Εκκλησία Άγιος Γεώργιος στο από το Βασίλειο Αξούμ
Image by wirestock_creators from depositphotos

Βασίλειο Αξούμ. Ένας ισχυρός αρχαίος πολιτισμός
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένας αρχαίος πολιτισμός

Το Βασίλειο του Αξούμ, ήταν ένας αρχαίος πολιτισμός που ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στη σημερινή Αιθιοπία. Έφτασε στο απόγειο της δύναμης και της επιρροής του κατά την πρώτη χιλιετία μ.Χ., εκτείνοντας εδάφη στη σημερινή Ερυθραία, Αιθιοπία, Υεμένη και νότια Σαουδική Αραβία.

Ήταν επίσης γνωστό για τα ακμάζοντα εμπορικά του δίκτυα και τη θαλάσσια ισχύ του, τα οποία συνέβαλαν στην οικονομική του ευημερία και την πολιτική κυριαρχία του στην περιοχή.

Η Αυτοκρατορία της Αιθιοπίας, ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και ανακηρύχθηκε ως η συνέχεια του αρχαίου βασιλείου του Αξούμ

Βασίλειο Αξούμ και η μεταστροφή στον Χριστιανισμό

Μία από τις αξιοσημείωτες πτυχές του Βασιλείου του Αξούμ ήταν η μεταστροφή στον Χριστιανισμό και η υιοθέτηση του σταυρού ως το κατεξοχήν σημαντικό σύμβολο. Αυτή η μεταμόρφωση συνέβη τον 4ο αιώνα μ.Χ., καθιστώντας το Αξούμ ένα από τα πρώτα χριστιανικά κράτη στον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, το Βασίλειο του Αξούμ συνδέθηκε στενά με τον Χριστιανισμό και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της θρησκείας σε όλη την περιοχή. Οι μονολιθικές εκκλησίες σε σχήμα σταυρού, όπως η περίφημη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, έγιναν εμβληματικά σύμβολα της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας ολόκληρης της περιοχής.

Αυτές οι εκκλησίες, λαξευμένες σε συμπαγή βράχο, είναι αρχιτεκτονικά θαύματα που συνεχίζουν να εμπνέουν δέος και γοητεία.

Η σύνδεση με την Κιβωτό της Διαθήκης

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του Βασιλείου του Αξούμ είναι η σύνδεσή του με την Κιβωτό της Διαθήκης. Σύμφωνα με την παράδοση της Αιθιοπίας και ορισμένες σύγχρονες έρευνες, η Κιβωτός της Διαθήκης, η οποία λέγεται ότι περιείχε τις πλάκες των Δέκα Εντολών, βρήκε τον τόπο ανάπαυσής της στην Αιθιοπία.

Διαβάστε επίσης: Η Κιβωτός της Διαθήκης και ο Χάρτης που Δείχνει τις Πιθανές Τοποθεσίες της

Αυτή η πεποίθηση έχει συμβάλει στη θρησκευτική και ιστορική σημασία του Αξούμ και έχει προσελκύσει προσκυνητές και ερευνητές.

Οι μονολιθικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα

Η Αυτοκρατορία της Αιθιοπίας είναι επίσης γνωστή για τα πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά της επιτεύγματα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι οι έντεκα λαξευμένες μονολιθικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα, περίπου τον 13ο αιώνα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ονομάζονται έτσι από τον βασιλιά Ντζέμπρε Μεσκέλ Λαλιμπέλα της δυναστείας των Ζάγκβε, ο οποίος λέγεται ότι είδε όραμα στο οποίο έλαβε οδηγίες από το Θεό και τον Άγιο Γεώργιο για να προχωρήσει σε αυτά τα οικοδομήματα.

Όμως, υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τους εμπνευστές ή/και κατασκευαστές, όπως ότι στην πραγματικότητα είναι οι Ναΐτες ιππότες, αλλά δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν την ανάμειξή τους.

Πρόκειται για μονολιθικά κτίσματα, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου σε σχήμα σταυρού όπως φαίνεται από ψηλά (βλέπε εικόνα επάνω), σμιλευμένος σε συμπαγή βράχο που φτάνει σε βάθος 40 έως 50 μέτρα από την επιφάνεια της γης. Σε κάθε ναό έχουν σκαλιστεί ανοίγματα σε σχήμα σταυρού που επιτρέπουν την είσοδο του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό τους.

Οι λαξευμένες στο βράχο εκκλησίες της Lalibela θεωρούνται ένα θαύμα μηχανικής και θρησκευτικής αφοσίωσης. Δεν είναι μόνο αρχιτεκτονικά αριστουργήματα αλλά και σημαντικοί τόποι προσκυνήματος για τους Αιθίοπες χριστιανούς.

Παραπέμπουν σε μεγαλιθικές κατασκευές μιας αρχαιότερης εποχής, οι οποίες αποτελούν αίνιγμα για τον τρόπο κατασκευής τους και έχουν δημιουργηθεί διάφορες θεωρίες για τον τρόπο που δημιουργήθηκαν, όπως για παράδειγμα o λαξευμένος ναός Kailasa στα σπήλαια Ellora.

Οι Οβελίσκοι του Αξούμ

Ένα από τα αξιοσημείωτα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του Βασιλείου του Αξούμ είναι οι οβελίσκοι, που είχαν μεγάλο συμβολισμό και σημασία. Αυτές οι πανύψηλες κατασκευές, από γρανίτη, χρησίμευαν ως δείκτες βασιλικών τάφων και αντιπροσώπευαν τη δύναμη και το κύρος της κυρίαρχης δυναστείας.

Διαβάστε επίσης: Η μονολιθική εκκλησία της Αιθιοπίας και η Κιβωτός της Διαθήκης

Σήμερα, οι οβελίσκοι του Axum αναγνωρίζονται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, επιδεικνύοντας την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική σημασία της περιοχής.

Επίλογος

Το Βασίλειο του Αξούμ, είναι ένα από τα λίγα βασίλεια του αρχαίου κόσμου που ως Αυτοκρατορία της Αιθιοπίας, καταλήγει να φτάνει ως τις μέρες μας, διατηρώντας την κληρονομιά του στη σημερινή εποχή, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον με διάφορους τρόπους.

Η πλούσια ιστορία του τόπου, που περιλαμβάνει το εμπόριο, τον Χριστιανισμό και την Κιβωτό της Διαθήκης, συνεχίζει να αιχμαλωτίζει και να ιντριγκάρει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η διαρκής κληρονομιά του Αξούμ μπορεί να φανεί στην πολιτιστική κληρονομιά και τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι λαξευμένες σε βράχο εκκλησίες της Lalibela, οι οποίες αποτελούν απόδειξη των αρχιτεκτονικών και θρησκευτικών επιτευγμάτων του τόπου και προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο που έρχονται να θαυμάσουν τα περίπλοκα γλυπτά και να ζήσουν την πνευματική ατμόσφαιρα.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org και wikipedia.org, pressenza.com
diadrastika / Image by wirestock_creators from depositphotos.com