δύο χέρια κουκλοπαίκτες δύο ανθρώπων απαντά στο ερώτημα Ποιος Ελέγχει τον Κόσμο
Image by Khakimullin from depositphotos

Ποιος Ελέγχει τον Κόσμο στον οποίο Ζούμε
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ποιος Ελέγχει τον Κόσμο στον οποίο Ζούμε; Είναι μερικές οικογένειες σε όλο τον πλανήτη; Είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι κάποιοι άλλοι παράγοντες; Ή μήπως κανείς δεν ελέγχει τον κόσμο και την καθημερινότητά μας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος κρατά τα ηνία της εξουσίας στον κόσμο μας; Ποιοι είναι οι κουκλοπαίκτες που τραβούν τα νήματα στα παρασκήνια, διαμορφώνοντας τις κοινωνίες, τις οικονομίες και την ίδια μας την ύπαρξη;

Έχω ήδη απορρίψει την ιδέα πως κανείς δεν ελέγχει τον κόσμο που ζούμε. Μία κυβέρνηση ελέγχει τη χώρα της. Πολλές χώρες, όπως της Ευρώπης, ελέγχονται από την σχετική αρχή. Γιατί να μην ελέγχεται και ο πλανήτης; Το ζήτημα είναι αν ελέγχεται από έναν ή περισσότερους παράγοντες.

Διαβάστε επίσης: Ηνωμένα Έθνη και Κορυφαίες Θεωρίες Συνωμοσίας

Ελάτε μαζί μου σε ένα ταξίδι που μας προκαλεί τη σκέψη καθώς εμβαθύνουμε στο σαγηνευτικό ερώτημα: Ποιος ελέγχει αληθινά τον κόσμο στον οποίο ζούμε; Αποκαλύπτοντας τους Κουκλοπαίκτες.

Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα

Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η Δημοκρατία φαίνεται να είναι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, μετά από μια πιο προσεκτική εξέταση, μπορούμε να υποθέσουμε ένα σύνθετο δίκτυο οντοτήτων με επιρροή που ασκούν σημαντικό έλεγχο. Από ισχυρούς πολιτικούς μέχρι εταιρικούς γίγαντες.

Η αίσθηση της Δημοκρατίας μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Τείνει να μοιάζει με ψευδαίσθηση.

Κυβερνήσεις και Θεσμοί

Οι κυβερνήσεις και θεσμοί, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του κόσμου μας, αλλά δεν είναι οι μόνοι ελεγκτές.

Διαβάστε επίσης: Ζούμε σε ένα σύγχρονο Μεσαίωνα

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Λάβετε υπόψη ότι συχνά λειτουργούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτοί οι θεσμοί διαθέτουν τεράστια δύναμη που εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα.

Ο εταιρικός κόσμος

Ο εταιρικός κόσμος ασκεί τεράστια επιρροή στην καθημερινή μας ζωή.

Οι πολυεθνικές εταιρείες, με τους τεράστιους πόρους και την παγκόσμια εμβέλειά τους, έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τις κυβερνήσεις, να διαμορφώνουν πολιτικές και να ελέγχουν τις οικονομίες.

Μια χούφτα ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων ελέγχουν βιομηχανίες που κυμαίνονται από την τεχνολογία και τη χρηματοδότηση έως τα μέσα ενημέρωσης και την υγειονομική περίθαλψη, αφήνοντας το στίγμα τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Αυτοί οι εταιρικοί γίγαντες, φαίνεται να είναι ένα από τα αόρατα χέρια που ελέγχουν τον κόσμο.

Ο ρόλος των ΜΜΕ: Πληροφορίες ή χειραγώγηση;

Σε μια εποχή 24/7 ειδήσεων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο ρόλος των ΜΜΕ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Διαβάστε επίσης: Φίμωση και προπαγάνδα στα ΜΜΕ

Ωστόσο, η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης από ορισμένους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενική αναφορά και την πιθανότητα μεροληπτικών αφηγήσεων.

Κάπως έτσι γεννάται το ερώτημα: Είμαστε απλώς καταναλωτές πληροφοριών ή μας χειραγωγούν με το γάντι;

Όταν μιλάει το χρήμα

Η οικονομική ανισότητα είναι ένα πιεστικό ζήτημα παγκοσμίως και συνδέεται στενά με το ποιος ελέγχει τον κόσμο μας. Όταν μιλάει το χρήμα…

Τα πλουσιότερα άτομα και οι οικογένειες έχουν τεράστια επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις και τακτικές, με αποτέλεσμα συχνά τη διαιώνιση του χάσματος πλούτου. Κατά συνέπεια, η εξουσία συγκεντρώνεται σε λίγους εκλεκτούς, διαμορφώνοντας τον κόσμο προς όφελός τους.

Η Τεχνολογική Επανάσταση: Νέοι παίκτες, νέες δυνάμεις

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει με πρωτοφανή ρυθμό, νέοι παίκτες αναδύονται στον αγώνα για τον έλεγχο.

Διαβάστε επίσης: Η Φυλή που Ελέγχει τον Κόσμο. Η Αποκάλυψη της Karen Hudes, πρώην συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας

Οι τεχνολογικοί γίγαντες που βρίσκονται παντού στον πλανήτη και σχεδόν σε κάθε κινητό, διαθέτουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και διαθέτουν την ικανότητα να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και να ελέγχουν τη ροή πληροφοριών.

Το ερώτημα παραμένει: μήπως εμπιστευόμαστε υπερβολική εξουσία σε αυτές τις οντότητες;

Ποιος Ελέγχει τον Κόσμο

Αν και το ερώτημα ποιος ελέγχει τον κόσμο στον οποίο ζούμε μπορεί να μην έχει μια ξεκάθαρη απάντηση, είναι σαφές ότι η εξουσία είναι διασκορπισμένη σε διάφορους παράγοντες, καθένας από τους οποίους παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου τοπίου μας.

Οι κυβερνήσεις, οι πολυεθνικές εταιρείες, τα μέσα ενημέρωσης, οι οικονομικές ανισότητες και οι τεχνολογικές εξελίξεις συμβάλλουν στον περίπλοκο ιστό ελέγχου. Πολλοί θεωρητικοί συνωμοσίας διατυπώνουν τη θεωρία πως όλα τα παραπάνω αποτελούν πλοκάμια ή υπουργεία μιας αόρατης αλλά υπαρκτής Παγκόσμιας Κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Κυβέρνηση. Ετοιμάζεται και δρα κρυφά;

Κατανοώντας αυτήν την περίπλοκη δυναμική, μπορούμε να εξουσιοδοτήσουμε τον εαυτό μας να αμφισβητήσει και να αγωνιστεί για έναν κόσμο που είναι πιο δίκαιος. Δίκαιος και αληθινά αντιπροσωπευτικός της συλλογικής βούλησης των κατοίκων του.

diadrastika / Image by Khakimullin from depositphotos.com