Καλλιτεχνική απεικόνιση για Εμφυτεύματα στον Εγκέφαλο και Τσιπάκια
Καλλιτεχνική απεικόνιση για Εμφυτεύματα στον Εγκέφαλο και Τσιπάκια. Image by sdecoret from depositphotos

Εμφυτεύματα στον Εγκέφαλο και Τσιπάκια
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η ιδέα για τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο, δηλαδή να έχουμε μια συσκευή άψογα ενσωματωμένη στον εγκέφαλό μας, να ενισχύει τις γνωστικές μας ικανότητες ή να παρακολουθεί κάθε μας κίνηση, έχει αποτελέσει αντικείμενο αμέτρητων συζητήσεων και διαφωνιών.

Τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα έχουν από καιρό αιχμαλωτίσει τη φαντασία πολλών ενθουσιωδών της επιστημονικής φαντασίας και των θεωρητικών συνωμοσίας αλλά και απλών καθημερινών ανθρώπων, καθώς ήδη αποτελούν μία πραγματικότητα στις μέρες μας.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα προσπαθήσουμε να διεισδύσουμε στο θέμα που αφορά τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο, τόσο γενικά όσο και ειδικά.

Θα ασχοληθούμε με την έννοια των εμφυτευμάτων ως τσιπ εντοπισμού, θα εξερευνήσουμε τα συναρπαστικά μαλακά εμφυτεύματα εγκεφάλου, θα ρίξουμε φως στα φιλόδοξα εγχειρήματα εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ.

Θα απομυθοποιήσουμε τη λειτουργικότητά τους, όπου κατά τη γνώμη μας είναι λογικό και τέλος θα θίξουμε ακόμη και την ενδιαφέρουσα ιδέα των εξωγήινων εμφυτευμάτων. Ας ξεκινήσουμε μαζί αυτό το μαγευτικό ταξίδι!

Τι είναι τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο

Τι είναι τα εμφυτεύματα εγκεφάλου και πώς λειτουργούν;

Τα εμφυτεύματα εγκεφάλου, που ονομάζονται επίσης νευρικά εμφυτεύματα ή νευροπροσθετικά, είναι ηλεκτρονικές συσκευές που εμφυτεύονται χειρουργικά στον εγκέφαλο για να διεγείρουν ή να καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Αυτές οι μικροσκοπικές συσκευές αποτελούνται από ηλεκτρόδια που αλληλεπιδρούν με τους νευρώνες, διευκολύνοντας την ανταλλαγή ηλεκτρικών σημάτων.

Με αυτόν τον τρόπο, τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο μπορούν ενδεχομένως να αποκαταστήσουν τις χαμένες αισθητηριακές ή κινητικές λειτουργίες, να θεραπεύσουν νευρολογικές διαταραχές ή ακόμα και να ενισχύσουν τις γνωστικές ικανότητες.

Ανάπτυξη μαλακών εμφυτευμάτων: Μια επαναστατική ανακάλυψη

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν κάνει αξιοσημείωτες εξελίξεις στον τομέα των εμφυτευμάτων εγκεφάλου, οδηγώντας στην ανάπτυξη μαλακών εμφυτευμάτων από πολυμερή σιλικόνη και βελόνα από ζάχαρη, το 2021 – σε πειραματικό στάδιο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά εμφυτεύματα στον εγκέφαλο, αυτά τα καινοτόμα εμφυτεύματα είναι ελάχιστα επεμβατικά, ιδιαίτερα διαλυτά και βιοσυμβατά, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από το The Neuro (Montreal Neurological Institute-Hospital) και το Department of Biomedical Engineering του McGill.

Πως γίνεται; Κατά το χειρουργείο, μια ζαχαρένια βελόνα μεταφέρει το εμφύτευμα στον εγκέφαλο ενός ποντικού σε αναισθησία και διαλύεται σχεδόν άμεσα αφήνοντας στο σωστό σημείο το εμφύτευμα.

Τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο, αυτού του είδους, μπορούν να εγχυθούν ανώδυνα στον εγκέφαλο, παρέχοντας μια λιγότερο επικίνδυνη και πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση από τα συμβατικά εμφυτεύματα.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ

Ο Έλον Μασκ, ο οραματιστής επιχειρηματίας πίσω από τη SpaceX και την Tesla, έχει επίσης τολμήσει στον κόσμο των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων με την εταιρεία του Neuralink.

Ο Musk στοχεύει να αναπτύξει διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής υψηλού εύρους ζώνης που μπορούν να επιτρέψουν την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου μας και των εξωτερικών συσκευών.

Με τη συγχώνευση της τεχνολογίας με το ανθρώπινο μυαλό, η Neuralink στοχεύει να ξεκλειδώσει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών θεραπειών για νευρολογικές διαταραχές και ακόμη και την αύξηση της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Εγκεφαλικά εμφυτεύματα Έλον Μασκ, οφέλη και κίνδυνοι

Εμφυτεύματα από εξωγήινα όντα

Ενώ η έννοια των εξωγήινων εμφυτευμάτων μπορεί να ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από επιστημονική φαντασία, έχει κερδίσει την προσοχή από άτομα που ισχυρίζονται ότι έχουν δεχτεί εν αγνοία τους εμφυτεύματα στον εγκέφαλο ή σε άλλα σημεία του σώματός τους, από εξωγήινα όντα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τέτοιους ισχυρισμούς με σκεπτικισμό και επιστημονική έρευνα καθώς η επιστημονική κοινότητα επίσημα δεν έχει ακόμη παραλάβει συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη εξωγήινων εμφυτευμάτων.

Λένε ότι βρέθηκαν εξωγήινα εμφυτεύματα μέσα σε σνθρώπους. Επίσημα, αυτοί οι ισχυρισμοί συχνά αποδίδονται από ειδικούς επιστήμονες σε ψυχολογικούς ή φυσιολογικούς παράγοντες παρά σε εξωγήινες συναντήσεις.

Εμφυτεύματα στον εγκέφαλο ως τσιπάκια εντοπισμού

Ένας από τους πιο διάχυτους μύθους γύρω από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου είναι η ιδέα ότι πρόκειται για κρυφές συσκευές παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση ατόμων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Τα εμφυτεύματα εγκεφάλου, επίσημα, χρησιμοποιούνται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς και απαιτούν ρητή συναίνεση από το άτομο που υποβάλλεται στη διαδικασία.

Οι τεχνικές τους δυνατότητες επικεντρώνονται στη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας, όχι στην παρακολούθηση κάθε μας κίνησης. Και, αλήθεια, ποιο το κέρδος να παρακολουθεί κανείς εκατοντάδες ασθενείς ανάμεσα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη μας;

Στην ακραία υποθετική περίπτωση ότι κάποια διεστραμμένα μυαλά θα ήθελαν πραγματικά να μας παρακολουθούν, για άγνωστους λόγους, κάθε βήμα μας σε οτιδήποτε κάνουμε, ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τα κινητά μας και τα social media όπου συμμετέχουμε με σχόλια και οτιδήποτε άλλο.

Ακόμα κι αν δεχτούμε αυτή την υπόθεση για τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο ως τσιπάκια εντοπισμού ή ακόμα και χειραγώγησης, όσο δεν υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ή έστω ενδείξεις, αυτή η ιδέα δεν οδηγεί κάπου, πέρα από διάφορες εικασίες χωρίς αντικειμενική βάση. Και, στην τελική, γιατί να το κάνουν αυτό σε ασθενείς;

Διαβάστε επίσης: Elon Musk. «Aν υπάρχουν σούπερ ευφυείς εξωγήινοι εκεί έξω, τότε πιθανότατα ήδη μας παρατηρούν»

Διευρύνουν τους ορίζοντες

Τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο, με τις δυνατότητές τους να φέρουν επανάσταση στις ιατρικές θεραπείες και να διευρύνουν τους ορίζοντες των ανθρώπινων δυνατοτήτων, αποτελούν ένα συναρπαστικό πεδίο μελέτης.

Εξερευνήσαμε τη λειτουργικότητα των εμφυτευμάτων εγκεφάλου, δείξαμε την εσφαλμένη αντίληψη των εμφυτευμάτων ως συσκευών παρακολούθησης, θαυμάσαμε τις ανακαλύψεις των εμφυτευμάτων σιλικόνης και εμβαθύναμε στο φιλόδοξο έργο Neuralink του Έλον Μασκ.

Ενώ η έννοια των εξωγήινων εμφυτευμάτων παραμένει ως εικασία για τον επιστημονικό κόσμο, προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα μυστηρίου στο θέμα.

Καθώς συνεχίζουμε να ξεκλειδώνουμε τα μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου, τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα δίνουν τεράστιες υποσχέσεις για το μέλλον, προσφέροντας ελπίδα για βελτιωμένη υγεία, διευρυμένες γνωστικές ικανότητες και τη δυνατότητα να ξετυλίξουμε τα μυστικά της συνείδησής μας.

diadrastika / Image by sdecoret from depositphotos.com