Μάτι σε τρίγωνο που θεωρείται σήμα των Ιλλουμινάτι
Image by Nadezhda2000 from depositphotos

Έλληνες Ιλλουμινάτι και Ιλλουμινατισμός
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σε όλη την ιστορία, η έννοια των μυστικών εταιρειών έχει αιχμαλωτίσει την ανθρώπινη φαντασία. Από ιστορίες για κρυφές ατζέντες μέχρι μυστικές επιχειρήσεις, αυτές οι οργανώσεις προκαλούν συχνά περιέργεια και ίντριγκα. Μια τέτοια ομάδα που έχει συγκεντρώσει τεράστια προσοχή όλα αυτά τα χρόνια είναι οι Ιλλουμινάτι.

Ενώ πολλοί συνδέουν τους Ιλλουμινάτι με θεωρίες συνωμοσίας και τον υποτιθέμενο έλεγχό τους στις παγκόσμιες υποθέσεις, η προέλευση αυτής της μυστηριώδους κοινωνίας, από μία ορισμένη οπτική γωνία θα μπορούσε να εντοπιστεί στην αρχαία Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Ιστορικές Πτυχές των Ιλλουμινάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν

Αρχαία ελληνική αναζήτηση γνώσης και σοφίας

Η ίδια η λέξη «Illuminati» προέρχεται από τη λατινική λέξη «illuminare», που σημαίνει «φωτίζω». Ωστόσο, οι ρίζες αυτής της έννοιας μπορούν να βρεθούν στην αρχαία ελληνική αναζήτηση γνώσης και σοφίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες, φημισμένοι για την πνευματική τους ικανότητα και τις φιλοσοφικές τους αναζητήσεις, έδιναν μεγάλη σημασία στην αναζήτηση της γνώσης, συχνά επιδιώκοντας να επιτύχουν ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης και κατανόησης.

Αυτή η επιδίωξη της σοφίας ή φώτισης, είχε στόχο να άρει το πέπλο της άγνοιας και να ρίξει φως στα μυστήρια του σύμπαντος. Υπό αυτή την ευρύτερη έννοια, ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως Ιλλουμινάτι.

Ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι

Μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες που συνδέονται με την αναζήτηση των Ελλήνων για σοφία και φώτιση ήταν ο Πυθαγόρας, ένας φιλόσοφος, μαθηματικός και πνευματικός ηγέτης. Ο Πυθαγόρας, που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ., πίστευε ότι η αληθινή γνώση μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω του αυτοστοχασμού και της ενδοσκόπησης – και αναφερόμαστε στην Ιερή Σεπτάδα.

Όσοι τον ακολούθησαν ονομάστηκαν Πυθαγόρειοι, ενώ η Σχολή του θα μπορούσε στις μέρες να αποτελεί μία Πυθαγόρεια Αδελφότητα, όπου τα μέλη μυήθηκαν σε έναν κόσμο εσωτερικών διδασκαλιών και μυστικιστικών πρακτικών.

Οι Πυθαγόρειοι πίστευαν στην ύπαρξη μιας θεϊκής κρυφής τάξης μέσα στο σύμπαν, που διέπεται από μαθηματικές αρχές. Μέσα από την επιδίωξή τους για τη μαθηματική γνώση, προσπάθησαν να αποκαλύψουν τα μυστικά του σύμπαντος και να επιτύχουν μια ανώτερη κατάσταση συνείδησης.

Διαβάστε επίσης: Πυθαγόρας. Ο Έλληνας που Άλλαξε τον Κόσμο

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η δύναμη της σοφίας και της φώτισης

Αυτή η προσέγγιση στη δύναμη της σοφίας και της φώτισης θα μπορούσε να αποτελεί τις βάσεις που τέθηκαν για τις μεταγενέστερες συλλήψεις ιδεών που οδήγησαν στην ίδρυση μυστικών εταιριών.

Αν και δεν είναι πολλά γνωστά, ορισμένοι σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι γενικά στα διάφορα Μυστήρια των αρχαίων Ελλήνων υπέβοσκε η έννοια της φώτισης καθώς κάθε εμπειρία που λάμβαναν οι συμμετέχοντες οδηγούσε πιο κοντά σε αυτή – ευθυγραμμιζόταν με τη θεϊκή σοφία.

Οι Ιλλουμινάτι της εποχής του Διαφωτισμού

Ιστορικά, το όνομα αναφέρεται συνήθως στους Βαυαρούς Ιλλουμινάτι, μια μυστική εταιρεία της εποχής του Διαφωτισμού που ιδρύθηκε την 1η Μαΐου 1776, στη Βαυαρία της σημερινής Γερμανίας.

Οι τότε σκοποί της μυστικής κοινωνίας ήταν να αντιταχθεί στη δεισιδαιμονία, τον σκοταδισμό, τη θρησκευτική επιρροή στη δημόσια ζωή και τις καταχρήσεις που μπορεί να έκανε η κρατική εξουσία.

Όπως αναφερόταν στο κατάστικτό τους: «η ημερήσια διάταξη είναι να βάλουμε τέλος στις μηχανορραφίες των κτηνοτρόφων της αδικίας, να τους ελέγξουμε χωρίς να τους εξουσιάζουμε».

Κηρύχθηκαν εκτός νόμου

Οι Ιλλουμινάτι, μαζί με τον Τεκτονισμό και άλλες μυστικές εταιρείες, κηρύχθηκαν εκτός νόμου, σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, μέσω διατάγματος του Charles Theodore, Εκλέκτορα της Βαυαρίας, με την ενθάρρυνση της Καθολικής Εκκλησίας.

Κατά τα επόμενα χρόνια, η μυστική κοινωνία των Ιλλουμινάτι, υβρίστηκε, χλευάστηκε και κατηγορήθηκε με πολλούς τρόπους ότι συνέχιζαν υπόγεια τη δράση τους και πως ήταν υπεύθυνοι για τη Γαλλική Επανάσταση.

Αυτή η αντιπάθεια και απέχθεια φτάνει ως την εποχή μας όπου συχνά έχουν κατηγορηθεί για συνωμοσίες προκειμένου να έχουν τον έλεγχο των παγκόσμιων υποθέσεων, τοποθετώντας πράκτορες σε κυβερνήσεις και εταιρείες κολοσσούς, προκειμένου να αποκτήσουν πολιτική δύναμη και επιρροή με σκοπό να εγκαθιδρύσουν μια Νέα Παγκόσμια Τάξη και κατ’ επέκταση μία Παγκόσμια Κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Κυβέρνηση. Ετοιμάζεται και δρα κρυφά;

Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν πλεχθεί

Μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις, απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας τους συνδέουν με εξωγήινους και ερπετοειδή όντα.

Η ιδέα ότι κρύβονται στο σκοτάδι και καραδοκούν στις σκιές για να τραβούν τα νήματα και τους μοχλούς της εξουσίας, εμφανίζεται σε δεκάδες μυθιστορήματα, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια και μουσικά βίντεο.

Πάρα πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν πλεχθεί γύρω από το όνομά τους και τα πιστεύω τους, σε σημείο που δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια.

Εξακολουθούν να υφίστανται;

Θολός φτάνει στις μέρες μας ο κύριος ή απώτερος στόχος τους, ενώ ασαφές παραμένει και το ζήτημα εάν οι Ιλλουμινάτι εξακολουθούν να υφίστανται στην πραγματικότητα και την εποχή μας, με την έννοια ότι υπάρχουν οργανικοί δεσμοί συνέχειας με την αρχική μυστική κοινωνία – και ότι δεν είναι αποκομμένοι και ξέμπαρκοι που απλά χρησιμοποιούν το όνομα και κάποια τελετουργικά για να προσελκύουν μέλη και χρηματοδότηση.

Λόγω της μυστικότητας δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν – πόσο μάλλον να αποδεικνύουν – ότι οι Ιλλουμινάτι εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι, όσοι το ισχυρίζονται ή πράγματι είναι.

Πολλοί διανοούμενοι με επιρροή καθώς και πολιτικοί, φαίνεται να θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως μέλη του Τάγματος, όπως ο Γερμανός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, επιστήμονας, πολιτικός, σκηνοθέτης θεάτρου και κριτικός, Johann Wolfgang von Goethe, ο γνωστός σε όλους: Γκαίτε.

Βαυαροί Ιλλουμινάτι και σύνδεση με την αναζήτηση των αρχαίων Ελλήνων

Στον 18ο αιώνα, μια περίοδος που σημαδεύτηκε από επαναστάσεις και πνευματικές ζυμώσεις, λέγεται ότι οι Βαυαροί Ιλλουμινάτι, που ιδρύθηκαν από τον Adam Weishaupt, υιοθέτησαν το όνομα και τον συμβολισμό που συνδέονται με την αναζήτηση των αρχαίων Ελλήνων για σοφία και φώτιση.

Ο Weishaupt, καθηγητής νομικής και υπέρμαχος του ορθολογισμού, προσπάθησε να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές δομές εξουσίας της εποχής, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής της εκκλησίας και της μοναρχίας.

Οι Βαυαροί Ιλλουμινάτι είχαν ως στόχο να προωθήσουν τα ιδανικά του Διαφωτισμού, συμπεριλαμβανομένης της λογικής, της ελευθερίας και της ισότητας. Προσπάθησαν να διαλύσουν τα καταπιεστικά συστήματα και να προωθήσουν την πνευματική ελευθερία. Θεωρητικά, αυτή η προσπάθεια δείχνει ένα ίχνος σύνδεσης με την αρχαία Ελλάδα.

Ωστόσο, ο μυστικός χαρακτήρας τους και η υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε ανατρεπτικές δραστηριότητες, τροφοδότησαν εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας της εποχής τους, οι οποίες οδήγησαν στην τελική καταστολή τους.

Η κληρονομιά και η επιρροή τους διατηρήθηκαν

Ενώ η ύπαρξη των Βαυαρών Ιλλουμινάτι ήταν βραχύβια, η κληρονομιά και η επιρροή τους διατηρήθηκαν και η σύνδεσή τους με την επιδίωξη των αρχαίων Ελλήνων για σοφία δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Η διαπλοκή των αρχαίων φιλοσοφιών και των σύγχρονων αντιλήψεων για τις μυστικές κοινωνίες έχει διαιωνίσει τη γοητεία γύρω από τους Illuminati.

Σήμερα, οι Ιλλουμινάτι έχουν μετατραπεί σε έναν γενικό όρο για διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που κυμαίνονται από ισχυρισμούς παγκόσμιας κυριαρχίας έως τον έλεγχο της βιομηχανίας του θεάματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε το γεγονός από τη φαντασία κατά την εξερεύνηση της προέλευσης και των προθέσεων αυτών των μυστικών εταιρειών.

Το αν οι Illuminati υπάρχουν πραγματικά ή όχι παραμένει θέμα συζήτησης. Παρόλα αυτά, η διαρκής γοητεία των μυστικών κοινωνιών και η αναζήτηση της φώτισης, επιμένει.

Θεμέλιο για τις μεταγενέστερες μυστικές εταιρείες και κοινωνίες

Όπως είδαμε, είναι πολύ πιθανό ότι η ακατάπαυστη αναζήτηση γνώσης και σοφίας των αρχαίων Ελλήνων να δημιούργησε ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο πάτησαν και χτίστηκαν οι μεταγενέστερες μυστικές εταιρείες και κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των Ιλλουμινάτι.

Αν δεχτούμε ότι ισχύει η παραπάνω σύνδεση με ανάλογο ουσιαστικό περιεχόμενο, τελικά, οι Illuminati αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια σκιώδη οργάνωση. Συμβολίζουν την αιώνια αναζήτηση της ανθρωπότητας για κατανόηση και την επιθυμία να αποκαλύψουν τις κρυμμένες αλήθειες

Στη δική μας αναζήτηση, τώρα, πάμε λίγο να δούμε μερικούς σύγχρονους Έλληνες Ιλλουμινάτι που μίλησαν και έδωσαν συνέντευξη μπροστά στην κάμερα. Επίσης, να μάθουμε τι σημαίνει Ιλλουμινατισμός.

Σύγχρονοι Έλληνες Ιλλουμινάτι

Το ξέρατε πως υπάρχουν Έλληνες Ιλλουμινάτι; Τι είναι; Τι πρεσβεύουν; Ποιός είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους στη σύγχρονη ζωή μας; Αλλά, πρώτα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι Illuminati – που το όνομά τους αποδίδεται στα ελληνικά ως «φωτισμένοι» ή/και «πεφωτισμένοι» έχει δοθεί, αποδοθεί ή αξιοποιηθεί σε πολλές ομάδες που ισχυρίζονται ότι είναι πραγματικές, αλλά λόγω της μυστικότητάς τους δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι ψεύτικες και πλασματικές.

Οι Έλληνες Ιλλουμινάτι

Όπως πολλά πράγματα, αξίες και πρακτικές, από την αρχαιότητα, κατά καιρούς προσπαθούν να αναβιώσουν, παρόμοια έχει γίνει και μία ανάλογη προσπάθεια από μία ομάδα Ελλήνων σχετικά με τους Ιλλουμινάτι ή του μυστικού τάγματος των «Πεφωτισμένων».

Στους ώμους τους μεταφέρουν τη φιλοσοφία, τις αρχές, τα τελετουργικά, τους συμβολισμούς και άλλα πολλά, ενώ επιπλέον βγαίνουν για λίγο από τη σκιά και το σκοτάδι, με σκοπό να μιλήσουν φανερά – αν και ανώνυμα – ρίχνουν λίγο φως στο βασικό στόχος τους, μέσα από μία ιδιαίτερη αμφίεση.

Το παρουσιαστικό τους

Με βάση αυτά που είδα σε σχετικά ρεπορτάζ του vice και zougla, το παρουσιαστικό τους μου θυμίζει κάτι από μία συγκεκριμένη σκηνή στην ταινία Μάτια Ερμητικά Κλειστά. Σίγουρα πάντως εμπνέουν στοιχεία μυστικισμού και αποκρυφισμού – ασχέτως εάν οι ίδιοι τα ασπάζονται οι όχι.

Άνθρωποι με το κοστούμι τους και από πάνω ριχτές κάπες, λευκές ή μαύρες, με κουκούλες που καλύπτουν ολόκληρο το κεφάλι. Την εικόνα τους συμπληρώνουν λευκές μάσκες, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι οποίες κρύβουν ολόκληρο το πρόσωπο.

Ιδρύουν μια Ελληνική Αδελφότητα Ιλλουμινάτι

Το πνεύμα, το νόημα και το σκοπό των ανθρώπων που μία εποχή, πριν λίγους αιώνες, καταδιώχθηκαν από την εποχή τους ως «αιρετικοί», έρχεται να ανανεώσει ή να αναβιώσει μια ομάδα Ελλήνων.

Κάνουν ένα άνοιγμα. Ισχυρίζονται ότι η βάση της φιλοσοφίας τους ανάγεται στην Αρχαία Ελλάδα. Ιδρύουν τη «Μεγάλη Συντεχνία της Ελλάδας της Αδελφότητας του Φωτός», το 2015, η οποία είναι μια Ελληνική Αδελφότητα Ιλλουμινάτι.

Ιδρυτές του Τάγματος: ο Α΄ Μέγας Διδάσκαλος και ο Μεγάλος Καγκελάριος.

Το βιβλίο

Παρακολουθώντας τα λόγια τους σε ένα βίντεο, πρόσεξα ένα ιδιαίτερο βιβλίο που είχαν στο τραπέζι. Πρόκειται για το The Secret School of Wisdom: The Authentic Rituals and Doctrines of the Illuminati. Αφορά ένα πρωτοποριακό κείμενο, ένα πλήρες εγχειρίδιο εργασίας του Τάγματος, το οποίο φαίνεται ότι ασπάζονται με ευλάβεια, σαν ένα είδος ιεράς βίβλου.

Παρά τα περισσότερα από διακόσια χρόνια, που ο κόσμος έχει μια προκατειλημμένη άποψη για τους Ιλλουμινάτι, στο πρωτοποριακό περιεχόμενό του συγκεντρώνεται για πρώτη φορά ένα τελετουργικό υλικό για την μυστική κοινωνία, το οποίο είναι προσβάσιμο σε όποιον θέλει να το αποκτήσει.

Σε αυτό το βιβλίο, σύμφωνα με την περιγραφή που δίνει η Amazon, «κάθε πτυχίο, οι οδηγίες και τα σχετικά κείμενα, έχει συμπεριληφθεί και συναρμολογηθεί με χρονολογική σειρά προόδου. Ο αναγνώστης καθοδηγείται στο ίδιο μονοπάτι με πολλούς από τους πιο διαφωτισμένους άνδρες της Γερμανίας, όπως ήταν τα χρόνια αμέσως πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

»Μεγάλο μέρος αυτού του υλικού δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ – πόσο μάλλον μεταφρασμένο στα αγγλικά. Συμπληρωματικά κείμενα περιλαμβάνονται για να αποκτήσετε περαιτέρω ιστορικές γνώσεις για το Τάγμα και όλα τα έγγραφα έχουν ελεγχθεί για ακρίβεια με τα πρωτότυπα αρχειακά κείμενα».

Τι είναι Ιλλουμινατισμός;

Ο Α΄ Μέγας Διδάσκαλος, καλυμμένος με λευκή κάπα, με κουκούλα για το κεφάλι την οποία φορά, απαντά με κρυμμένο το πρόσωπο πίσω από μία λευκή μάσκα η οποία αφήνει χώρο για να φαίνονται μόνο τα μάτια – όλα αυτά για την διατήρηση της ανωνυμίας του, απαντά στο ερώτημα του δημοσιογράφου Αντώνη Κωνσταντάρα “Τι είναι ιλλουμινατισμός”:

«Ιλλουμινατισμός είναι ένα σύστημα κοινωνικό, φιλοσοφικό, ουμανιστικό, πολιτικό – με την αριστοτελική έννοια θα έλεγα – που, αντικειμενικό σκοπό έχει, μέσω της εκπαίδευσης και της επιστήμης, αλλά κυρίως – κυρίως, το τονίζω – του ορθού λόγου, να δώσει στον άνθρωπο εκείνη την ελευθερία του νου που, να μπορεί να καθορίσει τη ζωή του όπως εκείνος θέλει, χωρίς να πιέζεται από στερεότυπα και δεσποτισμούς.

»Ξεκίνησε σε μία πάρα πολύ σκοτεινή περίοδο γενικότερα για την ανθρωπότητα. Τότε ξεκινούσαν τα κινήματα του διαφωτισμού έτσι και αυτό το σύστημα αποτέλεσε την αρχή του να εξαπλωθούν τα μηνύματα του διαφωτισμού και στον πιο απλό άνθρωπο».

Περισσότερα για την ελληνική αδελφότητα Ιλλουμινάτι

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ελληνική αδελφότητα Ιλλουμινάτι, θα πρέπει να παρακολουθήσετε το βίντεο που κατέγραψε το συνεργείο του vice, με τον δημοσιογράφο Αντώνη Κωνσταντάρα να συναντά τρία μέλη της Αδελφότητας (τον Α’ Μεγάλο Διδάσκαλο, τον Μέγα Καγκελάριο και ένα Μέλος του Μεγάλου Συμβουλίου της Αδελφότητας).

Ο τόπος συνάντησης ήταν ένα σκάφος, μακριά από οποιοδήποτε σημείο που θα αποκάλυπτε την έδρα τους, αλλά και οποιοδήποτε στοιχείο της ταυτότητάς τους. Για αυτό και όλοι φορούν μάσκες και κάπες με κουκούλες, ώστε να μην φαίνονται τα πρόσωπα και άλλα χαρακτηριστικά τους προκειμένου να διατηρηθεί η ανωνυμία και η μυστικότητά τους.

Επιπλέον, μπορείτε να δείτε και το βίντεο στο οποίο οι ιδρυτές του Τάγματος, ο Α΄ Μέγας Διδάσκαλος και ο Μεγάλος Καγκελάριος, δέχθηκαν να μιλήσουν στον Σωτήρη Σκουλούδη και το zougla.gr – υπό τον όρο της ανωνυμίας.

diadrastika / Image by Nadezhda2000 from depositphotos.com