Γιατί Δεν Πρέπει να Κοιτάτε μια Γάτα Μέσα στα Μάτια

[22/04/2019 - 18:29]

Γιατί Δεν Πρέπει να Κοιτάτε μια Γάτα Μέσα στα Μάτια

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η γάτα στις μέρες μας είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο κατοικίδιο, συνήθως για εκείνους που δεν έχουν, επειδή δεν τις θέλουν και τις φοβούνται, διότι έχουν μείνει πολλά κατάλοιπα από την Μεσαιωνική Ευρώπη, τότε που θεωρούνταν ως δαιμόνια μαγισσών ή ακόμα και ως οι ίδιες οι μάγισσες.

Επιπλέον, οι γάτες θεωρούνταν ότι είχαν κάποιες υπερφυσικές ιδιότητες, οπότε γίνονταν τα αγαπημένα ζώα των μαγισσών διότι τις χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν με κακά πνεύματα. Πιστευόταν ακόμα πως μία γάτα, ειδικά οι μαύρες, ήταν σε θέση ακόμη και να σκοτώσουν όποιον τις κοίταζε. Για το λόγο αυτό τις έκαιγαν μαζί με τις μάγισσες.

Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, σύμφωνα με έναν αιγυπτιακό θρύλο όλα τα αιλουροειδή είναι απόγονοι μιας θεάς που ονομάζεται Bastet η οποία απεικονιζόταν συνήθως ως ανθρώπινη γυναίκα με το κεφάλι της γάτας και είχε μία σύνδεση με τον άλλο κόσμο.

Πιστευόταν ότι μπορούσε μιλήσει με τα πνεύματα του πεθαμένων και κατά συνέπεια ζούσε στην άκρη μεταξύ των δύο κόσμων. Έχοντας αυτή την ιδιότητα τις προσέδιδαν μία ακόμα: ότι όποιος κοιτούσε μέσα στα μάτια της, θα μπορούσε να δει τον άυλο εκείνο κόσμο της «άλλης πλευρας».

Μάλιστα, αν κοίταζαν για πολύ ώρα, η ψυχή αυτού που κοιτούσε θα πήγαινε σε ένα μέρος από το οποίο δεν δεν θα επέστρεφε ποτέ. Γι ‘αυτό οι Αιγύπτιοι δεν κοίταζαν ποτέ τη θεά και είχαν πάντα τα μάτια τους χαμηλά.

Στην Ιαπωνία, την εποχή των Σαμουράι η γάτα θεωρούνταν ένα τρομακτικό αιμοδιψές πλάσμα ικανό να σκοτώσει, ωστόσο κυκλοφορούν διαφορετικές εκδοχές για αυτό το ζήτημα.

Γενικότερα, θεωρείται πως αν κοιτάζει κάποιος επίμονα μία γάτα αυτή θα του επιτεθεί γιατί, δήθεν, νομίζει ότι σχεδιάζεις να κάνεις το ίδιο σε εκείνη.

Φυσικά, όλα αυτά και, ίσως, ακόμα περισσότερα θεωρούνται προλήψεις χωρίς καμία ισχύ, οι οποίες προέκυψαν χάρη είτε από περίεργα ή αρρωστημένα μυαλά, είτε ενδεχομένως να παρερμηνεύτηκαν όταν στην διάρκεια της πορείας των αιώνων χάθηκαν κάποιες σοβαρές και σημαντικές πληροφορίες γι’ αυτές.

Δείτε και το βίντεο που ακολουθεί για να μάθετε περισσότερα:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

WHY YOU SHOULD NEVER LOOK INTO CATS EYES

diadrastika.com

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ