Η Μεγάλη Πυραμίδα

Σύμφωνα με έναν ιστορικό, που βασίζεται σε περιγραφές του Ηροδότου, η Μεγάλη Πυραμίδας της Γκίζας ενδέχεται να μη χτίστηκε για να γίνει τάφος!Αποτελεί ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ή Πυραμίδα του Χέοπα, ή, πιο απλά, Μεγάλη Πυραμίδα, συνεχίζει να κινεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.Οι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι η πυραμίδα χτίστηκε σαν τάφος σε διάστημα 10 με 20 ετών, και ολοκληρώθηκε, περίπου, το 2560 π.Χ.

Με ύψος 146,5 μέτρα (481 πόδια), ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου για πάνω από 3.800 χρόνια.Ίσως, όμως, η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική σε ό,τι αφορά τον λόγο για τον οποίο χτίστηκε. Σύμφωνα με τον ιστορικό Μάθιου Σίμπσον, ερευνητή των αρχαίων πολιτισμών, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας κατασκευάστηκε αρχικά ως γιγαντιαία… αντλία νερού και όχι για να γίνει τάφος! (Διαβάστε επίσης: Ο Ηρόδοτος αποκαλύπτει ποιος έκτισε τις Πυραμίδες;)

Ο Δρ Σίμπσον κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, βασιζόμενος στις περιγραφές του Έλληνα ιστορικού Ηροδότου, για τις δύο «χαμένες πυραμίδες» της λίμνης Μοίρις, για την οποία λίγα είναι γνωστά. Στην προϊστορία, ήταν μια τεράστια λίμνη γλυκού νερού, με μια έκταση, που εκτιμάται ότι κυμαινόταν μεταξύ 1.270 τετρ. χλμ και 1.700 τετρ. χλμ. Σήμερα, εξακολουθεί να υφίσταται ως μια μικρότερη λίμνη αλμυρού νερού, που ονομάζεται Μπιρκέτ Καρούν (Birket Qarun). (Διαβάστε επίσης: Η «Χαμένη Πυραμίδα» στο Abu Rawash της Αιγύπτου. Μια ακραία υπόθεση πέρα από την κλασική αρχαιολογία)

Το συμπέρασμα για τη Μεγάλη Πυραμίδα

Όπως, λοιπόν, αναφέρει ο Σίμπσον, τότε οι ντόπιοι είχαν πει στον Ηρόδοτο, ο οποίος επισκέφτηκε σύντομα την Αίγυπτο το 490 π.Χ, ότι υπήρχαν δύο γιγαντιαίες κατασκευές, που καλύπτονταν από νερό. Είχαν, δηλαδή, βουλιάξει, και εννοούσαν, φυσικά, τη Μεγάλη Πυραμίδα, και τη μικρότερη, που είναι δίπλα της.

«Αν η περιγραφή του Ηροδότου είναι σωστή, το γεγονός ότι δύο από τις μεγαλύτερες πυραμίδες της Αιγύπτου χτίστηκαν μέσα στη μεγαλύτερη λίμνη της Αιγύπτου, θα έπρεπε να μας λέει κάτι για το σκοπό τους», αναφέρει ο ιστορικός. Ο Μάθιου πιστεύει ότι οι δύο πυραμίδες δεν θα μπορούσαν να είναι τάφοι, γιατί, απλά, ήταν βυθισμένες τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο!

«Ήταν πλημμυρισμένες την εποχή του Ηρόδοτου, οπότε σίγουρα θα υπήρχε κίνδυνος πλημμύρας και σε αρχαιότερους χρόνους, όταν η λίμνη ήταν πιθανώς ακόμα πιο βαθιά», λέει. (Διαβάστε επίσης: «Προδόθηκε» το Μυστικό της Μεγάλης Πυραμίδας όταν στην Κορυφή της Ανέβηκε ο sir Siemens)

gazzetta.gr και amfipolinews / Image by jarekgrafik from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.