Χταπόδι

Χταπόδι περπατάει στην ξηρά και αναπνέει, από το BBC

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένα από τα πιο παράξενα ζώα στον πλανήτη μας είναι το χταπόδι. Αν και υπάρχουν πολλά είδη χταποδιών, ελάχιστα έχουν μελετηθεί επαρκώς. Το χταπόδι είναι περίεργο από όλες τις απόψεις: από τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, ακόμα και από τις τελετές ζευγαρώματος και κυνηγιού. Θεωρείται, μάλιστα, από τα πολύ έξυπνα και ευφυή ζώα της θάλασσας, αλλά και γενικότερα του ζωικού βασιλείου.

Έχουμε δει χταπόδι στο βυθό της θάλασσας να «περπατάει» και να κουβαλάει με τα πλοκάμια κομμένη καρύδα, ενώ έχει υποστηριχτεί ότι θα μπορούσαν να είναι εξωγήινα όντα.

Τώρα, έχουμε ένα από τα πιο περίεργα είδη χταποδιού, το λεγόμενο Abdopus, ένα πλάσμα που μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες στους ειδικούς καθώς έχει μία ιδιαιτερότητα που ξαφνιάζει: μπορεί να βγει από το νερό και να περπατήσει στη γη αναπνέοντας καθαρό αέρα!

Το χταπόδι Abdopus είναι το μόνο από τα άλλα είδη που μπορεί να το κάνει αυτό, να βγαίνει από το νερό όταν πεινάει και να κυνηγά μικρά ζώα. Ένα πρόγραμμα του BBC, που ονομάζεται “The Hunt”, κινηματογραφούσε αυτό το χταπόδι να σέρνεται από τον ωκεανό μέχρι την παραλία, όπου καταφέρνει να επιζεί αναπνέοντας τον αέρα, τουλάχιστον φαινομενικά.

Διαβάστε επίσης: Γιγαντιαίο χταπόδι καταπίνει δύτη σε ένα βίντεο που έγινε μέσα σε λίγες ώρες viral σε όλο τον κόσμο

Άραγε, αυτό που θα δείτε σηματοδοτεί την εξέλιξη αυτού του είδους χταποδιού ή μας επιφυλάσσει και άλλες αλλαγές ή μεταλλάξεις που έχουν συμβεί ή συμβαίνουν; Πάντως, είναι αρκετά εντυπωσιακό:

The amazing Octopus that can walk on dry land – The Hunt: Episode 6 Preview – BBC One

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.