Κι αν το Σύμπαν Είναι Μια Συνειδητή Οντότητα;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Για αιώνες, οι φιλόσοφοι και οι επιστήμονες ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι το σύμπαν μπορεί να είναι μία συνειδητή οντότητα, μία αυτο-συνείδητη ύπαρξη. Σαν να είναι ένας “ζωντανός οργανισμός”. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που έχει ένα αυξανόμενο κύμα υποστηρικτών στην επιστημονική κοινότητα, παρότι είναι δύσκολο να διαψευσθεί κατηγορηματικά αλλά ούτε και να επιβεβαιωθεί επιστημονικά με αδιάψευστα στοιχεία, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Θα μπορούσε το σύμπαν να έχει συνείδηση;

Όπως αναφέρεται στον Κρυφό Κώδικα, η έννοια του «παμψυχισμού»  υποδηλώνει ότι το σύμπαν είναι μια αυτο – συνειδητή οντότητα, και ότι τα άστρα και τα άλλα ουράνια σώματα έχουν την ικανότητα να σκέφτονται και να αναλάβουν τον έλεγχο των τρόπων τους και των προορισμών τους.

Ο Gregory Matloff, φυσικός στη Σχολή Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, δημοσίευσε πρόσφατα ένα νέο άρθρο σχετικό με το θέμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα «πεδίο πρωτο-συνείδησης» θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σύμπαν και – όπως οι άνθρωποι – ολόκληρο το σύμπαν μπορεί να γνωρίζει τον εαυτό του μαζί και όλα τα γεγονότα γύρω του και μέσα σε αυτό, π.χ. για τη ζωή σε πλανήτες, μαύρες τρύπες, μετεωρίτες, τους θανάτους των άστρων και πολλών άλλων.

Ένα από τα στοιχεία που βρέθηκαν από τον Matloff είναι ότι μερικά αστέρια εκπέμπουν φευγαλέους πίδακες που δείχνουν προς μία κατεύθυνση: Μια διαδικασία που είναι ισορροπημένη και θα μπορούσε να κάνει το αστέρι να αλλάζει την κίνησή του κατά βούληση. Δηλαδή, πρόκειται πιθανόν για μία ενέργεια η οποία μπορεί να είναι μια σκόπιμη διαδικασία, συνειδητή.

Το έργο του φυσικού Sir Roger Penrose πριν από περίπου 30 χρόνια, ήταν ο θεμελιώδης πυλώνας για τη δημιουργία του σημερινού ενδιαφέροντος για τον Παψυχισμό. Εξέφρασε την ιδέα ότι το σύμπαν βασίζεται στους στατιστικούς κανόνες της κβαντικής φυσικής σε σχέση με τους μικροσκοπικούς χώρους μεταξύ εγκεφαλικών νευρώνων, που μπορεί να έχει ένα συνειδητό ον.

Η ιδέα αντανακλάται στον Γερμανό φυσικό Bernard Haisch, ο οποίος πρότεινε ότι τα κβαντικά πεδία στο κενό είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της συνείδησης, όποτε αυτή εκδηλώνεται. Όχι μόνο στην περίπτωση του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά σε κάθε σύνθετη δομή.

Ίσως σε ένα μακρινό μέλλον, να μπορούμε, ως είδος, να βρούμε έναν επιστημονικό τρόπο να κατανοήσουμε ή να έχουμε μια σύνδεση με ένα μικρό μέρος του Σύμπαντος και να απαντήσουμε έτσι σε αυτά τα υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με τον τεράστιο κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.

Μέχρι τότε, μένουμε σε αυτά που υποστηρίζουν διάφορες παραδοσιακές θρησκείες και φιλοσοφίες ανά το κόσμο, αλλά και σε όσους υποστηρίζουν ότι έχουν αυτό το είδος της Επαφής, οπότε αναγνωρίζουν ότι το Σύμπαν είναι πράγματι μία οντότητα με αυτοσυνείδηση και ότι Εμείς, παρέα με το Ηλιακό μας σύστημα και ό,τι άλλο βλέπουμε, αποτελούμε μέρος, ενός μόνο νευρώνα αυτής της Ασύλληπτης Συμπαντικής Οντότητας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Παρακολουθήστε και το πολύ ενδιαφέρον βίντεο:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

¿Podría ser el Universo una MENTE?

diadrastika / Image by beate bachmann from Pixabay