Εικόνα ενός είδους μέδουσας, από Eddie K στο Pixabay

Κι όμως Υπάρχουν Αθάνατα Όντα που Ζουν στον Πλανήτη μας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι αλχημιστές, οι μυστικιστές αλλά και οι μεταγενέστεροι επιστήμονες, εκατοντάδες χρόνια τώρα αγωνίζονται για το μυστικό της αιώνιας ζωής και της νεότητας. Όλοι τους έψαχναν και εξακολουθούν να ψάχνουν, ανάμεσα σε άλλα, το ελιξίριο που προσφέρει την αθανασία. Κι αν νομίζετε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, διότι ο θάνατος είναι ένα φυσικό επακόλουθο της ζωής, τότε, θα πρέπει να σας απογοητεύσουμε, καθώς ήδη υπάρχει ένα πλάσμα στον πλανήτη μας που έχει βρει έναν τρόπο να μην γερνάει και να μην πεθάνει ποτέ. Αυτό, δεν είναι οι βρυκόλακες, ούτε τα ζόμπι.

Το μόνο γνωστό αθάνατο ζώο σήμερα, όπως διαβάζουμε στο earth-chronicles.com είναι η μέδουσα Turritopsis nutricula, το οποίο ζει σε τροπικές θάλασσες. Αυτό το αιώνιο “μωρό” έχει μέγεθος μόνο περίπου 5 εκατοστά και έχει μάθει πώς να αναζωογονεί τον εαυτό του επ’ αόριστον. Όταν μια τέτοια μέδουσα φτάσει στην ωριμότητα, δεν πεθαίνει μετά την αναπαραγωγή, όπως όλοι οι συνηθισμένοι συγγενείς της. Βρήκε τα “μαγικά” της Φύσης και κατάφερε να επιστρέψει από το “ενήλικο” στάδιο της ανάπτυξης της πίσω στο “βρεφικό”.

Διαβάστε επίσης: Το Μυστικό της Αθανασίας

Η ενήλικη μέδουσα βυθίζεται στον πυθμένα και καλύπτεται με μία “κρούστα” από χιτίνη, που την μετατρέπει σε πολύποδα. Κάτω από το στρώμα χιτίνης, οι μέδουσες “ανανεώνονται” και επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά, πάλι ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Και αυτή η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί εις τους αιώνες των αιώνων. Θεωρητικά, οι αθάνατες μέδουσες, φυσικά, μπορούν να πεθάνουν, αλλά μόνο αν βρεθούν στα δόντια κάποιου μεγαλύτερου θαλάσσιου αρπακτικού.

Άραγε, κατά την επιστροφή των μεδουσών από την ωριμότητα σε νηπιακή κατάσταση, εξακολουθούν να διατηρούν την ίδια προσωπικότητα και μνήμη -αν υποθέσουμε ότι έχουν; Ή ξαναγεννιούνται ολοκληρωτικά από την αρχή; Όπως και να έχει, οι επιστήμονες διερευνούν αυτό το μοναδικό φαινόμενο των θαλάσσιων ζώων, προσπαθώντας να εντοπίσουν πώς είναι δυνατή η διαδικασία μετασχηματισμού των κυττάρων από τη μια μορφή στην άλλη.

diadrastika / Image by Eddie K from Pixabay