Καλλιτεχνική απεικόνιση από ELG21 στο Pixabay

Καταγραφή άϋλων όντων σε δημόσιους χώρους;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Υπάρχει άυλος κόσμος; Υπάρχουν άυλα όντα που μπορούν να κυκλοφορούν ανενόχλητα ανάμεσά μας χωρίς να μπορούμε να τα αντιληφθούμε; Ποιοί είναι; Από που έρχονται; Η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη ή την μη ύπαρξή τους. Οι πιστοί και οι οπαδοί αυτής της ιδέας και του παραφυσικού, γενικότερα, έχουν πολλές ενδείξεις που μπορούν να παρουσιάσουν. Οι πιο ισχυρές είναι η φωτογραφίες. Ήδη από τα μισά του 1800 αλλά και φτάνοντας στην σημερινή εποχή με κάμερες digital, smartphonε, iphone, κλπ έχει τύχει σε πολλούς ανύποπτους ανθρώπους, σε δημόσιους και πολυσύχναστους δρόμους, να αποτυπωθούν παράδοξες σκιές που παραπέμπουν σε φαντάσματα, άυλες οντότητες, πνεύματα κλπ. Τι συμβαίνει, λοιπόν;

Στη σημερινή ηλεκτρονική εποχή υπάρχει το photoshop καθώς και άλλα μέσα επεξεργασίας εικόνας που μπορούν να προσθέσουν π.χ. ένα φάντασμα σε μια φωτογραφία. Αλλά τι γίνεται σε μια εποχή που δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα; Τι γίνεται όταν τουρίστες που δεν έχουν καμία διάθεση να κοροϊδέψουν κανέναν τύχει να δουν κάτι που μοιάζει με άυλη παρουσία, μια βασανισμένη οπτασία, να στέκεται δίπλα τους, πίσω τους ή ανάμεσά τους, μπροστά από κάποιο πασίγνωστο μνημείο;

Οι ρίζες της φωτογραφίας πνευμάτων (spirit photography) μπορούν να εντοπιστούν στον 19ο αιώνα. Όπως διαβάζουμε στο bbc.com, κατά τις δεκαετίες του 1850 και του 1860, πολλοί φωτογράφοι πειραματίζονταν με νέα εφέ, όπως στερεοσκοπικές εικόνες και διπλή έκθεση. Όμως κάποιοι αδίστακτοι συνειδητοποίησαν σύντομα ότι αυτές οι τεχνικές μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κέρδος. Ένας επιχειρηματίας Αμερικανός ερασιτέχνης φωτογράφος που ονομάζεται William Mumler πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος άνθρωπος που απαθανάτισε ένα «πνεύμα» σε μια φωτογραφία στις αρχές της δεκαετίας του 1860. Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του Mumler, είναι το «φάντασμα» του Abraham Lincoln σε μια εικόνα της συζύγου του, Mary Todd Lincoln. Αυτό μεγάλωσε τον κατάλογο των πελατών του, έφερε μεγαλύτερο κέρδος αλλά και επικριτές. Έτσι, κάποια στιγμή διαπιστώθηκε ότι μάλλον χρησιμοποιούσε το κόλπο της διπλής έκθεσης.

Ο Mumler μπορεί να το πέτυχε αυτό εισάγοντας ένα θετικό γυάλινο «πιάτο» που είχε προετοιμαστεί προηγουμένως, με την εικόνα του νεκρού, στη φωτογραφική μηχανή του μπροστά από ένα αχρησιμοποίητο ευαίσθητο γυάλινο πιάτο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να φωτογραφίσει τον πελάτη του. Αυτή η τεχνική διπλής έκθεσης δεν απαθανάτισε μόνο την εικόνα του πελάτη αλλά και τη φανταστική εικόνα από την προετοιμασμένη γυάλινη πλάκα μπροστά. Ο Mumler δικάστηκε για απάτη αλλά τελικά αθωώθηκε, ωστόσο η επιχείρηση “φωτογραφίες φαντασμάτων” καταστράφηκε.

Βρισκόμαστε στα τέλη του 1800. Καθώς η δημοτικότητα του πνευματισμού και της φωτογραφίας πνευμάτων αυξανόταν, πολλοί σαν τον Mumler συνέχισαν το έργο του αν και οι κατηγορίες για απάτη συνέχισαν να στοιχειώνουν τους φωτογράφους αυτού του είδους. Εξετάστηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες που θεωρήθηκαν απάτες, αλλά μόνο ελάχιστες θα μπορούσαν, ίσως, να εξηγηθούν ότι μπορεί να περιείχαν κάτι το μεταφυσικό. Από τότε, ως την ψηφιακή κάμερα, έχουν βρεθεί πολλοί τρόποι και μέθοδοι που μπορούν να να προβάλουν σε μία φωτογραφία ένα φάντασμα, ένα πνεύμα ή οποιαδήποτε είδους άυλη παρουσία και οντότητα. Και φτάνουμε στο σήμερα.

Αφήνουμε απ’ έξω την επεξεργασία εικόνας, είτε πρόκειται για καλλιτεχνικές απεικονίσεις που χρησιμοποιήθηκαν από επιδέξιους ως αυθεντικές, είτε δημιουργήθηκαν εσκεμμένα για να ξεγελάσουν και να εξαπατήσουν. Οι σημερινές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο στοίχειωμα, αλλά όχι εσκεμμένα. Η «Γκρίζα Κυρία» στο Hampton Court Palace στο Λονδίνο, για παράδειγμα, είναι σχεδόν σίγουρα μια ιδιορρυθμία της τεχνολογίας στην κάμερα ενός iphone, όταν η δωδεκάχρονη Holly Hampsheir το παίρνει για να τραβήξει φωτογραφία την ξαδέρφη της Brook, καθώς περπατά μόνη της στα επιβλητικά King’s Apartments. Μόλις την επόμενη μέρα ανακάλυψαν ότι η Brook δεν ήταν μόνη στη φωτογραφία. Μια ψηλή, γκρίζα, φαινομενικά ντυμένη γυναίκα ακολουθεί πίσω της. Στην επόμενη φωτογραφία, αυτή η περίεργη ανωμαλία δεν υπάρχει.

Η φωτογραφία της Holly δεν είναι επεξεργασμένη. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Μια εξήγηση που δίνεται σε σχετικό άρθρο του bbc είναι ότι σε αντίθεση με το αναλογικό φιλμ, τα τηλέφωνα τείνουν να τραβούν φωτογραφίες σταδιακά – με τον ίδιο τρόπο που ένας σαρωτής κινείται πάνω από ένα κομμάτι χαρτί. Είναι μια πιο αργή διαδικασία, ειδικά σε πιο σκοτεινά μέρη όπου οι αισθητήρες εικόνας του τηλεφώνου με κάμερα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταγράψουν αρκετές πληροφορίες εικόνας. Αυτό λέγεται «αλλοίωση εικόνας». Ως αποτέλεσμα, οτιδήποτε κινείται μέσα στο πλάνο εκείνη τη στιγμή μπορεί να φαίνεται παραμορφωμένο.

Ένα άλλο γνωστό φαινόμενο είναι οι περίεργες μπάλες φωτός (μοιάζουν με σαπουνόφουσκες, αλλά δεν είναι) γνωστές ως Orbs (φώτο εδώ) που άρχισαν να εμφανίζονται ευρέως στις φωτογραφίες στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Για τους πιστούς, είναι σημάδι πνευματικής ενέργειας. Οι σκεπτικιστές διαφωνούν και δίνουν την επιστημονική τους εξήγηση. Στο newscientist.com διαβάζουμε: Τα συστήματα φακών σε πολλές συμπαγείς ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν έχουν σχεδιαστεί για εστίαση σε θέμα που βρίσκεται πιο κοντά από μερικά εκατοστά μακριά.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο Dave Wood, από την Ένωση για την Επιστημονική Μελέτη Ανώμαλων Φαινομένων (Association for the Scientific Study of Anomalous Phenomena), έδειξε πως τα έντομα ή η σκόνη εμφανίζονται εκτός εστίασης όταν φωτίζονται από το φλας της κάμερας, δημιουργούν φωτεινές σφαίρες. Ο Steven Parsons από το Para.Science συμφωνεί. Βρήκε ότι αερομεταφερόμενο υλικό κοντά στον φακό της κάμερας και σχετικά κοντά στον άξονα του φακού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση orbs. Οι συμπαγείς κάμερες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη δημιουργία εικόνων σφαίρας, λέει.

Πολλά από αυτά που βλέπουμε ως φαντάσματα σε αυθεντικές και μη επεξεργασμένες εικόνες είναι πιθανόν να οφείλονται, στο κούνημα της μηχανής, σε φως φλας που ανακλάται από συμπύκνωση στον φακό ή από την αναπνοή του φωτογράφου, λέει ο Wood. Επίσης, ένα λουράκι κάμερας που κρέμεται μπροστά από τον φακό, η άκρη ενός δαχτύλου του φωτογράφου που καταλάθος βρίσκεται στη γωνία του φακού, τρίχες από μαλλιά που ανεμίζουν κλπ, μπορεί να προκαλέσουν την εντύπωση φαντασμάτων, καθώς ο αισθητήρας της κάμερας τα πιάνει με ένα τρόπο που το ανθρώπινο μάτι ξεγελιέται και βλέπει κάτι απροσδόκητο οπότε “γεννιέται” ένα φάντασμα, μια οπτασία, μία άυλη παρουσία. Σχετικές φωτογραφίες και περισσότερες εξηγήσεις μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους bbc.com, newscientist.com, pocket-lint.com και αλλού.

Είναι, λοιπόν, οι εικόνες πραγματικά μυστηριώδεις ή φταίνε τεχνολογικά λάθη και ευσεβείς πόθοι; Μήπως είναι όλα της φαντασίας μας; Και τι γίνεται όταν ο σκύλος μας φαίνεται να βλέπει κάτι που δεν μπορούμε να δούμε εμείς; (Διαβάστε επίσης: Τα Σκυλιά Βλέπουν τις Οντότητες που Κινούνται Δίπλα μας;) Για τους λάτρεις του υπερβατικού, η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει επαρκείς εξηγήσεις, όταν σε αυτές υπάρχουν λέξεις όπως “σχεδόν”, “μάλλον”, “ίσως”, “πιθανόν” και άλλες παρόμοιες. Άραγε, λοιπόν, αυτό το σκεπτικό κάνει αυτές τις ανωμαλίες να δείχνουν παρουσίες από έναν άλλο κόσμο; Αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύει, τότε σε αυτές τις περιπτώσεις το παράδοξο είναι πως το πλήθος των παρατηρήσεων άυλων όντων έχει αρχίσει και αυξάνεται, σε βαθμό που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο πληθυσμός των αόρατων όντων είναι περίπου ίσως με των ανθρώπων, συνυπολογίζοντας και τις “παρουσίες” που δεν έχουν καταγραφεί. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτή η αύξηση;

Ενδεχομένως, δύο θα μπορούσαν να είναι οι αιτίες. Η πρώτη αφορά την πιθανότητα ότι για άγνωστο λόγω έρχονται συνεχώς από άλλες διαστάσεις, λες και κάποια Πύλη έχει ανοίξει, ή σαν κάποια ρωγμή ανάμεσα στον δικό μας και σε άλλους κόσμους να έχει σχηματιστεί, οπότε “δραπετεύουν” με σχετική ευκολία κάνοντας άθελά τους φανερή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την παρουσία τους σε μας. Η δεύτερη αιτία, θα μπορούσε να είναι τα smartphone που πλέον διαθέτουν οι περισσότεροι από εμάς, τα οποία έχουν την τεχνολογική “ευαισθησία” να τα φωτογραφίζουν – πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα άυλα όντα πάντα υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν και να ζουν ανάμεσά μας, χωρίς να μπορούμε με τα καταλάβουμε με τις συνηθισμένες αισθήσεις μας. Ίσως, ακόμα, να σημαίνει ότι κάποιοι που “φεύγουν” από αυτόν τον κόσμο, για κάποιο λόγο εγκλωβίστηκαν και οι ψυχές τους ή οι ενέργειές τους δεν μπορούν να βρουν τον δρόμο που πρέπει και εξακολουθούν να παραμένουν εδώ.

Το ζήτημα σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Δεν γίνεται να βάζουμε σε ένα τσουβάλι αμφισβήτησης όλες τις μη επεξεργασμένες φωτογραφίες που δείχνουν παράδοξα. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με όλες αυτές και να το ψάξουμε λίγο περισσότερο πριν τις καταδικάσουμε.

Διαβάστε επίσης: Ανατριχιαστικές παρουσίες που πιάστηκαν στην κάμερα

Για τη συνέχεια, αν θέλετε μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με τίτλο “5 Ghosts Videos TOO REAL To Be Seen!” και με βάση τα παραπάνω και τα πιστεύω σας να κρίνετε. Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά.

diadrastika / Image by ELG21 from Pixabay