Σε Περικυκλώνουν Τοξικοί Άνθρωποι; Βγάλε την «Γκρίζα Πέτρα» και Απομάκρυνέ τους

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πάντα κάπου θα υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι που προσπαθούν να σας χειριστούν, να πάρουν την ενέργειά σας, να σας διαλύσουν. Όχι, φίλε μου. Δεν πρέπει να τους αφήσεις.Αν τους επιτρέψεις να μπουν στη ζωή σου, τότε είστε καταδικασμένοι να ζήσετε το “υπόλοιπο” σας ως πιόνι στο ατέλειωτο παιχνίδι τους. Αναρωτιέσαι πως θα τους κάνεις πέρα;

Υπάρχει μία μέθοδος, γνωστή ως Gray Rock (γκρίζα πέτρα). Η βασική ιδέα είναι ότι ενσωματώνετε όλη τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό μίας αδιάφορης, βαρετής, αγνοημένης, παρατημένης και απαρατήρητης “γκρίζας πέτρας”.

Η φράση “Gray Rock Method” δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον blogger Skylar σε ένα το άρθρο από την ιστοσελίδα 180rule.com, μετά από μια μοιραία συνομιλία που είχε με έναν άγνωστο.

Πως γίνεστε μία “Γκρίζα Πέτρα”

Εννοείται ότι αποφεύγετε το άτομο που είναι τοξικό όσο μπορείτε. Αποφύγετε να αλληλεπιδράτε μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά εάν είναι συνάδελφος, προϊστάμενος ή το αφεντικό σας. Έτσι, εφαρμόζετε την μέθοδο της “Γκρίζας Πέτρας”.

Διατηρήστε το διάλογο στο απόλυτα ελάχιστο επίπεδο. Μην τους δίνετε ευκαιρίες να συνεχίζουν την συζήτηση.

Αλλάξτε κουβέντα και περιοριστείτε σε κουραστικά θέματα όπως ο καιρός.

Αν σας κάνουν ερωτήσεις, δώστε σύντομες απαντήσεις οι οποίες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω συζήτηση.

Αν, για παράδειγμα, σας ρωτήσουν “τι κάνεις το απόγευμα μετά τη δουλειά, ή το Σαββατοκύριακο”, δεν δίνετε αναφορά. Απαντάτε πως θα πλύνω τα πιάτα, θα σκουπίσω, θα απλώσω τα ρούχα και οτιδήποτε μπορεί να είναι βαρετό.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Γενικότερα δεν χρειάζεται να ξέρουν αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με κάτι, γιατί αμέσως τους δίνετε “βήμα” για να συνεχίσουν την κουβέντα, κάτι που δεν θέλετε. Ένα “δεν ξέρω” ή ένα “χμμμμμ” είναι αρκετά.

Μην νευριάζετε με την επιμονή τους, αλλά να αδιαφορείτε.

Ποτέ μην μιλάτε για την προσωπική σας ζωή, ειδικά για τις χαρούμενες και ευτυχισμένες στιγμές σας. Αναφερθείτε σε αδιάφορα και βαρετά πράγματα. Κάποια στιγμή θα βαρεθούν όταν δεν βρίσκουν κάτι ενδιαφέρον μαζί σας.

Μη τους ρωτάς τίποτα. Μην ασχολείσαι μαζί τους. Μην τους δίνεις το πράσινο φως για να “ξεδιπλώσουν” την δική τους ζωή, αφού δεν το κάνετε εσείς με την δική σας. Αν αρχίσουν από μόνοι τους, βρείτε μία δικαιολογία να φύγετε ή ασχοληθείτε με κάτι βαρετό επάνω σας, όπως ένα ξέφτι ή τη σκόνη στα παπούτσια σας.

Η μέθοδος Gray Rock δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά συχνά είναι αποτελεσματική. Το θέμα είναι να μην δίνετε στους τοξικούς “φίλους” σας τρόπους και αφορμές να είναι κοντά σας.

diadrastika / Image by StockSnap from Pixabay