Τεράστιες δομές «εξωτικής προέλευσης» εντοπίστηκαν στο εσωτερικό της Γης από επιστημονική ομάδα
Καλλιτεχνική απεικόνιση από Yukimi Yokoyama στο Pixabay 

Τεράστιες δομές «εξωτικής προέλευσης» εντοπίστηκαν στο εσωτερικό της Γης από επιστημονική ομάδα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μπροστά σε μία πρωτοφανή ανακάλυψη βρέθηκαν επιστήμονες όταν εντόπισαν «απρόσμενες και περίεργες δομές» πολύ κοντά στον πυρήνα του πλανήτη μας, την Γη. Το ζήτημα αποκτάει αμέσως μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μέχρι πρότινος η ιδέα για το εσωτερικό του πλανήτη ήταν τελείως διαφορετική. Όμως, τα πράγματα αρχίζουν και αποκτούν μια πιο “σχηματική” εικόνα, καθώς μια ομάδα επιστημόνων ερευνητών, τον Ιούνιο του 2020, λέει ότι έχει χρησιμοποιήσει προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, μέσα από τις οποίες ανακάλυψε “απροσδόκητες” δομές κοντά στον πυρήνα της Γης. Σίγουρα η φαντασία μπορεί να υποθέσει πολλά πράγματα, έτσι έχει ενδιαφέρον να μάθουμε από τους ίδιους τους ειδικούς.

Ο Vedran Lekić, αναπληρωτής καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ο οποίος εργάστηκε για την έρευνα, είπε ότι “οι ανώμαλες δομές στο όριο μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα είναι πολύ πιο διαδεδομένες από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.” Πως το διαπίστωσαν αυτό;

Η ομάδα του Lekić χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο που ονομάζεται Sequencer, ο οποίος έκανε αναλύσεις σε εκατοντάδες τύπους σεισμών, τα στοιχεία των οποίων συλλέγονταν για δεκαετίες. Με αυτά τα δεδομένα, μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν το εσωτερικό της Γης με μία άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια. Ανάμεσα σε άλλα εντόπισαν ένα «άγνωστο» περιβάλλον και συμπαγείς “δομές” χιλιομέτρων, εξαιρετικά πυκνές.

“Ήμασταν έκπληκτοι που βρήκαμε ένα τόσο μεγάλο χαρακτηριστικό κάτω από τα νησιά Marquesas το οποίο δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχε πριν”, δήλωσε ο Lekić. “Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό, γιατί δείχνει πώς ο αλγόριθμος Sequencer μπορεί να μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε τα δεδομένα του σεισμογράφου σε όλο τον κόσμο με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσαμε πριν.”

Η “δομή” που βρίσκεται βαθιά κάτω από τα νησιά Marquesas, δεν είχε εντοπιστεί ποτέ πριν, ενώ βρέθηκε και μια άλλη δομή κάτω από τη Χαβάη η οποία φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Πως λειτουργεί το σύστημα;

Οι σεισμοί δημιουργούν σεισμικά κύματα που ταξιδεύουν μέσα από το εσωτερικό της Γης όπου διασκορπίζονται και παραμορφώνονται από διάφορα είδη υλικών μέσα στον πλανήτη μας. Αυτές οι καταγραφές της δραστηριότητας των κυμάτων μέσα στη Γη, επιτρέπουν στους σεισμολόγους να “δουν” τον απρόσιτο κόσμο του εσωτερικού της Γης.

Η ομάδα επικεντρώθηκε σε σεισμογράμματα που παράγονται από κύματα διάτμησης (S) που ταξιδεύουν κατά μήκος του ορίου μεταξύ του πυρήνα της Γης και του κάτω τμήματος του μανδύα που τον συνορεύει. Με απλά λόγια, όταν τα κύματα διάτμησης χτυπούν αυτές τις δομές, παράγουν έναν τύπο ηχώ που υποδηλώνουν την παρουσία ανωμαλιών βαθιά μέσα στη Γη που ονομάζονται ζώνες εξαιρετικά χαμηλής ταχύτητας (ultra low velocity zones – ULVZs), οι οποίες είναι πυκνά “μπαλώματα” στο όριο του πυρήνα-μανδύα που εκτείνονται εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Ειδικότερα, τα Mega-ULVZs είναι ενδιαφέρουσες δομές όχι μόνο λόγω του μεγέθους τους, αλλά επειδή μπορεί να αποτελούνται από εξωτικά υλικά που χρονολογούνται σε μια εποχή που στην Γη δεν υπήρχε ακόμα η Σελήνη. Αυτά τα τεράστια ανώμαλα κομμάτια θα μπορούσαν να είναι μερικώς λιωμένο υλικό που προηγήθηκε του γεγονότος σχηματισμού της Σελήνης, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι συνέβη ύστερα μια τεράστια σύγκρουση μεταξύ της πρώιμης Γης και ενός αντικειμένου μεγέθους του πλανήτη Άρη, πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

“Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι τα mega-ULVZs είναι ειδικά και μπορεί να φιλοξενήσουν πρωτόγονες γεωχημικές υπογραφές που ήταν σχετικά αναμίξεις από την πρώιμη ιστορία της Γης”, δήλωσε ο Doyeon Kim, σεισμολόγος και μεταδιδακτορικός συνεργάτης του πανεπιστημίου Maryland.

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι παλαιότερα, από μία άλλη ομάδα εντοπίστηκαν τεράστιες δομές στην Γη, σαν τεχνητοί άξονες. Πολλοί σπεύδουν να συνδυάσουν τις ανακαλύψεις αυτές με μη επιστημονικές θεωρίες οι οποίες σχετίζονται με εκείνη της Κούφιας Γης και μίας ακόμη περί κατασκευής του πλανήτη μας από κάποιον άγνωστο αλλά ανώτερο πολιτισμό. Φυσικά, τέτοιες θέσεις απορρίπτονται αυτόματα από τους επιστήμονες.

Όπως και να έχει, η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την ανάπτυξη αυτού του καινοτόμου τρόπου έρευνας, προκειμένου να μάθει όσο γίνεται περισσότερα σχετικά με τις αινιγματικές δομές στο όριο του πυρήνα-μανδύα. 

Μπορείτε να δείτε έναν ενημερωμένο χάρτη του εσωτερικού της Γης με βάση τη νέα μελέτη, των D. Kim, V. Lekíc, B. Ménard, D. Baron και M. Taghizadeh-Popp, στο βίντεο που ακολουθεί:

Large “Structures” of Exotic Origin Discovered DEEP INSIDE Earth!

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το science.sciencemag.org και vice.com

diadrastika / Image by Yukimi Yokoyama from Pixabay