Image by destinacigdem from depositphotos

Παγκόσμια Κυβέρνηση. Γιατί πολλοί Πιστεύουν ότι Προετοιμάζεται και Δρα Κρυφά
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ορισμός και Εξήγηση της Παγκόσμιας Κυβέρνησης

Η ιδέα και έννοια της παγκόσμιας κυβέρνησης δεν είναι κάτι καινούργιο, συζητείται εδώ και αιώνες, με διάφορους βαθμούς υποστήριξης και αντίθεσης. Η ιδέα μιας παγκόσμιας κυβέρνησης αναφέρεται σε ένα σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης στο οποίο όλα τα έθνη υπόκεινται σε μια ενιαία αρχή.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, αν ζούσε, ίσως θα μπορούσε να είχε καταφέρει να εδραιώσει μια οικουμενική και παγκόσμια κυβέρνηση, υπό τον ίδιο και τους απογόνους του. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία εάν δεν έπεφτε, ίσως, να είχε καταφέρει να επιβάλει έναν παγκόσμιο ηγέτη σε όλο τον πλανήτη.

Οι υποστηρικτές μιας παγκόσμιας κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι θα προωθούσε την παγκόσμια συνεργασία, θα μείωνε τις συγκρούσεις και θα αντιμετωπίσει παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι αυτής της ιδέας υποστηρίζουν ότι μια παγκόσμια κυβέρνηση θα υπονόμευε την εθνική κυριαρχία και θα οδηγούσε σε απώλεια των ατομικών ελευθεριών.

Ιστορικά παραδείγματα προσπαθειών στην παγκόσμια κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, υπήρξαν διάφορες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, η Κοινωνία των Εθνών, που ιδρύθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν μια πρώιμη προσπάθεια δημιουργίας ενός παγκόσμιου οργανισμού για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των εθνών.

Ομοίως, τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

Διαβάστε επίσης: Κορυφαίες Θεωρίες Συνωμοσίας για τα Ηνωμένα Έθνη

Ωστόσο, αυτές οι απόπειρες δεν είχαν την επιτυχία που θα ήθελαν, όπως είναι εύκολο να διαπιστώσουμε στις μέρες μας, όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη συνεργασία και κάποια προβλήματα δεν λύνονται ειρηνικά ή δεν προσεγγίζονται καν. Οπότε η ιδέα μιας παγκόσμιας κυβέρνησης παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα από ορισμένες οπτικές γωνίες.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σύγχρονες προτάσεις για την παγκόσμια κυβέρνηση

Τα τελευταία χρόνια, γύρω από την έννοια της παγκόσμιας κυβέρνησης, έχουν εμφανιστεί θεωρίες που θεωρούνται ακραίες και ανυπόστατες από τους κυνηγούς της παραπληροφόρησης.

Μερικά άτομα πιστεύουν ότι μια ελίτ μυστικής δύναμης με παγκοσμιοποιητική ατζέντα συνωμοτεί για να δημιουργήσει μια παγκόσμια κυβέρνηση και να ελέγξει τον παγκόσμιο πληθυσμό ή ακόμα και να τον μειώσει.

Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας συχνά περιλαμβάνουν ιδέες όπως η χρήση τεχνολογίας, τα δίκτυα 5G, για τον έλεγχο ατόμων ή τη σταδιακή και ανώδυνη μείωση των πληθυσμών.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή, μία πανδημία σε ισχύ είναι μόνο μερικά από τα αγαπημένα τους θέματα, καθώς διακρίνουν τρόπους μέσω των οποίων όλοι κάτοικοι του πλανήτη θα κυβερνηθούν κάτω από παγκόσμιους νόμους που εκδίδονται από μία παγκόσμια κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης: Μία πανδημία μπορεί να φέρει παγκόσμια κυβέρνηση;

Αν και αυτές οι θεωρίες δεν υποστηρίζονται από χειροπιαστά στοιχεία, συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να επηρεάζουν την κοινή γνώμη, σχετικά εύκολα. Καθώς ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο διασυνδεδεμένος, η συζήτηση για την ιδέα μιας παγκόσμιας κυβέρνησης είναι πιθανό να συνεχιστεί, ειδικά σε αυτό που ευρύτερα αποκαλείται Νέα Παγκόσμια Τάξη ή Νέα Τάξη Πραγμάτων και που έχουν ως βάση τους το θέμα που συζητάμε.

Κοινές θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν την παγκόσμια κυβέρνηση

Η Θεωρία της Νέας Παγκόσμιας Τάξης

Μία από τις πιο κοινές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την παγκόσμια κυβέρνηση είναι η θεωρία της Νέας Παγκόσμιας Τάξης.

Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι μια μυστική ελίτ μεγάλης δύναμης και εμβέλειας, συνωμοτεί για να δημιουργήσει μια ολοκληρωτική παγκόσμια κυβέρνηση με δυστοπικό μέλλον για τους ανθρώπους και πλουσιοπάρχο από όλες τις επόψεις για τα μέλη της ελίτ.

Κάποιες ομάδες ανθρώπων έβλεπαν και συνεχίζουν να βλέπουν στα διάφορα παγκόσμια γεγονότα αποδείξεις μιας κρυφής ατζέντας με απώτερο σκοπό την παγκόσμια κυριαρχία, είτε κάποτε θα βγούνε και θα φανερωθούν ως παγκόσμιοι ηγέτες, είτε θα εξακολουθήσουν να παραμένοι στη σκια.

Παρά την έλλειψη επίσημων στοιχείων που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, η θεωρία της Νέας Παγκόσμιας Τάξης παραμένει ως μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την παγκόσμια κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η UNESCO λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου δημοσιεύοντας εκπαιδευτικά infographics που βοηθούν στην εξάλειψη μύθων και θεωριών συνωμοσίας.

Οι Illuminati και οι Μασόνοι

Μια άλλη κοινή θεωρία συνωμοσίας που περιβάλλει την παγκόσμια κυβέρνηση είναι η ιδέα ότι μυστικές εταιρείες όπως οι Ιλλουμινάτι και οι Μασόνοι, ή ακόμα και η Καθολική Εκκλησία με τον Πάπα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.

Αυτές οι ομάδες ή κοινωνίες, πιστεύεται ότι συνεργάζονται για τον έλεγχο των παγκόσμιων γεγονότων και τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης. Δημιουργούν γεγονότα, παρακολουθούν αντιδράσεις και ύστερα προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Ωστόσο, όπως είπαμε, επίσημα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς ενώ πολλά από τα σύμβολα και τις εικόνες που σχετίζονται με αυτές τις ομάδες έχουν παρερμηνευθεί και χρησιμοποιηθεί εσκεμμένα εναντίον τους.

Διαβάστε επίσης: Η Προφητεία της Βίβλου για Παγκόσμια Κυβέρνηση

Κάποιοι θεωρούν ότι η ιδέα μιας παγκόσμιας κυβέρνησης εντοπίζεται μέσα στην Βίβλο. Από εκεί λένε ξεκινούν όλα. Εξάλλου κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι οι πρώτοι Illuminati και οι Μασόνοι εντοπίζονται μέσα στην Αγία Γραφή – όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ο ρόλος των μυστικών εταιρειών στην παγκόσμια κυβέρνηση

Τέλος, ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την παγκόσμια κυβέρνηση υποδηλώνουν ότι επίκειται ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και ότι η διεθνής ελίτ εργάζεται προς αυτό το σκοπό. Άλλοι προτείνουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να θεσπίσουν μια νέα παγκόσμια τάξη μέχρι το 2030.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι εξωγήινοι από το σκηνικό. Λέγεται ότι ετοιμάζεται μια ψεύτικη εισβολή από κακούς εξωγήινους και το μόνο που θα σώσει την ανθρωπότητα είναι να τεθεί υπό μία παγκόσμια κυβέρνηση και έναν παγκόσμιο ηγέτη, για να μπορεί να έρθει σε κάποια συμφωνία μαζί τους ή σε μια πολιτική εναντίον τους.

Λέγεται ακόμα πως πίσω από κάθε κυβέρνηση κρύβεται ένα βαθύ κράτος και παρακράτος που ελέγχεται από μυστικές εταιρείες, στοές, σέκτες ή ακόμα και πασίγνωστες φίρμες επιχειρήσεων που, όμως, κρυφά ελέγχουν τους όποιους πολιτικούς σαν μαριονέτες.

Ήδη θεωρείται από τις ομάδες αυτές ότι κάποιες χώρες, υπό την καθοδήγηση των μυστικών εταιριών ή κάποιων ελίτ, αστυνομεύουν κάποιες άλλες όταν υπάρχει οικονομικό, συνήθως, ενδιαφέρον. Ενώ όταν δεν υπάρχει, αφήνουν τα πράγματα ως έχουν, χωρίς να ασχολούνται. Γιατί έτσι λειτουργεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Αυτές οι θεωρίες και πολλές άλλες, συχνά στερούνται συγκεκριμένων αποδείξεων και βασίζονται σε εικασίες και παραπληροφόρηση. Όταν κάτι δεν μπορεί να αποδειχτεί, μοιραία πέφτει στα αδίστακτα γρανάζια του όποιου συστήματος. Ωστόσο, συνεχίζουν να είναι δημοφιλείς μεταξύ εκείνων που είναι δύσπιστοι για την όποια κυβέρνηση και ορισμένα από τα παγκόσμια γεγονότα.

Ο αντίκτυπος των θεωριών συνωμοσίας στην κοινωνία και την πολιτική

Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένες στην ψηφιακή εποχή, με το διαδίκτυο να παρέχει μια πλατφόρμα για την ταχεία εξάπλωσή τους. Ωστόσο, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, και υπάρχουν σε όλη την ιστορία.

Διαβάστε επίσης: Ποιος Ελέγχει τον Κόσμο στον οποίο Ζούμε

Η έρευνα δείχνει ότι η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της εμπιστοσύνης στην όποια κυβέρνηση και τους όποιους πολιτικούς θεσμούς.

Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη δημοκρατία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη πίστης στην ικανότητα των κυβερνήσεων να κυβερνούν αποτελεσματικά. Κι αυτό είναι ένας μεγάλος φόβος όσων επιχειρούν την Παγκόσμια Κυβέρνηση, όπως ισχυρίζονται οι συνωμοσιογράφοι.

Η διάδοση των θεωριών συνωμοσίας

Οι θεωρίες συνωμοσίας, ειδικά αυτούς του είδους, μπορούν να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών ατζεντών αλλά και κινημάτων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κινητοποίηση ατόμων και ομάδων γύρω από μια συγκεκριμένη αιτία ή ιδεολογία προκειμένου να κινητοποιήσουν άτομα ενάντια στην εφαρμογή κάποιων θεμάτων που οι κυβερνήσεις και η εξουσίες θεωρούν ότι πρέπει να προωθηθούν..

Παρόλα αυτά, η θεωρία για μια παγκόσμια κυβέρνηση που ήδη υπάρχει και δρα μυστικά εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας, οπότε οι κυνηγοί της ψάχνουν να βρουν στρατηγικές για να την κατανικήσουν.

Από την άλλη, είναι σημαντικό κι εμείς να αξιολογήσουμε κριτικά, όλες τις πλευρές και κάθε πτυχή που παρουσιάζεται, από όποια πλευρά κι αν προέρχεται, ώστε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα αυτών ή άλλων θεωριών.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, newsbeast.gr, huffingtonpost.gr
diadrastika / Image by destinacigdem from depositphotos.com