Επιβίωσε από φριχτό ατύχημα και άφησε άφωνους πολλούς με τη δύναμη της ψυχής του
Image by kasezo2 from depositphotos

Επιβίωσε από φριχτό ατύχημα και άφησε άφωνους πολλούς με τη δύναμη της ψυχής του
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Ανατόλι Πέτροβιτς Μπουγκόρσκι (Anatoli Petrovich Bugorski), Ρώσος φυσικός σωματιδίων έμεινε γνωστός στην ιστορία για το γεγονός ότι επέζησε από ένα ατύχημα με ακτινοβολία, όταν μια δέσμη πρωτονίων υψηλής ενέργειας από έναν επιταχυντή σωματιδίων πέρασε μέσα από τον εγκέφαλό του.

Διαβάστε επίσης: Jean Hilliard: Το μυστήριο της παγωμένης γυναίκας που επέστρεψε από το θάνατο και εξέπληξε τους πάντες

Ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικής Υψηλής Ενέργειας  (Institute for High Energy Physics) στο Protvino της Ρωσίας, ο Anatoli Bugorski εργάστηκε με τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στη Σοβιετική Ένωση, το U-70 synchrotron. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο τύπο επιταχυντή κυκλικών σωματιδίων, στον οποίο η επιταχυνόμενη δέσμη σωματιδίων ταξιδεύει γύρω από μια σταθερή διαδρομή κλειστού βρόχου. Το U-70 με τελική ενέργεια 70 GeV, που κατασκευάστηκε το 1967 στο Ινστιτούτο Φυσικής Υψηλής Ενέργειας στο Protvino. Ο επιταχυντής κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ σε ενέργεια δέσμης κατά τη στιγμή της κατασκευής του και εξακολουθεί να είναι ο υψηλότερος ενεργειακός επιταχυντής στη Ρωσία. 

Στις 13 Ιουλίου 1978, στον Bugorski έλαχε να τσεκάρει ένα κομμάτι του εξοπλισμού που είχε πρόβλημα. Καθώς έγειρε επάνω του για να το εξετάσει, τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε και έπεσαν. Το κεφάλι του ερευνητή εκείνη τη στιγμή βρισκόταν ανάμεσα στη διαδρομή της δέσμης πρωτονίων των 76 GeV, κόλλησε και η ισχυρή δέσμη το διαπέρασε. Σύμφωνα με πληροφορίες, είδε μια λάμψη “πιο φωτεινή από χίλιους ήλιους” αλλά δεν ένιωσε πόνο. Η δέσμη πέρασε από το πίσω μέρος του κεφαλιού του, το ινιακό και το κροταφικό λοβό του εγκεφάλου του, το αριστερό μέσο αυτί και έξω από την αριστερή πλευρά της μύτης του. Τα εκτεθειμένα μέρη του κεφαλιού του μόλις είχαν δεχτεί τοπική δόση από 200.000 έως 300.000 roentgens – το roentgen ή röntgen είναι μια παλαιού τύπου μονάδα μέτρησης για την έκθεση σε ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα.

Ο Μπουγκόρσκι κατάλαβε τη σοβαρότητα αυτού που είχε συμβεί, αλλά συνέχισε να δουλεύει πάνω στο πρόβλημα σα να μην τον επηρέασε καθόλου η δέσμη που πέρασε μέσα από το κεφάλι του. Αρχικά δεν μίλησε σε κανέναν για το ατύχημα, σχόλασε από τη δουλειά του,πήγε σπίτι αλλά ως το βράδυ, τα άσχημα συμπτώματα από της ισχυρής δέσμης άρχισαν να γίνονται αισθητά και φανερά επάνω του. Το αριστερό μισό του προσώπου του πρήστηκε και έγινε αγνώριστο ενώ, τις επόμενες μέρες, το δέρμα άρχισε να ξεφλουδίζει, αποκαλύπτοντας τη διαδρομή που είχε κάψει η δέσμη πρωτονίων μέσα από μέρη του προσώπου του, τα οστά του και τον εγκεφαλικό ιστό από κάτω.

Διαβάστε επίσης: Ήταν Νεκρή για 27 λεπτά. Όταν «Ξύπνησε» Έγραψε ένα Απόκοσμο Μήνυμα

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ειδική κλινική στη Μόσχα όπου οι γιατροί ήταν βέβαιοι για τον αναμενόμενο θάνατό του λόγω του ότι είχε λάβει μια πάρα πολλή μεγάλη δόση ακτινοβολίας. Οι πηγές φαίνεται να διαφωνούν σχετικά με το πόση ακριβώς ακτινοβολία απορρόφησε ο άτυχος ερευνητής, αλλά ορισμένοι λένε ότι ήταν τόσο υψηλή όσο 200.000 έως 300.000 rads. Κανένας άλλος άνθρωπος δεν είχε βιώσει ποτέ μια τόσο εστιασμένη δέσμη ακτινοβολίας σε τόσο υψηλή ενέργεια. Συνήθως μια δόση από 400 έως 1.000 rads είναι αρκετή για να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Όμως ο Μπουγκόρσκι επέζησε.

Επέστρεψε στη δουλειά 18 μήνες αργότερα, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του και συνέχισε να εργάζεται ως φυσικός σωματιδίων. Δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία ζημιά στη διανοητική του ικανότητα. Η ευφυΐα του παρέμεινε τόσο οξεία όσο ποτέ, αλλά η κούραση της διανοητικής εργασίας αυξήθηκε αισθητά ενώ έχασε εντελώς την ακοή στο αριστερό αυτί και το αριστερό μέρος του προσώπου του έμεινε παράλυτο λόγω της καταστροφής των νεύρων. Διακατεχόταν από περιστασιακές κρίσεις που επηρέαζαν αρχικά μόνο ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου. και σπάνιες τονικοκλονικές κρίσεις ή GTCS, δηλαδή ένα τύπο γενικευμένης κρίσης που προκαλεί αμφοτερόπλευρες, σπασμωδικές τονικές και στη συνέχεια κλονικές μυϊκές συσπάσεις.

Ο Μπουγκόρσκι συνέχισε να εργάζεται ως φυσικός στο Ινστιτούτο Φυσικής Υψηλής Ενέργειας και κατείχε τη θέση του συντονιστή πειραμάτων φυσικής. Λόγω της πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης να διατηρεί μυστικότητα σε θέματα που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια, ο Bugorski δεν μίλησε δημόσια για το ατύχημα για πάνω από μια δεκαετία. Μόνο μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, η ιστορία του ήρθε στο φως. Συνέχισε να πηγαίνει στην κλινική ακτινοβολίας της Μόσχας δύο φορές το χρόνο για εξετάσεις και για συναντήσεις με άλλα θύματα πυρηνικών ατυχημάτων. Το 1996 έκανε αίτηση για καθεστώς αναπηρίας ώστε να λαμβάνει δωρεάν επιληπτική φαρμακευτική αγωγή. αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε. Ο Bugorski έδειξε ενδιαφέρον να γίνει αντικείμενο μελέτης σε δυτικούς επιστήμονες, αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να φύγει από το Protvino. Εκεί ζει ακόμα – όσο γράφονται αυτές οι γραμμές – και του λείπουν λίγα χρόνια για να πατήσει τα 80, καθώς γεννήθηκε το 1942.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε νεκρή αφού πρώτα δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο Matrix»

Με την ιστορία του Μπουγκόρσκι διαισθάνομαι ότι αρχικά άφησε άφωνους τους κοντινούς του ανθρώπους με το σθένος και τη θέληση για ζωή, να συνεχίσει με το διδακτορικό του και να συνεχίσει να εργάζεται, παρά τα όποια σοβαρά προβλήματα της υγείας του. Χρόνια μετά, όταν η ιστορία του άρχισε να κυκλοφορεί στις δυτικές χώρες – και διαβάζοντας τα σχόλια του κόσμου για τα βάσανά του – αντιλαμβάνομαι ότι τυγχάνει μεγάλου θαυμασμού για τη δύναμη της ψυχής του, όχι μόνο για επιβίωση αλλά και για να προχωρήσει στη ζωή.

Μία Μούμια στον Κεντρικό Πυρήνα του CERN

Θα σας περιγράψω τώρα μια ιστορία φαντασίας που θα μπορούσε να βασίστηκε σε εκείνη του Μπουγκόρσκι, ή να δανείστηκε κάποια στοιχεία της. Πολύ περιληπτικά είναι η εξής: Ένας μυστικός πληροφοριοδότης παρατήρησε ότι μια ομάδα έφερε ένα αντικείμενο στο κέντρο του Large Hadron Collider (CERN), μία περιοχή που προορίζεται μόνο για ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Ξαφνικά μια φωνή ξεχώρισε δυνατή στον αέρα που ανακοίνωσε ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Είδε στις οθόνες ότι παραδόθηκε ένα περίεργο πακέτο πάνω σε φορείο. Ήταν μία μούμια.

Τα συστήματα άρχισαν να λειτουργούν και η μούμια φάνηκε να εκπέμπει κάποιο είδος φωτός. Τότε, το εξειδικευμένο προσωπικό έσπευσε να τραβήξει το πακέτο έξω. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας στο κέντρο ελέγχου, του είπε έκπληκτος ότι το πακέτο άρχισε να κινείται. Ξαφνικά, η σύνδεση διακόπηκε και όλοι αποχώρησαν από την αίθουσα. Αργότερα, ο μυστηριώδης πληροφοριοδότης, έμαθε πως αυτή η μούμια ήταν μέλος ενός πληρώματος που είχε καταρρεύσει πριν 13.000 χρόνια. Όμως, όπως εξηγήσαμε αρχικά, η ιστορία αυτή με τη μούμια είναι πέρα ως πέρα φανταστική.

diadrastika / Image by kasezo2 from depositphotos.com