Βρέθηκε Ιός που Μετατρέπει τα Θύματά του σε «Πέτρα»

[23/03/2019 - 08:58]

Βρέθηκε Ιός που Μετατρέπει τα Θύματά του σε «Πέτρα»

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στα νερά μίας ιαπωνικής θερμής πηγής, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια νέα οικογένεια γιγαντιαίων ιών, τα οποία είναι λες και ξεπήδησαν μέσα από κάποιους μύθους της ελληνικής μυθολογίας.

Ο ιός Medusavirus, όπως αναφέρει το Live Science, είναι σε θέση να μετατρέψει τους οικοδεσπότες του σε «πέτρα». Αφού μολύνει τον ξενιστή του, ένα είδος αμοιβάδας Acanthamoeba castellanii, ο ιός κάνει τους οργανισμούς να σχηματίζουν ένα παχύ σκληρυμένο κέλυφος.

Το εξωτερικό στρώμα αυτού του μοναδικού γιγαντιαίου ιού  καλύπτεται επίσης με εκατοντάδες ακίδες με σφαιρικές κεφαλές που χρησιμοποιούνται για την προστασία του γενετικού υλικού του, όχι και τόσο διαφορετικό από το γνωστό ελληνικό μύθο, όπου κεφάλι της Μέδουσας που είχε φίδια αντί για μαλλιά.

Σύμφωνα με το Journal of Virology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο υποστηρίζουν ότι το ασυνήθιστο δείγμα ανήκει σε μια εντελώς νέα οικογένεια γιγαντιαίων ιών: Medusaviridae.

Οι γιγαντιαίοι αυτοί ιοί ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπως αναφέρει το iflscience.com και οι επιστήμονες εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά σε έκπληξη καθώς η ανακάλυψή του θολώνει τα όρια που είχαν ως τώρα μεταξύ των σωματιδίων του ιού και της κυτταρικής ζωής.

Σε εμάς απλά δημιουργείται μία απορία σε σχέση με τον ιό της Μέδουσας (medusa virus) και του ελληνικού μύθου με τον Περσέα και την Γοργόνα Μέδουσα που μετέτρεπε ό,τι κοιτούσε σε πέτρα.

Μήπως, τελικά, αυτός ο μύθος κρύβει περισσότερα από όσα μπορούμε να κατανοήσουμε και να συνδέσουμε μεταξύ τους; Ποιος να ξέρει;

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ