Image by ppl1958 from depositphotos

Τι είναι η Θούλη; Μυθική χώρα ή πραγματικότητα; Τι λένε οι μυθολογίες και οι θεωρίες;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η Θούλη και η προέλευσή της

Ορισμός της Θούλης και ο αρχαίος Έλληνας ερευνητής Πυθέας

Η Θούλη είναι ένας όρος που έχει αναφερθεί σε διάφορες μυθολογίες, σύγχρονες θεωρίες συνωμοσίας καθώς και σε εναλλακτικές αφηγήσεις ιστοριών, όπου συχνά συνδέεται με αρχαίους πολιτισμούς και χαμένα εδάφη.

Η προέλευση της Θούλης εντοπίζεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου ο όρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Έλληνα ερευνητή Πυθέα, τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο Πυθέας αναφερόταν στη Θούλη ως ένα νησί, αλλά ο όρος έκτοτε πήρε διάφορες έννοιες και ερμηνείες.

Ο Πυθέας, Σύμφωνα με τα γραπτά του, ταξίδεψε γύρω στο 325 π.Χ. από τη νότια σημερινή Ισπανία ως βορειότερα της σημερινής Μεγάλης Βρετανίας. Όπως περιγράφεται, το νησί θα πρέπει να βρισκόταν περίπου έξι μέρες βόρεια της Βρετανίας, στον “ακραίο Βορρά”.

Διαβάστε επίσης: Ο Πυθέας Έφτασε στον Βόρειο Πόλο; Τι Έψαχνε;

Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη από την αρχαιότητα συμβολίζει την πιο βόρεια άκρη του κόσμου. Μάλιστα, αυτός η απώτατη άκρη έχει επικρατήσει και ως Έσχατη Θούλη, Ultima Thule.

Ιστορική και Πολιτιστική Σημασία

Η Θούλη έχει ιστορική και πολιτιστική σημασία σε διάφορα πλαίσια. Στην αρχαία ελληνική γραμματεία, η Θούλη χρησιμοποιήθηκε συχνά ως σύμβολο των πιο απομακρυσμένων ορίων του γνωστού κόσμου και συνδέθηκε με την ιδέα της εξερεύνησης και της περιπέτειας. Χρησιμοποιείται συχνά ως μεταφορά για το άγνωστο και το μυστηριώδες

Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί στη λογοτεχνία, τη μουσική και την τέχνη για να μεταφέρει την αίσθηση του παλιού και του αυθεντικού αλλά και του απόκρυφου.

Στις θεωρίες συνωμοσίας, η Θούλη έχει συσχετιστεί με αρχαίους πολιτισμούς και χαμένα εδάφη ενώ χρησιμοποιείται συχνά ως απόδειξη μιας κάποιας κρυμμένης γνώσης και απαγορευμένων μυστικών ιστοριών.

Πιθανές καταβολές και ετυμολογία

Η ετυμολογία και η πιθανή προέλευση της Θούλης είναι ακόμα θέμα συζήτησης. Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι ο όρος μπορεί να προήλθε από την αρχαία ελληνική λέξη “θόλος”.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Άλλοι προτείνουν ότι μπορεί να προήλθε από αντίστοιχο σκανδιναβικό όρο που αναφέρεται στα πιο απομακρυσμένα σημεία του γνωστού κόσμου.

Ανεξάρτητα από την προέλευσή του, η Θούλη έχει γίνει σύμβολο του άγνωστου και μυστηριώδους και συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Επίσης είναι ένας όρος που έχει συνδεθεί με διάφορες μυθολογίες και λαογραφίες σε όλο τον κόσμο.

Μυθολογίες και Λαογραφία γύρω από τη Θούλη

Η Θούλη έχει επίσης αναφερθεί σε άλλες μυθολογίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής και της σκανδιναβικής λαογραφίας.

Στην ελληνική μυθολογία, η Θούλη πιστεύεται ότι είναι ένα μέρος που βρίσκεται πέρα ​​από τον γνωστό κόσμο, όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ και τα αστέρια δεν σβήνουν ποτέ.

Στη σκανδιναβική μυθολογία, η Θούλη πιστεύεται ότι είναι μια μυστικιστική γη που βρίσκεται στο βορρά, όπου κατοικούν οι θεοί και όπου οι ψυχές των γενναίων πολεμιστών πηγαίνουν μετά τον θάνατο.

Στην Αφρικανική Μυθολογία

Στην αφρικανική μυθολογία, η Θούλη πιστεύεται ότι είναι μια θεά της γονιμότητας, η οποία συχνά απεικονίζεται ως μια όμορφη γυναίκα με μεγάλο στήθος, σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Κάποιοι έχουν προτείνει ότι η Θούλη θα μπορούσε να σχετίζεται με την θηλή.

Σύμφωνα με ορισμένους θρύλους, η Θούλη είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του κόσμου και όλων των ζωντανών όντων.

Η λατρεία της είναι διαδεδομένη σε πολλούς αφρικανικούς πολιτισμούς και θεωρείται μια ισχυρή θεότητα που μπορεί να δώσει ευλογίες και προστασία στους θιασώτες της.

Στην Ινδουιστική Μυθολογία

Στην ινδουιστική μυθολογία, η Θούλη συνδέεται με την έννοια του χρόνου και συχνά απεικονίζεται ως φίδι ή δράκος. Πιστεύεται ότι είναι ο κυβερνήτης του κάτω κόσμου και συνδέεται με τον θάνατο και την καταστροφή.

Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, η Θούλη θεωρείται επίσης σύμβολο αναγέννησης και ανανέωσης, καθώς ρίχνει το δέρμα της και αναδεικνύεται ως νέο ον.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι Υπερβόρειοι έστειλαν τον Άβαρι στην Ελλάδα;

Η λατρεία της είναι διαδεδομένη σε πολλά μέρη της Ινδίας και θεωρείται μια ισχυρή θεότητα που μπορεί να προσφέρει προστασία και ευλογίες στους θιασώτες της.

Η Θούλη, η Τούλα και η Υπερβορεία

Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να σχετίζεται με το μυθικό λαό των Υπερβορείων και ότι αποτελεί την πατρίδα τους. Μία εκδοχή λέει ότι ο Άβαρις, ιερέας του Υπερβόρειου Απόλλωνα, ήρθε κατευθείαν από τη Θούλη στον ελληνικό χώρο και ίδρυσε ναό. Επίσης λέγεται ότι ο Απόλλωνας ταξίδευε τακτικά στην Υπερβορεία και ειδικά στη Θούλη.

Στη μεσοαμερική υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Τούλα πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Τολτέκων. Ορισμένοι ερευνητές βλέπουν ομοιότητες στην ονομασία με την Θούλη και κάνουν διάφορους συσχετισμούς.

Όπως για παράδειγμα οι Υπερβόρειοι είχαν σχέσεις με τον Απόλλωνα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, έτσι και οι Τολτέκοι είχαν ανάλογες διασυνδέσεις. Αλλά ακόμα κι αν είναι κάπως έτσι, επίσημα δεν αποτελούν και δεν θεωρούνται ιστορικές αποδείξεις.

Θεωρίες συνωμοσίας και σύγχρονες ερμηνείες

Η Θούλη ως μυστική κοινωνία

Η Θούλη έχει συσχετιστεί με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και σύγχρονες ερμηνείες, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισής της ως μυστικής κοινωνίας ή οργάνωσης που μοιάζει με τους Illuminati.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η Θούλη είναι μια ισχυρή οργάνωση που ελέγχει τα παγκόσμια γεγονότα από τα παρασκήνια, παρόμοια με τους Illuminati.

Στα 1917 ιδρύεται στο Μόναχο η εθνικοσοσιαλιστική Εταιρεία της Θούλης όπου τα μέλη της θεωρούσαν τη Θούλη ως τόπο προέλευσης της «άριας» φυλής. Σύμβολο της Εταιρείας της Θούλης ήταν η σβάστικα. Λέγεται ότι πιθανό μέλος ήταν και ο Χίτλερ.

Θούλη στην ποπ κουλτούρα και τα ΜΜΕ

Η Θούλη έχει επίσης αναφερθεί στη δημοφιλή κουλτούρα και τα μέσα ενημέρωσης. Στη μουσική, υπάρχει ένα συγκρότημα που ονομάζεται Ultima Thule, το οποίο πήρε το όνομά του από τη μυθική χώρα της Θούλης.

Στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, η Θούλη έχει παρουσιαστεί ως μια ισχυρή και μυστική οργάνωση που ελέγχει τα παγκόσμια γεγονότα.

Διαβάστε επίσης: Υπερβόρειοι. Μύθος και συμπεράσματα για τον Πολιτισμό τους

Ωστόσο, αυτές οι απεικονίσεις είναι συχνά φανταστικές και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της Θούλης ως ιστορικής ή σύγχρονης οντότητας. Εξάλλου, επίσημα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς και παραμένουν ως αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας.

Απομυθοποίηση των θεωριών συνωμοσίας

Όπως μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί, η Θούλη ως τόπος, πραγματικός, μυθικός ή φανταστικός, εξάπτει την φαντασία πολλών ανθρώπων και είτε έχουν δίκιο είτε όχι στις σκέψεις που κάνουν ή στις θεωρίες που προτείνουν, δεν υπάρχει κάτι που να εξασφαλίζει μία ισχυρή ένδειξη για οτιδήποτε.

Παρά την επικράτηση των θεωριών συνωμοσίας και τις σύγχρονες ερμηνείες για τη Θούλη, υπήρξε μια αυξανόμενη κίνηση για την απομυθοποίηση αυτών των μύθων και την απομυθοποίηση της οργάνωσης.

Η άνοδος της κριτικής σκέψης και του σκεπτικισμού οδήγησε σε αυξημένη συνειδητοποίηση των κινδύνων των θεωριών συνωμοσίας και της σημασίας της σκέψης που βασίζεται σε στοιχεία.

Αν και είναι σημαντικό να παραμένουμε σε επαγρύπνηση και να αμφισβητούμε την εξουσία, είναι εξίσου σημαντικό να βασίζουμε τις πεποιθήσεις μας σε αξιόπιστα στοιχεία και να μην πέφτουμε θύματα αβάσιμων θεωριών συνωμοσίας.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, eleftherostypos.gr, facebook.com
diadrastika / Image by ppl1958 from depositphotos.com