Υπερβόρειοι. Μύθος και συμπεράσματα για τον Πολιτισμό τους
Καλλιτεχνική απεικόνιση από Willgard Krause στο Pixabay

Υπερβόρειοι. Μύθος και συμπεράσματα για τον Πολιτισμό τους
επιμέλεια Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Στην ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με την παράδοση και την wikipedia, οι Υπερβόρειοι ήταν ένας μυθικός λαός που ζούσε στα βουνά της Ελλάδας. Η χώρα τους ονομαζόταν Υπερβορεία κι εκεί ο Ήλιος έλαμπε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αναφορά στην Υπερβόρεια κάνουν οι αρχαίοι συγγραφείς Ηρόδοτος (Δ,13), Ησίοδος (Θεογονία, 211-235), ο γεωγράφος Στράβων (11.4.3.), ο ποιητής Πίνδαρος (Ίσθμια Ωδή 6 […] καὶ πέραν Νείλοιο παγᾶν καὶ δι᾽ Ὑπερβορέους[…]) και ο Παυσανίας. Από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στους χάρτες η Υπερβορεία απεικονιζόταν γενικά ως χερσόνησος ή ένα νησί πέρα από τα εδάφη της Γαλλίας. Μάλλον στη φαντασία των περισσότερων υπήρχε στα εδάφη της σημερινής Βρετανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Άλλες περιγραφές την τοποθετούν στην ευρύτερη περιοχή των Ουραλίων.

Η συνέχεια που ακολουθεί είναι αποσπάσματα της Βούλας Λαμπροπούλου, Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών (Eπιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων “Πλωτίνος”)

Στο ancientgreecereloaded.com διαβάζουμε πως υπάρχουν βέβαια και πιο εξεζητημένες μελέτες για την Υπερβορεία, όπως η άποψη ότι ήταν κάποιο νησί (πάντοτε τοποθετημένο στην Αρκτική ζώνη) το οποίο καταποντίστηκε. Εικάζεται ότι οι έρευνες του Γιούργκεν Σπανούθ το 1961, στον 54ο παράλληλο, αποσκοπούσαν στην ανεύρεση της υποτιθέμενης καταποντισμένης Υπερβορείας· οι δώδεκα δύτες και οι πέντε βατραχάνθρωποι της αρχαιολογικής αποστολής δε βρήκαν τίποτα. Ο Ηρόδοτος εξέφρασε την άποψη ότι στους Υπερβόρειους η μέρα διαρκεί έξι μήνες, προφανώς διότι γνώριζε και για τις συνθήκες της Αρκτικής και για τους Υπερβορείους και υπέθεσε ότι οι τελευταίοι, σαν “Υπέρ-Βόρειοι”, και παίρνοντας τη στενή ερμηνεία αυτού του όρου, κατοικούν στον απώτατο βορρά, στην Αρκτική.

Διαβάστε επίσης: Υπερβόρειοι: Τι Αποκαλύπτουν Έγγραφα στο Θιβέτ και η Μπλαβάτσκι

O Πίνδαρος μας γνωστοποιεί τα αίτια της Αιώνιας Ευτυχίας των Υπερβορείων αναφέροντας ότι αν και είναι άνθρωποι εντούτοις δεν προσβάλλονται ποτέ από νοσήματα, ούτε μάλιστα υπόκεινται στη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων τους και κατά συνεπείαν είναι αθάνατοι! Αναφέρει σχετικά: “Ούτε ασθένειαι ούτε το απάισιον γήρας προσβάλλουν την ιερά ταύτην γενεάν, χωρίς δε πόνον και μακράν των μαχών ζουν… Εις των ευτυχών τούτων ανθρώπων το έθνος ήλθε άλλοτε της Δανάης ο υιός (ο Περσέας)…”

Στη Βοιώ, ποιήτρια και ιέρεια των Δελφών, έχει αποδοθεί το έργο “Ύμνος στον Απόλλωνα” όπου αναφέρει πως το δελφικό μαντείο ιδρύθηκε από τους Υπερβόρειους και ότι ο πρώτος μάντης ήταν ο Ωλήν, που από τον Ησύχιο και τον Σούδα αποκαλείται “Δυμαίος” ή “Λύκιος” ή “ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΣ”.

Σύμφωνα με το μύθο, ο θεός Απόλλωνας είναι γνωστός για την ασύγκριτη ευστοχία του στη τοξοβολία· τα βέλη του δεν αστοχούν ποτέ. Αυτή του την ικανότητα χρησιμοποίησε για να εκδικηθεί τους Κύκλωπες τους οποίους θεώρησε ως υπαίτιους για το θάνατο του υιού του Ασκληπιού. Με μεγάλη επιδεξιότητα στόχευσε με το τόξο του και με ένα και μοναδικό βέλος σκότωσε όλους τους Κύκλωπες. Μετά από το φονικό, το βέλος πέταξε μόνο του(;) και κρύφθηκε στο ναό του Απόλλωνος στη χώρα των Υπερβορείων. Αυτό το ιπτάμενο βέλος χάρισε ο θεός στον Υπερβόρειο ιερέα Άβαρι πάνω στο οποίο μεταφέρθηκε για το ταξίδι του από την Υπερβορεία στην Δήλο.

Επίσης: “Αιθεροβάτης είναι το επίθετο του Άβαρι, γιατί σε αυτόν δωρήθηκε ακόντιο (βέλος) από τον Υπερβόρειο Απόλλωνα και μεταφερόμενος πάνω σε αυτό… διάβαινε τα αδιάβατα, βαδίζοντας, κατά κάποιον τρόπο, στον αέρα, πράγμα το οποίο υπέθεσαν μερικοί ότι είχε κάνει και ο Πυθαγόρας…”.

Διαβάστε επίσης: Η επίσκεψη του υπερβόρειου Άβαρη στον Πυθαγόρα

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σκέψεις και συμπεράσματα. Σπύρος Μακρής:

-d- Όλα αυτά, θεωρώ, είναι αρκετά για να σχηματιστεί η ιδέα πως οι μυθικοί Υπερβόρειοι ήταν ένας αρκετά προηγμένος πολιτισμός, όχι μόνο τεχνολογικά, αν λάβουμε υπόψη το βέλος με το οποίο πέταγε ο Άβαρις, αλλά και σε θέματα υγείας, αφού δεν είχαν ασθένειες και μπορούσαν να ζουν πολλούς αιώνες – συγκριτικά πάντα με τον σύγχρονο άνθρωπο. Αν θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι αλήθεια και όχι ένας μύθος, όπως έχει φτάσει στις μέρες μας, τότε είναι εύκολο να υποθέσει κανείς πως είχαν τη δυνατότητα να κυριαρχούν πάνω σε αρκετές μορφές ενέργειας (πχ χειρισμός της βαρύτητας) αλλά και στο ίδιο το σώμα τους, στον οργανισμό τους. Μια πιθανότητα που οδηγεί στο επιπλέον συμπέρασμα ότι είχαν αναπτύξει εγκεφαλικές και πνευματικές ιδιότητες.

Ωστόσο, παρά την εικασία ότι είχαν τόσο ανεπτυγμένο και προηγμένο πολιτισμό, δεν αρνήθηκαν επιπλέον γνώσεις και, μάλιστα, τις επιδίωξαν. Αυτό συνέβη όταν ο Άβαρις επισκέφθηκε τον Πυθαγόρα για να μάθει την ελληνική φιλοσοφία και πριν επιστρέψει στην πατρίδα του, χάρισε το βέλος πάνω στο οποίο ιππεύοντας, μπορούσε να περάσει όλες τις δυσκολίες – και ο Πυθαγόρας το δέχτηκε, σύμφωνα με τον Ιάμβλιχο, ενώ είναι εύκολο να σχηματιστεί η υπόθεση ότι και ο ίδιος ο φιλόσοφος έκανε ταξίδια πάνω σε αυτό.

Πολλοί έχουν συνδέσει την υποθετική ύπαρξη των Υπερβορείων με όντα ανθρώπινα αλλά όχι γήινης προέλευσης

Διαβάστε επίσης: Υπερβόρειοι: Μία αρχαία εξωγήινη φυλή “παρούσα” στη Γη έως σήμερα

Δεν μπορούν να δεχτούν την ανθρώπινη φυσιολογία και συμπεριφορά τους. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή την εκδοχή, ούτε και κάποια άλλη – ας μην ξεχνάμε πως οι Υπερβόρειοι δεν θεωρούνται ιστορικός λαός, αλλά μυθικός. Δεν υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία ή άλλα επιστημονικής φύσεως που να αποδεικνύουν την ύπαρξή τους. Ως προς αυτό το θέμα έχουν ένα κοινό με τους Άτλαντες καθώς ούτε και για αυτούς υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία. Μόνο υπόνοιες, ενδείξεις και εικασίες. Όμως, κάπου βαθιά μέσα μου, θεωρώ ότι υπήρξαν, τόσο οι Υπερβόρειοι όσο και οι Άτλαντες. -d-

diadrastika / Image by Willgard Krause from Pixabay