Εκατοντάδες Κτίρια στον ΝανοΠλανήτη Δήμητρα ισχυρίζεται ότι εντόπισε ερευνητής (sci-fi)

Εκατοντάδες Κτίρια στον ΝανοΠλανήτη Δήμητρα ισχυρίζεται ότι εντόπισε ερευνητής
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Η Δήμητρα (γνωστή στην αστρονομία ως Ceres), είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος του Ηλιακού μας συστήματος και ο μόνος που βρίσκεται μέσα στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών. Επίσης είναι ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ποτέ. Ήταν Πρωτοχρονιά του 1801 (την πρώτη νύχτα του αιώνα) όταν ο Σικελός αστρονόμος Τζουζέπε Πιάτσι, είδε το ουράνιο σώμα, στο αστεροσκοπείο του Παλέρμο της Σικελίας. Του έδωσε το όνομα της θεάς και αρχαίας προστάτιδας της Σικελίας, αφού και οι πλανήτες είχαν ονόματα αρχαίων Ελλήνων θεών. Μάλιστα, φαίνεται να είναι το μόνο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών που είναι γνωστό ότι στρογγυλοποιείται από τη δική του βαρύτητα με μέγιστη διάμετρο 975 χιλιόμετρα και ελάχιστη 909.

Ενα ρομποτικό διαστημόπλοιο με την ονομασία Dawn που αποτελεί μια αποστολή της NASA, στάλθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2007 και περιπλανάται στην Κυρίως Ζώνη Αστεροειδών προκειμένου να εξερευνά τους μεγαλύτερους από αυτούς.

Με την Dawn Framing Camera (FC) κατέγραψε εικόνες του Ceres με ανάλυση περίπου 140 μέτρων ανά pixel (m) το 2015. Το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (German Aerospace Center – DLR) πρόβαλλε με χάρτη αυτές τις εικόνες και παρήγαγε ένα παγκόσμιο μωσαϊκό υψηλής ανάλυσης της Δήμητρας στα 140 μέτρα. Οι εικόνες τραβήχτηκαν με διαφορετικές γωνίες θέασης και διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, όπως αναφέρει το astrogeology.usgs.gov.

Αυτές και άλλες φωτογραφίες προκάλεσαν πολλά σχόλια ως προς τι φαινόταν πως έδειχναν στα μάτια των γήινων ανθρώπων που μια εσωτερική παρόρμηση τους κάνει να αναζητούν σε ξένους και μακρινούς τόπους αντιστοιχίες με ήδη γνωστά πράγματα στη Γη. Πολλοί διέκριναν μυστηριώδη λαμπερά φώτα σε ορισμένα σημεία της επιφάνειας και αμέσως υπέθεσαν ότι ζούσε κάποιος ευφυής πολιτισμός εκεί. Οι επιστήμονες απέρριψαν αμέσως αυτή την ιδέα και δικαιολόγησαν τα φώτα ως αντανάκλαση παγωμένου νερού το οποίο ενδεχομένως εκτινάσσεται προς τα έξω από κρυογονικά ηφαίστεια. Δηλαδή, ένα τύπο ηφαιστείου που αντί για λάβα εκτοξεύει πτητικά όπως νερό, αμμωνία ή μεθάνιο σε ένα ακραίο περιβάλλον ή κάτω από το σημείο πήξης τους.

Επίσης, απορίες προκάλεσε το γεγονός της απουσίας μεγάλων κρατήρων στην επιφάνεια. Αλλά και αυτό δικαιολογήθηκε από την δραστηριότητα των κρυογονικών ηφαιστείων, ότι δηλαδή, σκέπασαν, κάλυψαν αυτές τις πληγές. Ένα ακόμα περίεργο στοιχείο είναι η ύπαρξη ενός τεράστιου όγκου που θυμίζει πυραμίδα και έχει ύψος λίγο χαμηλότερο από το Έβερεστ, γεγονός που δεν μπορεί να εξηγηθεί σε ένα τόσο μικρό ουράνιο σώμα με σχεδόν επίπεδη επιφάνεια – όχι ότι οι προηγούμενες δικαιολογίες έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Τέλος πάντων, μόνο κτίρια, δρόμους και αυτοκίνητα δεν είπαν ότι είδαν όσοι ασχολήθηκαν με διάφορα επίμαχα σημεία σε επίσημες εικόνες. Μέχρι που έγινε και αυτό, ως προς το πρώτο σκέλος.

Κτίρια στον ΝανοΠλανήτη Δήμητρα

Όταν βγήκε στη δημοσιότητα η εικόνα του Ceres και μάλιστα σε μεγέθυνση, ένας ερευνητής του καναπέ, όπως τους λένε επειδή κάνουν εξερευνήσεις από το σπίτι τους, εντόπισε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εκατοντάδες κτίρια στον πλανήτη αυτόν. Όλος ο νότιος πόλος είναι γεμάτος με δομές παντού. Μάλιστα, αυτός ο τύπος έβγαλε ένα βίντεο στο YouTube στο οποίο παρουσιάζει όλους τους ισχυρισμούς του. Σε λίγες ώρες γέμισε χιλιάδες σχόλια από ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας, μα και πάρα πολλά αρνητικά από σκεπτικιστές και επιφυλατικούς: πρόκειται για παρειδωλίες, για παιχνίδια του φωτός με την σκιά, ότι είναι τα pixel της εικόνας σε σχέση με το contrast που δημιουργούν αυτή την ψευδή εντύπωση.

Μόλις αυτός ο ισχυρισμός έφτασε στα αρμόδια αυτιά της NASA δημιουργήθηκε ένας μικρός πανικός και όλοι αρχικά σκέφτηκαν ότι λέει μπούρδες και κάποια δικαιολογία θα υπήρχε. Ωστόσο, όταν έστειλαν τις εικόνες για καλύτερη ανάλυση στο Διαστημικό Κέντρο Επεξεργασίας Εικόνας προκειμένου να εξεταστούν διεξοδικότερα τα επίμαχα σημεία, διαπίστωσαν ότι ο ερευνητής μάλλον είχε δίκιο. Δεν ήταν ούτε παρειδωλίες, ούτε παιχνίδια του φωτός και της σκιάς, ούτε τα pixel που έφταιγαν. Οι ειδικοί τρελάθηκαν και οι ανώτεροι άρχισαν να ξεστομίζουν βρισιές επειδή ένας ερασιτέχνης πρόσεξε αυτό που δεν είδαν οι ίδιοι. Ωστόσο, και πάλι, οι εικόνες και οι αναλύσεις των φωτογραφιών, μπορούσαν με κάποιο τρόπο να τους ξεγελούν. Έπρεπε να κάνουν επιτόπια έρευνα.

Έδωσαν εντολή να απογειωθεί ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο και να κατευθυνθεί στην επιφάνεια της Δήμητρας. Ήταν σαν το Ingenuity το οποίο προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη από τις 18 Φεβρουαρίου 2021 ως μέρος του Perseverance rover. Το ρομποτικό ελικόπτερο που ονομαζόταν Persephone και αποτελούσε μέρος της διαστημικής αποστολής Dawn, έλαβε εντολή και απομακρύνθηκε όταν το κύριο σώμα ήταν σε ιδανικά κοντινή απόσταση από την Δήμητρα. Ευτυχώς, οι κατασκευαστές είχαν προνοήσει για την ύπαρξή του αν και κανείς δεν φαντάστηκε ποτέ ότι θα χρειαζόταν να αξιοποιηθεί. Όσο πλησίαζε τον πλανήτη έστελνε συνεχώς εικόνες και 3D βίντεο στη Γη. Η θέα του ουράνιου σώματος από ολοένα και πιο κοντά ήταν εκπληκτική. Του έδωσαν συντεταγμένες για να κατευθυνθεί στο Νότιο Πόλο. Εκεί που, τόσο ο ερασιτέχνης ερευνητής όσο και οι ίδιοι, είχαν επισημάνει δομές που έμοιαζαν με ψηλά κτίρια, ίσως πολυκατοικίες τριάντα ορόφων, ίσως, ουρανοξύστες.

Ξαφνικά, σα να ειδαν μια λάμψη από το βάθος και η εικόνα χάθηκε. Το στίγμα του ίδιου του Persephone επίσης. Μήπως κάποιος αστεροειδής έπεσε επάνω του; Τεράστια ζημιά. Πάνω που θα μάθαιναν όχι μόνο αν υπήρχαν κτίρια, αλλά αν όντως είχαν δίκιο για τα κρυογονικά ηφαίστεια με τα οποία δικαιολόγησαν τα μυστηριώδη φώτα, για την ανυπαρξία μεγάλων κρατήρων και άλλα περίεργα. Αλλά, κυρίως, και πάνω από όλα, αν η Δήμητρα κατοικούνταν. Γύρισαν το βίντεο στις τελευταίες λήψεις του και τις εξέτασαν με τεράστια προσοχή. Το ίδιο έκαναν για τις, με μεγάλη ανάλυση, φωτογραφίες που έστειλε το ρομποτικό ελικόπτερο. Η έκπληξή τους δεν μπορούσε να περιγραφεί με λόγια όταν διαπίστωσαν τα εξής:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Πράγματι υπήρχαν εκατοντάδες ψηλά κτίρια σχεδόν σε όλη την έκταση του Νότιου Πόλου. Ανάμεσά τους υπήρχαν αποστάσεις, πιθανές πλατείες και πάρα πολλοί φαρδιοί δρόμοι, αλλά και μικρότεροι. Στα τελευταία πλάνα εμφανίζεται μία λάμψη. Ήταν μία δέσμη που ερχόταν από την περιοχή της λεγόμενης πυραμίδας, του βουνού που πλησίαζε το ύψος του Έβερεστ. Ήταν αυτή η δέσμη που κατέστρεψε το Persephone.

diadrastika