολουθούν αυτόν τον τρόπο καθαρισμού του κόλπου τους, με ένα αγγούρι.

Aγγούρι για καθαρισμό του κόλπου

Οι γυναίκες που προτείνουν το «αγγούρι για καθαρισμό του κόλπου» υποδηλώνουν ότι είναι εύκολο και απλό: «Ξεφλουδίζετε ένα αγγούρι και το «εισάγετε στον κόλπο, το στριφογυρίζετε, κάνετε κινήσεις μέσα και έξω και έτσι καθαρίζεται».

Υποστηρίζεται ακόμα ότι «επαναφέρει την ισορροπία του pH σας» και αφήνει στο αιδοίο σας μυρωδιά φρεσκάδας. Υπάρχουν πολλά σχετικά «εκπαιδευτικά» βιντεάκια και φαίνεται ότι είναι κάτι που ακολουθούν και εφαρμόζουν πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Είναι κάτι σαν μόδα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι γάτες φοβούνται τα αγγούρια

Πώς να καθαρίζετε το αιδοίο σας, λαιμό και στόμα

«Πώς να καθαρίζετε το αιδοίο σας», γράφει για παράδειγμα η Gigi Dowell. «Αν δεν γνωρίζατε, ένα φυσικό καθαριστικό και ένα από τα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αποκατάσταση του pH στον κόλπο σας, είναι ένα αποφλοιωμένο βιολογικό αγγούρι.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον καθαρισμό του λαιμού και του στόματος. Καθαρίστε το στόμα και το λαιμό σας από βακτήρια ή ιούς».

Προτροπές σαν και αυτή είναι κάτι συνηθισμένο, τελευταία. Δυστυχώς, όλο αυτό, δεν είναι καθόλου αστείο. Μερικές από τις οπαδούς της Gigi είναι πολύ αφοσιωμένες και ακολουθούν κατά γράμμα τις συστάσεις της, όπως βλέπουμε:

«Έχω κοιμηθεί με το δικό μου (αγγούρι) μέσα μου, μύριζε σαν (να έκανα) ένα σπα ημέρας όταν ξύπνησα», σχολίασε κάποια πολύ φαν. «Το κάνω μία φορά το μήνα λίγες μέρες μετά τον κύκλο μου, δεν ήξερα πόσο συχνά πρέπει να το κάνω αλλά αισθάνεσαι τόσο αναζωογονητικά», είπε μία άλλη.

Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία

Η Δρ Jen Gunter, επισημαίνει πως τέτοιου είδους προτροπές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«ΜΗΝ καθαρίζετε τον κόλπο σας με αγγούρι». Η Δρ Gunter εξηγεί ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που δεν πρέπει να βάζετε ένα αποφλοιωμένο αγγούρι στον κόλπο σας για να τον καθαρίσετε.

«Αυτή η ιδέα ότι απαιτείται κάποιο είδος κολπικού καθαρισμού, είτε αυτό είναι ένα αποφλοιωμένο αγγούρι είτε αυτά (τα προϊόντα) που πωλούνται στα φαρμακεία, είναι ένας μισογυνισμός μασκαρεμένος ως υγειονομική περίθαλψη. Τα αιδοία ΔΕΝ είναι βρώμικα», γράφει.

Διαβάστε επίσης: Γυναικείο Αιδοίο: Ένα Μυστικό Σύμβολο αιώνων

Κίνδυνος σε μία γυναίκα να προσβληθεί από ιούς και ασθένειες

Στη συνέχεια, εξηγεί πώς αυτός ο «καθαρισμός» σας θέτει σε κίνδυνο ασθενειών.

«Με την καταστροφή των γαλακτοβακίλλων και της βλεννογόνου, οι προσπάθειες για τον καθαρισμό του κόλπου αυξάνουν τον κίνδυνο σε μία γυναίκα να προσβληθεί από τον ιό HIV ή τη γονόρροια εφόσον εκτεθεί σε αυτήν. Παραδόξως, δημιουργεί και μία οσμή.

Επιπλέον, ολόκληρη η προσπάθεια θα μπορούσε να είναι άσκοπη, καθώς το pH του κόλπου ελέγχεται από τα καλά βακτήρια, τα ίδια βακτήρια που προσπαθούν να «καθαρίσουν» την πραγματική βλάβη (εφόσον υπάρχει)».

Επίσης, η δρ Gunter συνεχίζει να προειδοποιεί ότι τα αγγούρια μπορεί να περιέχουν δυσάρεστους μύκητες, ενώ περιγράφει και μια περίπτωση όπου μία γυναίκα έκανε άθελά της διάτρηση στον κόλπο και την ουροδόχο κύστη με ένα αγγούρι.

Έτσι λοιπόν, το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα αγγούρια πρέπει να τα βάζετε μόνο στο πιάτο σας και πουθενά αλλού.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από iflscience.com, drjengunter
diadrastika / Image by MicEnin from depositphotos.com