Το Μυστηριώδες Σήμα του Γαλαξιακού Συμπλέγματος Περσέα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το σήμα του Περσέα είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη ευρήματα στην ιστορία της αστρονομίας όταν μια ομάδα ερευνητών συγκεντρώθηκε για να εξερευνήσουν το σύμπλεγμα του Περσέα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα γαλαξιών που βρίσκεται 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. “Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου, είπε η Esra Bulbul του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ τον Ιούλιο του 2014, όπως αναφέρεται στο Environmental News Network, μια υπηρεσία για τα σημερινά και μελλοντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το σύμπλεγμα Perseus είναι ένα από τα πιο τεράστια αντικείμενα που έχουν γίνει γνωστά στο σύμπαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ίδιο το συγκρότημα είναι τυλιγμένο από μια τεράστια «ατμόσφαιρα» που αποτελείται από πλάσμα. Ωστόσο, το μυστήριο δεν τελειώνει εκεί, όπως αναφέρει το locklip.com

“Η ατμόσφαιρα του συμπλέγματος είναι γεμάτη από ιόντα όπως τα Fe XXV, Si XIV και S XV. Κάθε ένα παράγει ένα «χτύπημα» ή «γραμμή» στο φάσμα ακτίνων Χ, το οποίο μπορούμε να χαρτογραφήσουμε χρησιμοποιώντας Chandra», εξηγεί η Bulbul. «Αυτές οι φασματικές γραμμές είναι γνωστές ενέργειες ακτίνων Χ».

Διαβάστε επίσης: Μυστηριώδες σήμα από την Ανδρομέδα που έλαβε η NASA πυροδότησε θεωρίες για την προέλευσή του

Ωστόσο, το 2012, όταν η Bulbul συγκέντρωσε στοιχεία Chandra αξίας 17 ημερών, μια νέα γραμμή εμφανίστηκε εκεί όπου δεν πρέπει να υπάρχει γραμμή. “Μια γραμμή εμφανίστηκε στα 3,56 keV (kilo-electron volts) που δεν αντιστοιχεί σε καμία γνωστή ατομική μετάβαση. Ήταν μια μεγάλη έκπληξη”, είπε.

Η Bulbul και οι συνεργάτες της γοητεύτηκαν και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν στην αρχή.

Όταν η Bulbul άρχισε να μιλάει για το σύμπλεγμα Περσέα, είπε: «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να πεισθώ ότι αυτή η γραμμή δεν είναι ούτε ανιχνευτικό τεχνούργημα ούτε υπάρχουσα ατομική γραμμή».

“Έκανα πολύ προσεκτικούς ελέγχους. Ανάλυσα εκ νέου τα δεδομένα. Χώρισα το σύνολο δεδομένων σε διάφορες υποομάδες και επαληθεύτηκαν τα δεδομένα από τέσσερις άλλους ανιχνευτές σε δύο ξεχωριστά παρατηρητήρια. Καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν έκανε τη γραμμή να εξαφανιστεί. ” Όλα έδειχναν ότι η ανακάλυψη είναι αξιόπιστη.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε περαιτέρω όταν η Bulbul και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν σχεδόν ταυτόσημη φασματική υπογραφή σε εκπομπές ακτίνων Χ που προέρχονταν από 73 άλλες ομάδες γαλαξιών. Οι πληροφορίες παραλήφθηκαν από το XMM-Newton της Ευρώπης, ένα ανεξάρτητο τηλεσκόπιο X-Ray.

Λίγο μετά τη δημοσίευση της μελέτης Bulbul και των συναδέλφων της, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Alexey Boyarsky του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία παρουσίασε στοιχεία της ίδιας φασματικής γραμμής στις παρατηρήσεις του γαλαξία Ανδρομέδα, που έκανε ο XMM-Newton.

Εν ολίγοις, η φασματική γραμμή που εντοπίζεται από τους επιστήμονες δεν προέρχεται από κανέναν γνωστό τύπο, γεγονός το οποίο εγείρει υποψίες ότι μπορεί να προκλήθηκε από την Σκοτεινή Ύλη.

“Αφού υποβάλαμε την μελέτη, διάφοροι θεωρητικοί εμφανίστηκαν με περίπου 60 διαφορετικούς τύπους σκοτεινής ύλης που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη γραμμή. Μάλιστα, μερικοί φυσικοί σωματιδίων ονόμασαν αυτό το σωματίδιο ως “bulbulon”, είπε γελώντας.

Περαιτέρω παρατηρήσεις και μελέτες θα πρέπει σίγουρα να πραγματοποιηθούν στο μέλλον προκειμένου να κατανοήσουμε ένα από τα πολλά μυστήρια του σύμπαντος μας.

Η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, ξεκίνησε ένα προηγμένο τηλεσκόπιο X-Ray που ονομάζεται “Astro-H” το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους στο κυνήγι τους για απαντήσεις.

Τελικά, τι μπορεί να ήταν αυτό το μυστηριώδες “σήμα”; Προς το παρόν όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά – τόσο εκείνα που αποτελούν επιστημονικές θεωρίες όσο και εκείνα που παραπέμπουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

ScienceCasts: Big Mystery in the Perseus Cluster

diadrastika / Image by Michael Misof from Pixabay