Καλλιτεχνική απεικόνιση από Momentmal στο Pixabay

Η NASA Εντόπισε Ένα Εξωτερικό «Τείχος» στα Όρια του Ηλιακού μας Συστήματος

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Εντόπισαν ένα γιγαντιαίο «τείχος» στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος και οι επιστήμονες της NASA πιστεύουν πως το διαστημικό σκάφος New Horizons που έχει φτάσεις έως εκεί, είναι σε θέση να το «δει». Σύμφωνα με το livescience.com, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «τείχος υδρογόνου» που βρίσκεται στο εξωτερικό όριο του ηλιακού μας συστήματος, εκεί όπου φτάνουν και αποδυναμώνονται οι πνοές του ηλιακού ανέμου και δεν μπορούν να σπρώξουν πιο πέρα μάζα διαστρικής ύλης που βρίσκεται εκεί έξω, αλλά ούτε και αυτή μπορεί να πιέσει προς τα μέσα, δηλαδή στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Ανακάλυψαν το «Μεγάλο Αφεντικό» του Σύμπαντος

Εκεί ακριβώς, εντοπίζεται μια ορατή οριακή μορφή. Από τη μια πλευρά είναι τα τελευταία απομεινάρια του ηλιακού ανέμου και από την άλλη, προς την εξωτερική μεριά του ηλιακού συστήματος, η διαστρική ύλη, η οποία φαίνεται να περιλαμβάνει μεγάλα ποσά υδρογόνου. Έτσι έχουμε ένα «τείχος υδρογόνου». Τώρα οι ερευνητές της NASA είναι αρκετά σίγουροι ότι το New Horizons, ο δειγματοληπτικός παράγοντας που προσπέρασε τον Πλούτωνα το 2015, είναι σε θέση να «δει» αυτό το όριο, το σύνορο, ή αλλιώς «τείχος υδρογόνου».

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στις 7 Αυγούστου 2018, στο περιοδικό Geophysical Research Letters, το New Horizons ανιχνεύει μία υπεριώδη ακτινοβολία, την ίδια που είχαν εντοπίσει τα δύο διαστημόπλοια Voyager της NASA, τα οποία ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, δεν είναι αρκετά βέβαιο ότι το υπεριώδες σήμα προέρχεται από το «τείχος υδρογόνου», καθώς θα μπορούσε να προέρχεται από κάποια άλλη πηγή, πολύ μακρύτερα, μέσα στον γαλαξία μας. Μόνο όταν το New Horizons περάσει αυτό το όριο, θα διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει, καθώς τα νέα συστήματα θα λειτουργούν ακόμη για 15 με 20 ακόμα χρόνια, ενώ είναι πιο σύγχρονα και πιο ευαίσθητα από οποιαδήποτε άλλα παλαιότερα.

Διαβάστε επίσης: Ο πλανήτης Δίας «Έχτισε» το Ηλιακό μας Σύστημα

Μερικές τέτοιου είδους ανακαλύψεις, σε κάνουν να αναρωτιέσαι, αν όλο το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται μέσα σε μία τεράστια φυσαλίδα, σε ένα τεράστιο θόλο, όπου όταν φτάνεις στην άκρη του, βλέπεις τον εξωτερικό κόσμο, σαν από ένα παράθυρο. Αν, μάλιστα, αφήσουμε την φαντασία μας να καλπάσει, θα μπορούσαμε να δούμε αυτό το «Τείχος Υδρογόνου» ως μια τεραστίων διαστάσεων περίφραξη με μία και μόνο Πύλη εξόδου από αυτήν, την οποία φυλάσσουν όντα ασύλληπτης εμφάνισης και νόησης, συνειρμικά σαν ιππότες-φρουροί που επιτρέπουν σε κάποιους να βγουν από το ηλιακό σύστημα, μόνο εάν και εφόσον τους επιτραπεί από «άνωθεν» εντολή να δώσουν άδεια για να βγουν στην πλατιά θάλασσα του ευρύτερου διαστήματος.

diadrastika / Image by Momentmal from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.