Το Τσάι που Μαζεύεται Λίγες Φορές το Χρόνο σε Πανσέληνο με Κέρδος 1850 δολάρια το Κιλό

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όλοι δεν θα θέλαμε να έχουμε μία καλλιέργεια που με κάποια δεδομένα θα απέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά; Αυτό θα ήταν ιδανικό για πολύ κόσμο, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο το προϊόν και οι συνθήκες της συγκομιδής του.

Σύμφωνα με το bbc.com, στις απότομες πλαγιές των ινδικών Ιμαλαΐων, σε ύψος 2.200 μέτρων, περιτριγυρισμένο από τις κορυφές του Khangchendzonga, το τρίτο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, εκεί που οι άγριοι ελέφαντες και οι τίγρεις περιπλανιούνται στις κορυφογραμμές της κοιλάδας, εκεί που τα βουδιστικά μοναστήρια είναι σαν να κρέμονται στις πλαγιές, βρίσκεται μία τεράστια φυτεία του Darjeeling, ενός σμαραγδένιου πράσινου τσαγιού που η σωστή προώθησή του, το οδήγησε σε διεθνή φήμη.

87 κτήματα με τσάι Darjeeling παράγουν ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα αρωματικά βότανα του κόσμου. Πρόκειται για μία ποικιλία γνωστή ως Silver Tips Imperial. Το εκπληκτικότερο όλων και ειδικά αυτό που συμβάλει στην σπανιότητα του είδους, είναι ο τρόπος που γίνεται η συλλογή του. Γίνεται σε ξάστερες νύχτες με πλήρες φεγγάρι. Όταν δε, οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται δημιουργούνται οι πιο άριστες συνθήκες συγκομιδής.

Ωστόσο, όλο το μυστικό δεν κρύβεται μόνο στην παρατήρηση και τον ρυθμό των πλανητών. Το ουράνιο αυτό ημερολόγιο απλά καθορίζει την κατάλληλη στιγμή για να μαζέψουν τα φύλλα του τσαγιού, γεγονός που συμβαίνει μαζικά κατά την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

Στην πρώτη καθαρή νύχτα με πανσέληνο, από τα μέσα Μαρτίου έως το Μάιο, όταν οι ωκεανοί βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ενώ εκείνα του νερού στα φυτά μειώνονται, πιστεύεται ότι η αύξηση του οξυγόνου και η ενέργεια του αέρα συνδυάζονται στα καλύτερα ποσοστά τους και παράγουν μια ποιοτική τρυφεράδα και γεύση στα συγκεκριμένα φύλλα τσάι.

Έτσι, όταν ο ήλιος αρχίσει να δύει, οι εργάτες ετοιμάζονται για ένα μοναδικό γεγονός που ένα μέρος του είναι πνευματικό και ένα άλλο, τελετουργικό. Αυτό το μυστικό, πέρα από τις κοσμικές διαστάσεις που λαμβάνει, οδηγεί άμεσα στο να μοσχοπουληθεί. Όπως αναφέρει το άρθρο του BBC, το 2014 έφτασε να πωλείται για 1.850 δολάρια ανά κιλό, καθιστώντας το έτσι ως το πιο ακριβό τσάι που παράγεται ποτέ στην Ινδία.

diadrastika / Image by Toàn Nguyễn from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.