Image by khosrork from depositphotos

Βίκινγκς. Αποκρυπτογράφηση της καταγωγής τους
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι Βίκινγκς και η μελέτη DNA για την καταγωγή τους

Είναι ευρύτερα διαδεδομένο πως οι Βίκινγκς ήταν ένας ναυτικός λαός από τα τέλη του όγδοου έως τις αρχές του 11ου αιώνα που κατάγονταν από τη Σκανδιναβία. Ήταν γνωστοί για την εξερεύνηση, το εμπόριο και τις επιδρομές τους σε όλη την Ευρώπη και τον Βόρειο Ατλαντικό.

Η κατανόηση της γενετικής προέλευσης των Βίκινγκς είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας, του πολιτισμού και των επιπτώσεών τους στον κόσμο.

Η γενετική έρευνα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη νέων ενδείξεων σχετικά με την καταγωγή των Βίκινγκ, ρίχνοντας φως στη γενετική ποικιλομορφία τους και αμφισβητώντας τις δημοφιλείς πεποιθήσεις σχετικά με την εμφάνιση και την καταγωγή τους.

Σημασία της Γενετικής Έρευνας στην Κατανόηση της Καταγωγής

Η σημασία της γενετικής έρευνας για την κατανόηση της προέλευσης των Βίκινγκς ρίχνει ένα διαφορετικό από εκείνο που περιμέναμε. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ένα σύνθετο μωσαϊκό γενετικής προέλευσης μεταξύ των πληθυσμών των Βίκινγκ, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι ήταν μια ομοιογενής ομάδα.

Οι παλαιογενετιστές ανέλυσαν αρχαία γονιδιώματα από τη Σκανδιναβία και τα συνέκριναν με γενετικά δεδομένα από ζωντανούς πληθυσμούς, παρέχοντας νέες γνώσεις για τη γενετική ποικιλότητα και την καταγωγή των Βίκινγκς.

Αυτή η έρευνα αμφισβήτησε προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με την ταυτότητα των Βίκινγκ, υποδηλώνοντας ότι δεν ισοδυναμούσε πάντα με τη Σκανδιναβική καταγωγή.

Οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να επεκτείνουν την αναζήτησή τους για τις ρίζες των Βίκινγκ, οπλισμένοι με νέα επιβεβαίωση της γενετικής τους ποικιλότητας.

Πρόσφατες γενετικές μελέτες παρείχαν μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της γενετικής ιστορίας της Σκανδιναβίας τα τελευταία 2000 χρόνια, από την Εποχή του Σιδήρου έως την Εποχή των Βίκινγκς και πέραν αυτής.

Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι η εποχή των Βίκινγκς έφερε εκπληκτική γενετική ποικιλότητα στη βόρεια Ευρώπη, αλλά αυτή η ποικιλομορφία δεν κράτησε.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε επίσης: Ο Γενετιστής Τριανταφυλλίδης Απαντάει: Γεννιόμαστε ή Γινόμαστε Έλληνες;

Γενετικές ενδείξεις αποκωδικοποιούν την καταγωγή των Βίκινγκς

Ανάλυση DNA των υπολειμμάτων Βίκινγκ

Πρόσφατες μελέτες που αναλύουν το DNA των υπολειμμάτων των Βίκινγκ έχουν δώσει νέες γενετικές ενδείξεις για την προέλευση του πληθυσμού των Βίκινγκ. Αυτές υποδηλώνουν ότι οι Βίκινγκς δεν ήταν μια ομοιογενής ομάδα, αλλά ένας ποικίλος πληθυσμός με διαφορετική προέλευση.

Νέα στοιχεία από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του ναυαγίου του σουηδικού πολεμικού πλοίου Kronan, βοήθησαν στην αποκάλυψη της επικράτησης μοναδικών γενετικών δεικτών στους πληθυσμούς των Βίκινγκ.

Η σύγκριση του DNA των υπολειμμάτων των Βίκινγκ με αυτό των σύγχρονων πληθυσμών έδωσε επίσης πληροφορίες για την προέλευση των Βίκινγκ. Η έκθεση Genomelink Viking Index αναλύει το DNA των ατόμων και παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο στενά συνδέονται με καθέναν από τους τέσσερις γενετικά διαφορετικούς πληθυσμούς Βίκινγκ.

Αυτή η ανάλυση αποκάλυψε ότι η εποχή των Βίκινγκ έφερε εκπληκτική γενετική ποικιλότητα στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά αυτή η ποικιλομορφία δεν κράτησε. Αυτές οι γενετικές ενδείξεις δίνουν μια νέα εικόνα της καταγωγής των Βίκινγκς που είναι πολύ πιο περίπλοκη και ποικιλόμορφη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ο εντοπισμός μοναδικών γενετικών δεικτών στους πληθυσμούς των Βίκινγκς είναι σημαντικός όχι μόνο για την κατανόηση της ιστορίας των Βίκινγκς αλλά και για να ρίξει φως στην ευρύτερη ιστορία της βόρειας Ευρώπης. Η εποχή των Βίκινγκς άφησε ένα διαρκές σημάδι στη γενετική των σημερινών Σκανδιναβών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης: Η Φυλή με το DNA Άγνωστου Ανθρώπινου Είδους

Γενετικές ενδείξεις της ιστορίας των Βίκινγκς

Για έξι χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν σχολαστικά λείψανα που βρέθηκαν σε 80 αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των τάφων των Βίκινγκς. Ενδεχομένως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάλυση DNA των Βίκινγκς που έγινε ποτέ.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση για ένα στιβαρό πληθυσμό πανίσχυρων, ξανθόμαλλων ναυτικών, από τις σκανδιναβικές χώρες, οι Βίκινγκς έφεραν γονίδια και από τη Νότια Ευρώπη. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, υποδηλώνει κάποια πράγματα στα οποία δεν θα επεκταθώ ωσότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευτεί έως τις 5/1/2023 στο reuters.com έχουμε τα εξής: Η μελέτη έδειξε ότι η Βρετανοϊρλανδική καταγωγή ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Σκανδιναβία ξεκινώντας από την εποχή των Βίκινγκς. Η καταγωγή από την περιοχή της ανατολικής Βαλτικής – της σύγχρονης Λιθουανίας και μέρη της δυτικής Ρωσίας και ίσως της Ουκρανίας – βρέθηκε να συγκεντρώνεται στην κεντρική Σουηδία και στο Gotland, το μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας. Η καταγωγή από τοποθεσίες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Σαρδηνία, συγκεντρώθηκε σε ανθρώπους στη νότια Σκανδιναβία.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η μελέτη αμφισβητεί την έννοια μιας ομοιογενούς Σκανδιναβικής ομάδας, δίνοντας έμφαση στην ταυτότητα των Βίκινγκς ως μία κοινωνία που δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από μία εθνικότητα. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

με πληροφορίες από phys.org, inverse.com, nationalgeographic.co.uk
diadrastika / Image by khosrork from depositphotos.com