Ζούμε στην επιφάνεια μίας Κούφιας Γης η οποία φαίνεται να διαθέτει ένα κενό με οροσειρές και ομαλά οροπέδια
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Ο μανδύας της Γης, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στον φλοιό και τον πυρήνα, χωρίζεται σε διάφορα στρώματα. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τώρα ότι το όριο μεταξύ αυτών των στρωμάτων δεν είναι όπως το φαντάζονταν. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, διαπίστωσαν ότι διαθέτει ένα κενό το οποίο, όμως, μοιάζει να έχει οροσειρές και ομαλά οροπέδια, όπως και στην επιφάνειας της Γης.

Αν και τα βαθύτερα στρώματα του μανδύα είναι πολύ πέρα ​​από την ικανότητα της ανθρωπότητας να τα μελετήσει άμεσα, ωστόσο, μπορούμε να κατανοήσουμε τη σύνθεση του εσωτερικού και εξωτερικού πυρήνα της Γης με έμμεσους τρόπους, όπως από σεισμικά κύματα που προκαλούνται από μεγάλους σεισμούς.

Δύο Ελληνίδες επιστήμονες, οι Δρ Katia Rodili και Gianna Saliadi και η ομάδα τoυς, στο τμήμα Γεωδαισίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Cornell, ανέλυσαν δεδομένα από σεισμογράφους παγκοσμίως και βρήκαν μια έντονη αντίθεση στον τρόπο με τον οποίο τα κύματα του σεισμού διασκορπίζονται. Επιπλέον, 30 από τα σεισμογραφικά μηχανήματα στον πλανήτη, ήταν συνδεδεμένα με μια προηγμένη τεχνολογία τύπου LIDAR, αλλά για ενδοεδαφική έρευνα βάθους χιλιομέτρων που βασίζεται στην εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ στα εσωτερικά στρώματα κάτω από την επιφάνεια της Γης και στην ακολούθως καταγραφή της οπισθοσκεδαζόμενης ακτινοβολίας λέιζερ. Ο συνδυασμός των δεδομένων έδειξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, ύστερα από επισταμένη μελέτη.

Όπως αναφέρουν οι δύο Ελληνίδες αναφέρει στην έκθεσή τους στο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό Earth and Science: περίπου 700 χιλιόμετρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, η συνάντηση του άνω και κάτω μανδύα ήταν αρκετά ομαλή. Σε άλλες, η μετάβαση ήταν πιο σκληρή. Με απλούστερα λόγια, τα στοιχεία έδειξαν έναν τρισδιάστατο χάρτη από το εσωτερικό της Γης με μεγάλες οροσειρές και κοιλάδες, δηλαδή ένα τεράστιο κενό, τόσο μεγάλο που θα μπορούσαν να πετάνε άνετα σμήνη από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που γνωρίζουμε, ανεμπόδιστα, σαν να βρίσκονται στην επιφάνεια της Γης, όμως εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από αυτήν.

Το στατιστικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες δεν επέτρεψε να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ύψος αυτών των βουνών, αλλά στην επιστημονική έκθεσή τους οι δύο Ελληνίδες διαβεβαιώνουν ότι θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα και υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλα στην επιφάνεια της Γης. Ίσως, το πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτό που φάνηκε να ανιχνεύεται στο προηγμένης τεχνολογίας ενδοεδαφικής έρευνας τύπου LIDAR, είναι πως ορισμένες από τις λεγόμενες πεδιάδες είναι τόσο ομαλές που θα μπορούσε να γίνει ισχυρισμός ότι πρόκειται για θάλασσες, ακόμα και για ωκεανούς, μέσα στο εσωτερικό της Γης, της Κούφιας Γης.

Πολλοί είναι οι γεωλόγοι που έχουν διαφωνήσει σχετικά με το κατά πόσο ο ανώτερος και ο χαμηλότερος μανδύας έχει διαφορετικές συνθέσεις. Μάλιστα, ο Γερμανός Δρ Magnus Schmetterling του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γερμανίας ειρωνεύτηκε την έκθεση των δύο Ελληνίδων επιστημόνων, σε σημείο που ανέφερε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό American and Canadian Geosciences τα εξής: “Πράγματι, οι δύο Ελληνίδες έκαναν μία πολύ σημαντική ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα για το εσωτερικό της Γης, όπως το ξέραμε έως τώρα. Το μόνο που δεν μας ανακοίνωσαν ακόμα, είναι πόσες πόλεις και πόσα κτίρια εντόπισαν από τους κατοίκους που ζουν μέσα στην, πλέον, Κούφια Γη”. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες ανά τον κόσμο, όπως της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, φαίνονται να είναι πεπεισμένοι για τα αποτελέσματα της έρευνας των δύο Ελληνίδων.

Άραγε, μήπως τελικά, βρισκόμαστε στα πρώτα δειλά βήματα που επιβεβαιώνουν ως πραγματικότητα, τόσο την επιστημονική φαντασία του Ιουλίου Βερν για ένα μεγάλο κενό στο εσωτερικό της Γης όπου οι ήρωές του μπορούσαν να ταξιδέψουν στο κέντρο της, όσο και πολλούς θρύλους και μύθους, οι οποίοι μιλούν για μία Κούφια Γη όπου, ενδεχομένως, υπάρχουν εκεί κάποιοι κάτοικοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί; Αν και είναι, πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς, με επιστημονική βεβαιότητα για μια Κούφια Γη, φαίνεται πως τα πρώτα δεδομένα των ενδείξεων αυτών τέθηκαν προς μελέτη και συζήτηση.

*Άρθρο επιστημονικής φαντασίας και προϊόν μυθοπλασίας εμπνευσμένο και βασισμένο σε πραγματικές έρευνες και πληροφορίες από: eurekalert.org, science.sciencemag.org και wikipedia/Lidar. Τα πρόσωπα που αναφέρονται είναι εξίσου φανταστικά παρέα με τα συμπεράσματά τους και τις ανακοινώσεις τους.

diadrastika / Image by JCK5D from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.