DNA

«Αρχαίος κώδικας» στο DNA υπονοεί «παρέμβαση»
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένας «αρχαίος κώδικας» υπάρχει στο DNA μας που οι ανιχνευτές του επιστήμονες θεωρούν ότι υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς «παρέμβαση» στον πλανήτη μας. Δηλαδή; Εννοεί από όντα τα οποία κάποτε επισκέφθηκαν τον πλανήτη μας; Πρόκειται για μια επιστημονική εργασία που θα μπορούσε να ταράξει τα νερά.

Ο Δρ Vladimir I. shCherbak, μαθηματικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Καζακστάν al-Farabi του Καζακστάν, μαζί με τον Maxim A. Makukov, αστροβιολόγος στο Αστροφυσικό Ινστιτούτο Fesenkov του Καζακστάν, έδωσαν στην εργασία τους έναν συναρπαστικό τίτλο: «The “Wow! signal” of the terrestrial genetic code» (Το “σήμα Ουάου!” του επίγειου γενετικού κώδικα).

Η εργασία τους έγινε δεκτή για δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό πλανητικών επιστημών Icarus, όπου είναι ήδη διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε στην Γη μα σε άλλο πλανήτη, σύμφωνα με θεωρία

Ο Maxim A. Makukov έχει μια ιδέα. Είναι ανορθόδοξη. Το καταλαβαίνει, αλλά ήξερε από την αρχή ότι θα είχε τους επικριτές του, από τη στιγμή που άρχισε να την αναπτύσσει. Αλλά «είναι εκεί στους αριθμούς», λέει. Και οι αριθμοί δεν λένε ψέματα.

Η επίγεια ζωή προήλθε από το διάστημα

Με πολύ απλά λόγια, για να τα καταλάβουμε, ο Makukov, σύμφωνα με το newscientist.com, λέει ότι οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι όλη η επίγεια ζωή προήλθε από το διάστημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ότι αυτός ο «αρχαίος κώδικας», «φυτεύτηκε» στη Γη από έξυπνους εξωγήινους. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης ήταν άγονος και άψυχος.

Στη συνέχεια, όμως, σε κάποια μακρινή και άγνωστη στιγμή, «εμβολιάστηκε» με αυτό που ο Makukov αποκαλεί «intelligent-like signal» – ένα σήμα που είναι πολύ τακτοποιημένο και περίπλοκο για να έχει συμβεί τυχαία.

Αυτό το σήμα, λέει, βρίσκεται στον γενετικό μας κώδικα. Ιδιαίτερα διατηρημένο σε κοσμολογικά χρονοδιαγράμματα, περίμενε εκεί, σαν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, για όποιον είναι κατάλληλος να το διαβάσει.

Διαβάστε επίσης: SRGAP2. Το γονίδιο που ίσως επενέβησαν εξωγήινοι για ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Όλες οι ποικιλίες της ζωής στη Γη – από καγκουρό και νάρκισσους μέχρι άλμπατρος και εμάς – το φέρουν μέσα τους. Και τώρα ο Makukov, μαζί με τον μέντορά του, ισχυρίζονται ότι έσπασαν τον «αρχαίο κώδικα». Αν έχουν δίκιο, η απάντηση στη ζωή, στο σύμπαν και σε όλα είναι… 37.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Μία διαδικασία που ονομάζεται πανσπερμία

Το δίδυμο των επιστημόνων από το Καζακστάν θεωρεί ότι διαθέτει πειστικές αποδείξεις πως ένα «μήνυμα» ή μια «υπογραφή» βρίσκεται στον γενετικό μας κώδικα. Με την ανάλυση του γενετικού κώδικα, ο οποίος είναι το σύνολο των κανόνων και των διαδικασιών που μεταφράζεται σε DNA και πρωτεΐνες και δεν αλλάζει καθώς περνά από γενιά σε γενιά, διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι ο αριθμός 037 είναι μια γενετική «υπογραφή».

Κάποιοι βιολόγοι πιστεύουν ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε από μία διαδικασία που ονομάζεται πανσπερμία, κατά την οποία η ζωή μεταφέρεται από τον έναν πλανήτη στον άλλον, πχ με τη σύγκρουση ενός μετεωρίτη που μεταφέρει επάνω του στοιχεία ζωής που συνδυάζονται με άλλα στοιχεία από τον πλανήτη που συγκρούστηκε.

Στην περίπτωσή τους, οι δύο επιστήμονες θεωρούν ότι η ζωή είναι αποτέλεσμα «άμεσης πανσπερμίας» – κάτι, όπως ένας «αρχαίος κώδικας», που δίνει την εντύπωση ότι έγινε σκόπιμα, για να ξεκινήσει η ζωή στη Γη.

«Εφόσον η θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού δεν εξετάζει το ζήτημα της ταυτότητας του σχεδιαστή, ο σχεδιασμός από εξωγήινους του διαστήματος είναι μια πιθανή ευφυής αιτία.

Ωστόσο, η φράση που χρησιμοποιείται εδώ, «σκόπιμη σπορά», φαίνεται να αναφέρεται σε μια ευρύτερη κατηγορία νοημοσύνης», γράφει το evolutionnews.org.

Ποιος είναι ο «αρχαίος κώδικας»;

Παρέμβαση κάποιων ευφυών όντων;

Κι όλο αυτό χάρη σε διάφορες ενδείξεις αλλά και λόγω του 037. Για παράδειγμα, όπως διαβάζουμε στο evolutionnews.org: «Κάποια άλλα σημάδια τεχνητότητας είναι το γεγονός ότι τα αθροίσματα νουκλεονίων είναι πολλαπλάσια του 037, ενώ τα κωδικόνια λήξης (stop codons) λειτουργούν ως μηδέν σε ένα δεκαδικό σύστημα και όλα τα τριψήφια δεκαδικά ψηφία (111, 222, 333, 444, 555, 666, 777, 888 και 999) εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά στον κωδικό, “ο οποίος φαίνεται επίσης σαν ένα σκόπιμο χαρακτηριστικό“».

Άραγε, στην πραγματικότητα, «θα μπορούσαν αυτά τα μοτίβα να οφείλονται σε επιλογή ή σε οποιαδήποτε άλλη φυσική διαδικασία; Θα μπορούσαν να είναι απλά “επιφαινόμενα” χημικών πιέσεων για ισότητες μαζών ή κάτι άλλο;

Θα μπορούσε το κάτι άλλο να είναι η παρέμβαση κάποιων ευφυών όντων;» Είναι, δηλαδή, ένας «αρχαίος κώδικας»;

Νοήμονα και ευφυή όντα

Η ιδέα ότι η επίγεια ζωή έχει εξωγήινη προέλευση έχει μακρά και μερικές φορές ξεχωριστή ιστορία. Η τυπική έκδοση είναι κάπως έτσι: μια πρωτόγονη εξωγήινη μορφή ζωής, ίσως ένα βακτήριο, με κάποιο τρόπο περνάει στο διάστημα πάνω σε ένα αντικείμενο σαν μετεωρίτη, συγκρούεται με τον νεαρό πλανήτη μας και κάπως έτσι ξεκίνησε αργά και σταδιακά η ζωή.

Στην εργασία των δύο επιστημόνων υπονοούνται, εμμέσως πλην σαφώς, νοήμονα και ευφυή όντα που δημιούργησαν τον κώδικα. Τώρα, το αν αυτά θα μπορούσαν να ταυτιστούν με την εικόνα εξωγήινων όντων, όπως την φανταζόμαστε μέσα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, σε πιο κυριλέ ή σε πιο άγρια μορφή, αυτό είναι καθαρά θέμα αντίληψης του καθενός ξεχωριστά.

Πώς θα αντιδράσουν οι εξελικτικοί;

Πάντως, ο συντάκτης στο evolutionnews.org σχολιάζει καθώς αναρωτιέται: «Πώς θα αντιδράσουν οι εξελικτικοί σε αυτό το έγγραφο; Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσαν να το απορρίψουν.

Ίσως θα προσπαθήσουν να το κοροϊδέψουν ως παλιά αραβική αριθμολογία, ή θρησκευτικά εμπνευσμένη (καθώς το Καζακστάν, που χρηματοδότησε τη μελέτη, είναι κατά 70% μουσουλμάνο). Θα ήταν άδικη κριτική.

Οι συγγραφείς έχουν ρωσικά ονόματα, πιστοποιημένα διδακτορικά και έγραψαν σε συνεργασία με κορυφαίες διάνοιες στη Δύση. Ή ίσως οι κριτικοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι οι συγγραφείς κατάγονται από μια ξένη χώρα της οποίας το όνομα έχει πάρα πολλά γειτονικά σύμφωνα για να τους πάρουν στα σοβαρά».

diadrastika / Image by Arek Socha from Pixabay