Καλλιτεχνική απεικόνιση φράκταλ από Pete Linforth στο Pixabay

Βρέθηκε Ιός που Μετατρέπει τα Θύματά του σε Πέτρα

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Στα νερά μίας ιαπωνικής θερμής πηγής, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια νέα οικογένεια γιγαντιαίων ιών, τα οποία είναι λες και ξεπήδησαν μέσα από κάποιους μύθους της ελληνικής μυθολογίας. Ο ιός Medusavirus, όπως αναφέρει το Live Science, είναι σε θέση να μετατρέψει τους οικοδεσπότες του σε “πέτρα”. Αφού μολύνει τον ξενιστή του, ένα είδος αμοιβάδας Acanthamoeba castellanii, ο ιός κάνει τους οργανισμούς να σχηματίζουν ένα παχύ σκληρυμένο κέλυφος.

Το εξωτερικό στρώμα αυτού του μοναδικού γιγαντιαίου ιού  καλύπτεται επίσης με εκατοντάδες ακίδες με σφαιρικές κεφαλές που χρησιμοποιούνται για την προστασία του γενετικού υλικού του, όχι και τόσο διαφορετικό από το γνωστό ελληνικό μύθο, όπου κεφάλι της Μέδουσας που είχε φίδια αντί για μαλλιά.

Σύμφωνα με το Journal of Virology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο υποστηρίζουν ότι το ασυνήθιστο δείγμα ανήκει σε μια εντελώς νέα οικογένεια γιγαντιαίων ιών: Medusaviridae. Οι γιγαντιαίοι αυτοί ιοί ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπως αναφέρει το iflscience.com και οι επιστήμονες εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά σε έκπληξη καθώς η ανακάλυψή του θολώνει τα όρια που είχαν ως τώρα μεταξύ των σωματιδίων του ιού και της κυτταρικής ζωής.

Σε εμάς απλά δημιουργείται μία απορία σε σχέση με τον ιό της Μέδουσας (medusa virus) και του ελληνικού μύθου με τον Περσέα και την Γοργόνα Μέδουσα που μετέτρεπε ό,τι κοιτούσε σε πέτρα. Μήπως, τελικά, αυτός ο μύθος κρύβει περισσότερα από όσα μπορούμε να κατανοήσουμε και να συνδέσουμε μεταξύ τους; Ποιος να ξέρει;

diadrastika / Image by Pete Linforth from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.