Είναι η Φωτό από ένα Κάτοικο του Πλανήτη Άρη;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Είναι γεγονός πως στον πλανήτη Άρη πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες – φωτογραφίες στις οποίες παρουσιάζονται παράδοξα αντικείμενα, τα οποία αν τα είχαμε στα χέρια μας, θα γεμίζαμε ένα μεγάλο μουσείο. Ένα ακόμα αντικείμενο έρχεται να ταράξει τα νερά στην επιφάνεια του Άρη, καθώς ένα κομμάτι βράχου, το οποίο φωτογράφισε το Cusriosity, έχει την όψη ενός τρομακτικού κεφαλιού.

Για άλλη μια φορά, η Alana που εργάζεται στο Διαστημικό Κέντρο Επεξεργασίας Εικόνας της NASA μαζί με τον συνάδελφό της Roger, αντάλλαξαν email μέσα από τα οποία φαίνεται ότι διαφωνούσαν για το τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπουν. (Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε Πρόσωπο του θεού Πάνα στον Άρη). Σε μια φωτογραφία υπήρχε ένα κομμάτι πέτρας που έδινε την εντύπωση κεφαλής με ένα πρόσωπο εντελώς αποκομμένο από ένα ταλαιπωρημένο γλυπτό που κάποτε μπορεί να έστεκε ολόκληρο και αρτιμελές, αλλά τώρα είχε συντριβεί, για άγνωστους λόγους.

“Είναι εκπληκτικό ότι πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει ένα πρόσωπο τριών τετάρτων με ένα φαρδύ μέτωπο, μάτι, αυτί, ζυγωματικά, μύτη, στόμα και πηγούνι! Βέβαια, είναι λίγο άγριο“, έγραψε στον Roger η Aliana, συνοδεύοντας το email της με την εικόνα του βράχου που έμοιαζε, θύμιζε ένα τραχύ πρόσωπο. “Άραγε, αυτό το κεφάλι είναι πραγματικά κάτι που θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε ως κρανίο κάποιου αρειανού κατοίκου, ή μήπως είναι παρειδωλία, όπως πολλοί από τους σκεπτικιστές θα υποστηρίξουν;” διατύπωσε την ερώτηση. “Παρειδωλία”, της απάντησε ο Roger, μονολεκτικά.

“Από την άλλη, είναι απορίας άξιο, γιατί βρίσκουμε συνήθως μόνο κεφάλια και σχεδόν ποτέ το υπόλοιπο σώμα.” του έγραψε και έδωσε μία πιθανή απάντηση από μόνο της: “Η απάντηση θα μπορούσε να είναι πως τα κεφάλια είχαν την ευκαιρία και την τύχη να κυλήσουν στο έδαφος και να σωθούν, ενώ το υπόλοιπο σώμα απλά διαλύθηκε σε κομμάτια που, ίσως και αυτά διασκορπίστηκαν.”

Ο Roger της έγραψε: “Ένα πρόσωπο σε ένα βράχο, είναι ευκολότερο να αναγνωριστεί ως τέτοιο λόγο του ψυχολογικού φαινομένου που ονομάζεται παρειδωλία. Το υπόλοιπο σώμα ή τα άκρα δεν έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σε ένα χέρι, για παράδειγμα, τα πρώτα που θα έσπαγαν θα ήταν τα δάχτυλα ενώ το ίδιο το άκρο σε τουλάχιστον δύο κομμάτια. Κάτι ανάλογο θα συνέβαινε και σε ένα πόδι. Είναι παρειδωλία. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο.”

*Την επίσημη φωτογραφία της NASA που αποτύπωσε το Curiosity Rover μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο: https://mars.jpl.nasa.gov/msl-raw-images/msss/00519/mcam/0519ML2042007000E1_DXXX.jpg στο κάτω μέρος της και προς τα αριστερά θα ξεχωρίσετε το κομμάτι βράχου με το πρόσωπο για το οποίο έγραψα την παραπάνω ευφάνταστη ιστορία.

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.