ματια γατας
Image by nikky photo from depositphotos

Γιατί Δεν Πρέπει να Κοιτάτε μια Γάτα Μέσα στα Μάτια

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η γάτα στις μέρες μας είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο κατοικίδιο, συνήθως για εκείνους που δεν έχουν, επειδή δεν τις θέλουν και τις φοβούνται, διότι έχουν μείνει πολλά κατάλοιπα από την Μεσαιωνική Ευρώπη, τότε που θεωρούνταν ως δαιμόνια μαγισσών ή ακόμα και ως οι ίδιες οι μάγισσες.

Επιπλέον, οι γάτες θεωρούνταν ότι είχαν κάποιες υπερφυσικές ιδιότητες, οπότε γίνονταν τα αγαπημένα ζώα των μαγισσών διότι τις χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν με κακά πνεύματα. Πιστευόταν ακόμα πως μία γάτα, ειδικά οι μαύρες, ήταν σε θέση ακόμη και να σκοτώσουν όποιον τις κοίταζε. Για το λόγο αυτό τις έκαιγαν μαζί με τις μάγισσες.

Διαβάστε επίσης: Γάτα. Πόσα πράγματα μπορείτε να μάθετε από το αγαπημένο κατοικίδιο

Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, σύμφωνα με έναν αιγυπτιακό θρύλο όλα τα αιλουροειδή είναι απόγονοι μιας θεάς που ονομάζεται Bastet η οποία απεικονιζόταν συνήθως ως ανθρώπινη γυναίκα με το κεφάλι της γάτας και είχε μία σύνδεση με τον άλλο κόσμο.

Πιστευόταν ότι μπορούσε μιλήσει με τα πνεύματα του πεθαμένων και κατά συνέπεια ζούσε στην άκρη μεταξύ των δύο κόσμων. Έχοντας αυτή την ιδιότητα τις προσέδιδαν μία ακόμα: ότι όποιος κοιτούσε μέσα στα μάτια της, θα μπορούσε να δει τον άυλο εκείνο κόσμο της “άλλης πλευρας”.

Μάλιστα, αν κοίταζαν για πολύ ώρα, η ψυχή αυτού που κοιτούσε θα πήγαινε σε ένα μέρος από το οποίο δεν δεν θα επέστρεφε ποτέ. Γι ‘αυτό οι Αιγύπτιοι δεν κοίταζαν ποτέ τη θεά και είχαν πάντα τα μάτια τους χαμηλά.

Στην Ιαπωνία, την εποχή των Σαμουράι η γάτα θεωρούνταν ένα τρομακτικό αιμοδιψές πλάσμα ικανό να σκοτώσει, ωστόσο κυκλοφορούν διαφορετικές εκδοχές για αυτό το ζήτημα.

Γενικότερα, θεωρείται πως αν κοιτάζει κάποιος επίμονα μία γάτα αυτή θα του επιτεθεί γιατί, δήθεν, νομίζει ότι σχεδιάζεις να κάνεις το ίδιο σε εκείνη.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι γάτες φοβούνται τα αγγούρια όταν αντικρίζουν ξαφνικά μπροστά τους

Φυσικά, όλα αυτά και, ίσως, ακόμα περισσότερα θεωρούνται προλήψεις χωρίς καμία ισχύ, οι οποίες προέκυψαν χάρη είτε από περίεργα ή αρρωστημένα μυαλά, είτε ενδεχομένως να παρερμηνεύτηκαν όταν στην διάρκεια της πορείας των αιώνων χάθηκαν κάποιες σοβαρές και σημαντικές πληροφορίες γι’ αυτές.

diadrastika / Image by nikky photo from depositphotos.com