Image by abidal from depositphotos

Ο Ερπετοειδής Εγκέφαλος του Ανθρώπου και Ποια η Σχέση του με τα Ερπετοειδή
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η θεωρία για την ύπαρξη ερπετοειδών όντων που θέλουν να κατακτήσουν τον πλανήτη συνδέεται άμεσα με τον ερπετοειδή εγκέφαλο που έχουμε οι άνθρωποι και αυτό υποδεικνύει πως είμαστε μακρινοί συγγενείς των όντων ή πως μεσολάβησαν, έκαναν παρέμβαση στο DNA μας προκειμένου να βοηθήσουν στην εξέλιξή μας. Ας πάμε να τα δούμε όλα με τη σειρά.

Διαβάστε επίσης: Η «κυριαρχία» των Ερπετοειδών ως σήμερα σε εικόνες

Τα τρία μέρη του εγκεφάλου

Για να φτάσουμε και να καταλάβουμε τη σημασία του ερπετοειδή εγκέφαλου θα κάνουμε μία πολύ μικρή και σύντομη εισαγωγή στα τρία μέρη του εγκεφάλου:

Το εγκεφαλικό στέλεχος αποτελεί το παλαιότερο και πιο αρχαίο μέρος του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνο για βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός παλμός και η συντονισμένη κίνηση του σώματος. Μέρος αυτού του εγκεφαλικού στελέχους είναι ο λεγόμενος ερπετοειδής εγκέφαλος, ο οποίος εξελίχθηκε πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και αποτελείται κυρίως από τα βασικά γάγγλια και την παρεγκεφαλίδα.

Το Μεταιχμιακό Σύστημα (ή αλλιώς Λιμβικό Σύστημα) και ο Συναισθηματικός Εγκέφαλος αποτελούν το δεύτερο μέρος του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του ατόμου. Το Λιμβικό Σύστημα περιλαμβάνει τον υποθάλαμο, τον αμυγδαλώδη σωματίδιο και την υποθαλαμική περιοχή, ενώ ο Συναισθηματικός Εγκέφαλος περιλαμβάνει τον προσκορυφαίο εγκέφαλο και τον προμετωπιαίο λοβό. Αυτά τα μέρη του εγκεφάλου είναι σημαντικά για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς και της αντίδρασης σε διάφορες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Σωκράτης Αικατερινίδης: Τα Ερπετοειδή Είναι Εδώ

Ο νεοφλοιός και ο ορθολογικός εγκέφαλος αποτελούν το τρίτο και πιο πρόσφατο μέρος του εγκεφάλου.

Τι είναι ο ερπετοειδής εγκέφαλος

Ο ερπετοειδής εγκέφαλος είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά είναι επίσης μέρος του τριμερούς μοντέλου εγκεφάλου που προτάθηκε από τον Αμερικανό νευροεπιστήμονα Dr. Paul MacLean το 1960.

Ο ερπετοειδής εγκέφαλος είναι το παλαιότερο τμήμα του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνος για βασικές λειτουργίες επιβίωσης όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Ονομάζεται ερπετοειδής εγκέφαλος επειδή είναι παρόμοιος στη δομή και τη λειτουργία του με τον εγκέφαλο των ερπετών.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο όρος «ερπετοειδής εγκέφαλος» δεν είναι επιστημονικός όρος και χρησιμοποιείται συχνά σε ψευδοεπιστημονικές θεωρίες και θεωρίες συνωμοσίας.

Ο ερπετοειδής εγκέφαλος έχει εξελιχθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια και είναι υπεύθυνος για τα βασικά ένστικτα και συμπεριφορές που είναι απαραίτητα για την επιβίωση. Αυτά περιλαμβάνουν την επιθετικότητα, την εδαφικότητα και την απάντηση μάχης ή φυγής. Είναι επίσης υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των συνηθειών και τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Ενώ αυτές οι λειτουργίες είναι απαραίτητες για την επιβίωση, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αρνητικές συμπεριφορές και συναισθήματα εάν δεν ρυθμιστούν σωστά.

Ο ρόλος του ερπετοειδής εγκέφαλος στην ανθρώπινη συμπεριφορά έχει αποτελέσει θέμα πολλών συζητήσεων και ερευνών. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιθετικότητα και την εδαφικότητα.

Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι υψηλότερες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως ο νεοφλοιός, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη ρύθμιση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ανεξάρτητα από τον ακριβή ρόλο του, είναι σαφές ότι ο ερπετοειδής εγκέφαλος είναι σημαντικό μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανθρώπινης εξέλιξης.

Διαβάστε επίσης: Στρατηγός μιλάει για ερπετοειδείς εξωγήινους

Αλλά, ποια είναι η σχέση του με τη θεωρία συνωμοσίας για τα ερπετοειδή;

Η θεωρία της συνωμοσίας των ερπετοειδών

Παρόλο που ο ερπετοειδής εγκέφαλος έχει συνδεθεί με τη θεωρία συνωμοσίας των ερπετοειδών, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για την ύπαρξη αυτής της θεωρίας. Σύμφωνα με αυτήν υπάρχουν όντα με ερπετοειδή μορφή, τα οποία έχουν έρθει από άλλους πλανήτες ή βγήκαν μέσα από το εσωτερικό της Γης με σκοπό να καταδυναστεύσουν τον άνθρωπο.

Η θεωρία συνωμοσίας των ερπετοειδών είναι μια δημοφιλής πεποίθηση μεταξύ των θεωρητικών συνωμοσίας που ισχυρίζεται ότι μια ομάδα ερπετοειδών εξωγήινων που αλλάζουν σχήμα ελέγχουν τον κόσμο παίρνοντας ανθρώπινη μορφή και χειραγωγώντας τον πληθυσμό.

Αυτή η θεωρία διαδόθηκε από τον David Icke, έναν Βρετανό συνωμοσιολόγο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αυτοί οι ερπετοειδείς άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για πολλά από τα προβλήματα του κόσμου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία και θεωρείται ευρέως ως ψευδοεπιστημονικός και αβάσιμος ισχυρισμός.

Οι αξιώσεις της θεωρίας συνωμοσίας και η απομυθοποίηση

Ένα προχωρημένο κομμάτι της θεωρίας συνωμοσίας των ερπετοειδών είναι πως εκμεταλλεύονται τον όρο ερπετοειδής εγκέφαλος προκειμένου να τον αξιοποιήσουν ως απόδειξη ότι οι άνθρωποι έχουμε κάποια σύνδεση ή συγγένεια με τα ερπετοειδή όντα, οπότε αυτός είναι ο λόγος που θέλουν να κυριαρχήσουν επάνω μας.

Ο ερπετοειδής εγκέφαλος, από την άλλη πλευρά, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πιο πρωτόγονο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις ενστικτώδεις συμπεριφορές και τις συμπεριφορές επιβίωσης.

Το 1960, ο Αμερικανός νευροεπιστήμονας Δρ. Paul MacLean πρότεινε ένα τριμερές μοντέλο εγκεφάλου, το οποίο υποδηλώνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από τρία κύρια μέρη: τον ερπετοειδής εγκέφαλος, το μεταιχμιακό σύστημα και τον νεοφλοιό.

Ενώ ο εγκέφαλος των ερπετών είναι ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης φυσιολογίας, δεν έχει καμία σχέση με τη θεωρία συνωμοσίας των ερπετών. Η θεωρία βασίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και έχει καταρριφθεί πλήρως από επιστήμονες και ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: Βάσεις Ερπετοειδών Μέσα στη Γη. Πως ξεκίνησαν όλα

Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε αυτούς τους τύπους θεωριών συνωμοσίας με κριτικό μάτι και να αναζητήσουμε πληροφορίες που βασίζονται σε στοιχεία. Η κατανόηση των διαφορετικών τμημάτων του ανθρώπινου εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ερπετοειδή εγκέφαλου, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη δική μας συμπεριφορά και τη συμπεριφορά των άλλων.

diadrastika / Image by abidal from depositphotos.com