Τι να κάνετε αν κάποιος σας παρακολουθεί από ένα αυτοκίνητο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η αληθινή ζωή, σχηματίζει γύρω μας, ζήλιες, έχθρες και πολλά άλλα πράγματα, από το πουθενά, τα οποία μπορεί να μας δημιουργήσουν πολλά προβλήματα από εκεί που δεν το περιμένουμε. Μπορεί να πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί άνθρωποι και ότι δεν έχουμε πειράξει κανέναν, αλλά δεν είναι και τόσο απίθανο κάποιος να μας εχθρεύεται για κάτι που κάναμε και τον πείραξε, χωρίς να το έχουμε καταλάβει. Από την άλλη, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποια αιτία για να θέλει κάποιος να μας πειράξει, για ποικίλους λόγους.

Στην συνέχεια, ακολουθεί ένα σενάριο και πιθανοί τρόποι επιβίωσης, στην περίπτωση που κάποιος σας παρακολουθεί ενώ οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, από το δικό του. Φυσικά, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν όλες οι περιπτώσεις, όμως, θα έχετε μία ιδέα του πως να αντιμετωπίσετε μία τέτοια πιθανότητα.

Τι να κάνετε αν κάποιος σας παρακολουθεί από ένα αυτοκίνητο

Άλλη μια δύσκολη μέρα στην δουλειά. Έρχεται η ώρα που σχολάσατε, αποχαιρετάτε τους συναδέλφους σας και μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας. Βάζετε το ραδιόφωνο ή το αγαπημένο σας τραγούδι και ξεκινάτε για το σπίτι σας. Στην διαδρομή παρατηρείτε κάτι περίεργο στον καθρέφτη, ότι ένα άγνωστο αυτοκίνητο φαίνεται να σας ακολουθεί. Αναρωτιέστε, αλλά δεν είστε σίγουροι. Κόβετε ταχύτητα μήπως σας προσπεράσει, αλλά δεν το κάνει. Επιταχύνετε, αλλά ο τύπος είναι ακόμα πίσω σας. Σας παρακολουθεί; Πως θα βεβαιωθείτε;

Ο ευκολότερος τρόπος να καταλάβετε ότι πράγματι σας ακολουθούν είναι να στρίψετε δεξιά στο πρώτο στενό που επιτρέπεται, ξανά δεξιά και ξανά και ξανά, δηλαδή να κάνετε το γύρω του οικοδομικού τετραγώνου μέχρι να βγείτε στον δρόμο που ήσασταν. Γιατί κάποιος να κάνει το γύρω του τετραγώνου, μαζί σας; Πόσο μεγάλη να είναι αυτή η σύμπτωση;

Εάν βρίσκεστε στον αυτοκινητόδρομο, πάρτε την επόμενη επερχόμενη λωρίδα εξόδου, αλλά αντί να την ακολουθήσετε ως το τέλος, επιστρέψτε στον αυτοκινητόδρομο περίπου την τελευταία στιγμή. Εάν το αυτοκίνητο που υποπτεύεστε κάνει το ίδιο, τότε πιθανότατα έχετε και την επιβεβαίωση ότι πράγματι κάποιος σας παρακολουθεί. Τι γίνετε τώρα;

Κατ’ αρχάς πρέπει να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε με ψυχραιμία. Για να αποφύγετε κάποιο ατύχημα στον δρόμο, λόγω πανικού, πηγαίνετε στο κοντινότερο ανοιχτό βενζινάδικο, ή πλυντήριο αυτοκινήτου, ή σε ένα takeaway. Βάλτε βενζίνη ή πλύνετε το αμάξι, ή πάρτε έναν καφέ, κερδίζοντας έτσι λίγο χρόνο να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε τις επόμενες κινήσεις σας, χωρίς να κινδυνεύετε να τρακάρετε.

Αν όσο είστε στον χώρο που επιλέξατε, δείτε πάλι το ύποπτο αυτοκίνητο να τριγυρνά κάπου κοντά σας, τότε έχετε και μία ακόμα επιβεβαίωση ότι κάποιος σας έχει βάλει στο μάτι. Όπως και να έχει, μην πάτε σπίτι σας. Αν αυτός που σας παρακολουθεί δεν ξέρει που μένετε, δεν χρειάζεται να το μάθει. Για τον ίδιο λόγο καλό θα ήταν να αποφύγετε να πάτε σε κάποιον γνωστό σας. Μπορείτε, όμως, να ειδοποιήσετε κάποιον που εμπιστεύεστε απόλυτα. Μπορείτε επί τόπου να ειδοποιήσετε την αστυνομία.

Αν δεν βρίσκετε κάπου να σταματήσετε, μην σταθμεύσετε σε σημεία που μπορεί να είναι επικίνδυνο για εσάς και ο τύπος να σας στριμώξει. Συνεχίστε την οδήγηση. Αποφύγετε να μπείτε σε παράδρομους, σε υπαίθρια πάρκινγκ, σε μικρούς δρόμους που δεν γνωρίζετε. Μείνετε σε αυτούς που ξέρετε. Αν στην διαδρομή σας συναντήσετε ουρά ή κίνηση, οπότε αναγκαστικά πρέπει να σταματήσετε, τότε αφήστε μία ικανοποιητική απόσταση από το μπροστινό σας αυτοκίνητο ώστε αν χρειαστεί να έχετε ένα πλάνο “απόδρασης”, εφόσον σας δοθεί η ευκαιρία.

Μείνετε στο αυτοκίνητο και συνεχίστε να κινείστε, Κλειδώστε πόρτες και παράθυρα. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί. Κάντε ότι τηλεφωνείτε ή τηλεφωνήστε στην αστυνομία με το κινητό. Μπορείτε να το κάνετε με hands free, ή με ανοιχτή ακρόαση, ή με άλλο τρόπο, όμως, ειδικά για την συγκεκριμένη περίπτωση, καλό θα ήταν το κινητό να φαίνεται στο αυτί σας. Αν έχετε συνεπιβάτη βάλτε αυτόν να το κάνει. Μην οδηγείτε και τηλεφωνείτε ταυτόχρονα, εκτός αν δεν έχετε άλλη επιλογή. Ο τύπος που σας ακολουθεί, θα δει ότι κάπου τηλεφωνείτε και, ίσως, σας αφήσει στην ησυχία σας. Ακόμα κι αν δεν το κάνει, θα ξέρει ότι κάποιον έχετε ειδοποιήσει.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε την μάρκα του αυτοκινήτου, το χρώμα, την πινακίδα και άλλα στοιχεία που θα φανούν χρήσιμα στην αστυνομία και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει ο υπεύθυνος αξιωματικός υπηρεσίας.

Αν δεν έχετε τηλέφωνο, ή δεν μπορείτε να ειδοποιήσετε κάποιον, προσπαθήστε να βρείτε και να πάτε στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα, νοσοκομείο, πυροσβεστική, mall, ή οπουδήποτε υπάρχουν άντρες κάποιας εταιρίας security. Πείτε τους τι συμβαίνει και εκείνοι θα κάνουν το τηλεφώνημα για εσάς, ή θα σας ενημερώσουν που βρίσκεται το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Όταν, τελικά, ξεφύγετε ή διαπιστώσετε ότι δεν σας ακολουθεί κάποιος – και πάλι – μην πάτε κατευθείαν σπίτι σας. Κάντε βόλτες στο δρόμο, πηγαίνετε σε κάποιο καφέ, μετά συνεχίστε να κάνετε βόλτες με το αμάξι, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν σας ακολουθεί, είτε είναι ο ίδιος είτε κάποιος άλλος. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώστε την αστυνομία για το συμβάν.

Εάν είστε πεζός και αντιληφθείτε ότι σας ακολουθεί κάποιο αμάξι, πηγαίνετε σε κάποια πλατεία ή κάπου με πολύ κόσμο. Μπορείτε, επίσης, να μπείτε σε κάποιο κατάστημα ή mall. Εάν είστε πεζός και σας ακολουθεί κάποιος με τα πόδια, αυτό είναι ένα σενάριο που θα εξετάσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

diaszeuspan.com / Image by Pexels from Pixabay