Ζούμε στην Επιφάνεια μίας Κούφιας Γης! Τι Δείχνουν τα Πρώτα Επιστημονικά Στοιχεία

[04/03/2019 - 11:49]

Ζούμε στην Επιφάνεια μίας Κούφιας Γης! Τι Δείχνουν τα Πρώτα Επιστημονικά Στοιχεία

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο μανδύας της Γης, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στον φλοιό και τον πυρήνα, χωρίζεται σε διάφορα στρώματα. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τώρα ότι το όριο μεταξύ αυτών των στρωμάτων δεν είναι όπως το φαντάζονταν.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, διαπίστωσαν ότι διαθέτει ένα κενό το οποίο, όμως, μοιάζει να έχει οροσειρές και ομαλά οροπέδια, όπως και στην επιφάνειας της Γης.

Αν και τα βαθύτερα στρώματα του μανδύα είναι πολύ πέρα ​​από την ικανότητα της ανθρωπότητας να μελετήσει άμεσα, ωστόσο, μπορούμε να κατανοήσουμε τη σύνθεση του εσωτερικού και εξωτερικού πυρήνα της Γης με έμμεσους τρόπους, όπως από σεισμικά κύματα που προκαλούνται από μεγάλους σεισμούς.

Η Δρ Jessica Irving του Πανεπιστημίου Princeton και η ομάδα της, ανέλυσαν δεδομένα από σεισμογράφους παγκοσμίως και βρήκαν μια έντονη αντίθεση στον τρόπο με τον οποίο τα κύματα του σεισμού διασκορπίζονται.

Όπως η ίδια αναφέρει στην Science, περίπου 660 χιλιόμετρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, η συνάντηση του άνω και κάτω μανδύα ήταν αρκετά ομαλή. Σε άλλες, η μετάβαση ήταν πιο σκληρή. Με άλλα λόγια, μεγάλες οροσειρές όπως οι Άνδεις, κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα ο σεισμός που μελέτησαν ανάμεσα σε άλλους, έχουν αντίστοιχα εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τα κάτω, όπου ο κάτω μανδύας κολλάει στο άνω μανδύα.

Το στατιστικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες δεν επέτρεψε να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ύψος αυτών των βουνών, αλλά στο άρθρο τους διαβεβαιώνουν ότι θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα και υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη, στην επιφάνεια της Γης.

Πολλοί είναι οι γεωλόγοι που έχουν διαφωνήσει σχετικά με το κατά πόσο ο ανώτερος και ο χαμηλότερος μανδύας έχει διαφορετικές συνθέσεις, αλλά η Irving και οι συ-συγγραφείς της μελέτης, ο δρ Wenbo Gu του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και ο Sidao Ni του Ινστιτούτου Γεωδαισίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, φαίνονται να είναι πεπεισμένοι για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Άραγε, μήπως τελικά, βρισκόμαστε στα πρώτα δειλά βήματα που επιβεβαιώνουν ως πραγματικότητα, τόσο την επιστημονική φαντασία του Ιουλίου Βερν για ένα μεγάλο κενό στο εσωτερικό της Γης όπου οι ήρωές του μπορούσαν να ταξιδέψουν στο κέντρο της, όσο και πολλούς θρύλους και μύθους, οι οποίοι μιλούν για μία Κούφια Γη όπου, ενδεχομένως, υπάρχουν εκεί κάποιοι κάτοικοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί;

Αν και είναι, πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς, με επιστημονική βεβαιότητα για την Κοίλη Γη, φαίνεται πως τα πρώτα δεδομένα των ενδείξεων αυτών τέθηκαν προς μελέτη και συζήτηση.

diadrastika.com

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ