Τα πιο «ραδιενεργά» είδη που μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κάθε μέρα, η Γη δέχεται επιθέσεις ραδιενέργειας, αλλά ευτυχώς για εμάς, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ακτινοβολίας εμποδίζεται από την ατμόσφαιρα και από το μαγνητικό μας πεδίο. Το έδαφος της γης περιέχει σωματίδια ουρανίου και θορίου, τα οποία είναι και τα δύο ραδιενεργά από τη φύση τους, όμως στη συνέχεια κάποια μπορεί να καταλήγουν στο φαγητό μας. Καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αξιοποιούν τη δύναμη της ραδιενέργειας και τα στοιχεία αυτά, τα περίεργα πειράματα και οι εγκαταστάσεις όπλων μετατράπηκαν σε μερικές από τις μεγαλύτερες πηγές ραδιενέργειας, πολύ μεγαλύτερες από ό, τι θα συνέβαινε φυσιολογικά στον πλανήτη. Στη συνέχεια θα δείτε μερικά από τα καθημερινά αντικείμενα που βάζουμε σπίτι μας ή στο στομάχι μας, από τα πιο ραδιενεργά στον κόσμο.

Μπανάνες Ξεκινώντας με το λιγότερο ραδιενεργό πράγμα σε αυτόν τον κατάλογο, οι μπανάνες είναι κάτι που δεν θα περίμενε κανείς να δει σε αυτή τη λίστα. Πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε κάλιο το οποίο υπάρχει σε μια μπανάνα! Ωστόσο, ίσως δεν γνωρίζετε ότι το κάλιο που βρίσκετε σε αυτό το φρούτο είναι στην πραγματικότητα ραδιενεργό! Ωστόσο, οι μπανάνες περιέχουν ελάχιστες ποσότητας ραδιενέργειας, γι’ αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τις τρώτε. Θα πρέπει να φάτε τεράστια ποσότητα από αυτές μέχρι να φτάσει το ποσό εκείνο που απαιτείται για να αισθανθείτε τη δηλητηρίαση από την ακτινοβολία.

Καρύδια Βραζιλίας Τα καρύδια Βραζιλίας κρύβουν ένα μικρό μυστικό που δεν ξέρατε. Οι ρίζες του δέντρου μπορούν να φτάσουν βαθιά στο έδαφος και να απορροφούν χημικές ουσίες όπως το ραδόνιο. Επίσης, μπορεί να βρεθεί το στοιχείο του ραδίου 1000 φορές περισσότερο στα καρύδια Βραζιλίας από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

Απορρίμματα γάτας Κανένας από εμάς δεν απολαμβάνει να βγάζει τα απορρίμματα της γάτας του έξω, αλλά ξέρατε ότι στην ουσία απομακρύνετε ραδιενεργά απόβλητα; Κάποια από τα προϊόντα άμμου που πωλούνται σε καταστήματα περιέχουν αυτό που είναι γνωστό ως πηλός μπεντονίτη που περιέχει μικρά αλλά ανιχνεύσιμα ποσοστά ουρανίου 238, θόριο και ποτάσιο 40. Οι πηγές αυτές είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ραδιενεργές ουσίες που βρίσκονται στα σπίτια των ανθρώπων και αποτελούν εξαιρετικά προϊόντα για να απορροφούν τα απορρίμματα γάτας.

Ακτινογραφίες Πολλοί από εμάς πηγαίνουν στο γιατρό και έχουν κάνει ακτίνες. Ίσως, χωρίς να το καταλαβαίνουν, εκτίθονται κυριολεκτικά σε ιονίζουσα ακτινοβολία που είναι στην πραγματικότητα 5 φορές πιο ραδιενεργή. Η δέσμη της ακτινοβολίας ταξιδεύει μέσα από τον ιστό μας, αλλά στη συνέχεια απορροφάται από τα οστά μας και ισούται περίπου με ποσότητα 7 χρόνων φυσικής ακτινοβολίας.

Ανιχνευτές καπνού Στη συνέχεια, Ορισμένοι οικιακοί ανιχνευτές καπνού χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες ραδιενεργού ισότοπου, americium-241, για να προειδοποιήσουν όταν υπάρχει καπνός στον αέρα. Το υλικό περιβάλλεται από κεραμικό υλικό και φύλλο αλουμινίου, επομένως δεν σας βλάπτει. Αλλά αν κάτι χαλάσει ή από την κατασκευαστική εταιρία γίνει κάποιο λάθος, τότε, ίσως και να υπάρχει κάποιος κίνδυνος στην έκθεσή του.

Το σερβίτσιο της γιαγιάς σας Στοιχεία όπως το ουράνιο, το θόριο και το κάλιο-40 ήταν συνηθισμένα στο γυαλιστερό επίστρωμα κάποιων κεραμικών πιάτων και αγγειοπλαστικής μέχρι τη δεκαετία του 1960. Στη συνέχεια αποσύρθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Αν έχετε τόσο παλιά σερβίτσια, αποφύγετε να τρώτε σε αυτά.

Τα τσιγάρα Η ακτινοβολία στα τσιγάρα δεν προέρχεται μόνο, ίσως, από τα χημικά πρόσθετα αλλά από τον ίδιο τον καπνό. Σε μια διαδικασία παρόμοια με τη μορφή ραδιενεργών στοιχείων στις μπανάνες και τα καρύδια Βραζιλίας, τα φυτά καπνού μπορούν να απορροφήσουν ραδιενεργά στοιχεία όπως το ράδιο, το μόλυβδο 210 και το πολόνιο-210 από ορισμένα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ανεβαίνοντας στην κλίμακα επικινδυνότητας, βρίσκουμε ορισμένα είδη φωτισμού και λαμπτήρων, τις μολυσμένες περιοχές από σχετικά απόβλητα ή από κοντινά εργοστάσια και, τέλος, από διαρροές πυρηνικών εργοστασίων. Δείτε και ένα σχετικό βίντεο που ακολουθεί με τίτλο: Most Radioactive Things in the World.

diadrastika