αστροναύτης και αμερικάνικη σημαία στη Σελήνη σχετικά με την αμφιλεγόμενη
Image by Merlinus74 from depositphotos

Ομολογία Κιούμπρικ ότι Σκηνοθέτησε την Προσελήνωση;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η θεωρία συνωμοσίας για την προσεδάφιση στο φεγγάρι έχει γίνει αντικείμενο λατρείας για δεκαετίες, αιχμαλωτίζοντας τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ένα όνομα που εμφανίζεται συχνά σε αυτές τις συζητήσεις είναι ο Stanley Kubrick – και ειδικά η υποτιθέμενη “Ομολογία Κιούμπρικ”.

Οι φήμες κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, υποδηλώνοντας ότι ο Κιούμπρικ – ο θρυλικός σκηνοθέτης που είναι γνωστός για την σχολαστική προσοχή του στη λεπτομέρεια και την πρωτοποριακή οπτική αφήγηση – έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσποίηση της προσγείωσης στο φεγγάρι. Μάλιστα υπάρχει και ένα βίντεο που υποτίθεται δείχνει τον ίδιο τον Κιούμπρικ να το παραδέχεται.

Σε αυτήν την ανάρτηση εξετάζουμε την ενδιαφέρουσα ερώτηση: Υπάρχει “ομολογία Κιούμπρικ”ότι σκηνοθέτησε την προσελήνωση;

Η προέλευση αυτής της θεωρίας συνωμοσίας

Πριν εξερευνήσουμε την υποτιθέμενη σύνδεση μεταξύ του Κιούμπρικ και της προσγείωσης στο φεγγάρι, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην προέλευση αυτής της θεωρίας συνωμοσίας.

Οι αρνητές της επανδρωμένης προσσελήνωσης υποστηρίζουν ότι η προσεδάφιση του Apollo 11 στη Σελήνη το 1969 ήταν μια περίτεχνη φάρσα που οργανώθηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να ξεπεράσει τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Ρωσία Δεν Έστειλε Ούτε Έναν Άνθρωπο στην Σελήνη

Ενώ τα επίσημα στοιχεία, όπως κοινοποιήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζουν συντριπτικά την αυθεντικότητα της προσγείωσης στο φεγγάρι, οι θεωρητικοί συνωμοσίας συνεχίζουν να αμφισβητούν την εγκυρότητά τους.

Κιούμπρικ. Η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα

Το όνομα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ συνυφάνθηκε με τη συνωμοσία για την προσγείωση στο φεγγάρι λόγω της απίστευτης προσοχής του στη λεπτομέρεια, σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή ταινία του, «2001: A Space Odyssey».

Η ρεαλιστική απεικόνιση του διαστημικού ταξιδιού της ταινίας αναφέρεται συχνά ως απόδειξη της υποτιθέμενης συμμετοχής του Kubrick στη διοργάνωση της προσγείωσης στο φεγγάρι.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα από τα γεγονότα της πραγματικής ζωής.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι συνωμοσιογράφοι υποστηρίζουν

Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της θεωρίας προσεδάφισης Κιούμπρικ-Σελήνη προέρχεται από λεπτούς υπαινιγμούς που υποτίθεται είναι ενσωματωμένοι στο αριστούργημα τρόμου του 1980, «The Shining».

Οι συνωμοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι ο Κιούμπρικ χρησιμοποίησε αυτή την ταινία ως ένα είδος εξομολόγησης, αποκαλύπτοντας διακριτικά τη συμμετοχή του στην προσποίηση της προσγείωσης στο φεγγάρι.

Επίσης, υποδεικνύουν διάφορα σύμβολα, σκηνικά και κρυπτικά μηνύματα σε όλη την ταινία ως απόδειξη των ισχυρισμών τους. Ωστόσο, αυτές οι συνδέσεις και οι ερμηνείες μοιάζουν περισσότερο με εικασίες παρά με συγκεκριμένες αποδείξεις.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το ανθρωποειδές που δήθεν καταγράφηκε στην Σελήνη από τους πρώτους αστροναύτες

Ανάλογο ξεσκέπασμα υποτίθεται ότι γίνεται μέσα από την ταινία Τζέιμς Μποντ του 1971, με τίτλο Diamonds Are Forever, όπου ο σκηνοθέτης Γκαί Χάμιλτον λέγεται ότι υπονοεί την ψεύτικη προσσελήνωση σε σκηνή όπου ο Μποντ περνά σε σκηνικό ανάμεσα σε αστροναύτες που κινούνται με αργή ταχύτητα υποδηλώνοντας ότι βρίσκονται στη Σελήνη.

Η περίφημη “Ομολογία Κιούμπρικ”

Σε διάφορες συνεντεύξεις, ο Κιούμπρικ ρωτήθηκε για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στην φάρσα για την προσεδάφιση στο φεγγάρι.

Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι απαντήσεις του ήταν υπεκφυγές, άλλοι απλώς τις βλέπουν ως τις σκέψεις ενός ανθρώπου που του άρεσε να παίζει με την περιέργεια του κοινού. Ο Κιούμπρικ ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε την εμπλοκή του, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω εικασίες.

Ωστόσο, τόσο η γυναίκα του όσο και η κόρη του, διατείνονται ότι ο Κιούμπρικ δεν συμμετείχε στην σκηνοθεσία της προσσελήνωσης. Αλλά για τους αρνητές, αυτές οι δηλώσεις δεν αποτελούν αποδείξεις.

Διαβάστε επίσης: Μοιάζει με Αρχαίο Διαστημόπλοιο στη Σελήνη

Σε ότι αφορά το βίντεο που κυκλοφορεί με συνέντευξή του στον T.Patrick Murray, διαψεύδεται από εκπρόσωπος της συζύγου του Κιούμπρικ καθώς δηλώνει πως ποτέ ο διάσημος σκηνοθέτης δεν έδωσε καμία συνέντευξη στον T.Patrick Murray, υποδηλώνοντας ότι ο άνθρωπος που εμφανίζεται στο βίντεο είναι κάποιος ηθοποιός μεταμφιεσμένος ως Κιούμπιρκ, γεγονός που ένα έμπειρο μάτι μπορεί να το διακρίνει.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα βίντεο με τίτλο VERIFIED HOAX: Stanley Kubrick Moon Landing Confession Video Proven FAKE, στο οποίο καταρρίπτεται ότι η “ομολογία Κιούμπρικ” σχετικά με την προσσελήνωση είναι πλαστή. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι και αυτό δεν είναι παρά μία συγκάλυψη.

Από την άλλη ο T.Patrick Murray, σε σχετικές ερωτήσεις, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος στις απαντήσεις του, αφήνοντας έτσι να πλανάται το ερώτημα στην απόλυτη θεωρία συνωμοσίας του προηγούμενου αλλά και, προς το παρόν, αυτού του αιώνα.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και απτές αποδείξεις

Τελικά, το ερώτημα αν στην “ομολογία Κιούμπρικ” παραδέχτηκε ο ίδιος – και όχι κάποιος άλλος – ότι διευθύνει την προσγείωση σε φεγγάρι εξαρτάται από τις πεποιθήσεις κάποιου. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και απτές αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας έχει ριζώσει βαθιά στη λαϊκή κουλτούρα.

Διαβάστε επίσης: Μυστήρια της Σελήνης που η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει

Και μόνο η αμφιβολίες που αφήνονται να αιωρούνται, είναι ικανές να παρασύρουν πολύ κόσμο που έλκεται από τέτοιου είδους ιστορίες. Η γοητεία μιας μεγάλης συνωμοσίας που ενορχηστρώθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών συνεχίζει να αιχμαλωτίζει το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Το ελκυστικό ψέμα που φαντάζει πιο αληθινό

Η θεωρία συνωμοσίας για την σκηνοθετημένη προσεδάφιση στο φεγγάρι, αν και ευρέως καταρρίπτεται, παραμένει ως απόδειξη της έλξης του ανθρώπου με το φανταστικό και ταυτόχρονο με το ελκυστικό ψέμα που φαντάζει πιο αληθινό από την επίσημη πραγματικότητα.

Η αινιγματική περσόνα του Stanley Kubrick και τα εξαιρετικά κινηματογραφικά του επιτεύγματα τον έχουν κάνει εύκολο στόχο για τους θεωρητικούς που τον συνδέουν με την υποτιθέμενη φάρσα για την προσγείωση στο φεγγάρι.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς με κριτική σκέψη και να εξετάσουμε τα επίσημα συντριπτικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αυθεντικότητα της αποστολής Apollo 11.

Διαβάστε επίσης: Φωτογραφήθηκε αστροπύλη σε επιφάνεια της Σελήνης;

Ενώ η εμπλοκή του Κιούμπρικ παραμένει θέμα ίντριγκας, η αλήθεια πίσω από τη θεωρία συνωμοσίας της προσεδάφισης στο φεγγάρι μπορεί να παραμείνει για πάντα τυλιγμένη στο μυστήριο.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από cnn.gr, mixanitouxronou.gr, snopes.com
diadrastika / Image by Merlinus74 from depositphotos.com