Ξυπνάς 3:00 τα ξημερώματα; Είναι η ώρα που ανοίγουν οι Πύλες; Τι μπορεί να σημαίνει
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν άτακτες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. (Διαβάστε επίσης: Ξυπνάτε ορισμένες ώρες τη νύχτα και μένετε άυπνος; Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχει απαντήσεις) Τι συμβαίνει, όμως, αν ξυπνάμε 3 τα ξημερώματα; Η συγκεκριμένη ώρα περιτριγυρίζεται από μια πολύ ιδιαίτερη φήμη που έχει να κάνει με τη στιγμή που ανοίγουν κάποιες Πύλες, με την εμφάνιση πνευμάτων, φαντασμάτων και γενικά με υπερφυσικά ή μεταφυσικά φαινόμενα.

Αν σας αρέσουν τα θρίλερ, ενδεχομένως, θα έχετε προσέξει ότι ένας ήρωας συχνά ξυπνάει γύρω στις 3 π.μ., ή ακριβώς την συγκεκριμένη ώρα. Τότε αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν έχουν λογική, μόνο την λογική που διέπει την ταινία, η οποία διαθέτει κάποιες υπερβολές για να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού. Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο έχει επιλεγεί αυτή η ώρα, ειδικά αν κι εσείς τυχαίνει να ξυπνάτε συχνά στις 3 το πρωί.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές που προσπαθούν να ερμηνεύσουν γιατί ξυπνάμε γύρω από αυτή την κομβική ώρα. Η πιο διαδεδομένη έχει να κάνει με πύλες που ανοίγουν, κάτι σαν ρήγμα ανάμεσα στην δική μας διάσταση και μία άλλη, οπότε επηρεάζεται ο ψυχικός μας κόσμος επειδή είναι πιο ευαίσθητος αυτό το χρονικό διάστημα της νύχτας. Δεν το παθαίνουν όλοι, γιατί δεν είναι όλοι το ίδιο ευαίσθητοι ως οργανισμοί και ως πνευματικά όντα. Αλλά γιατί 3 ξημερώματα; Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι έχει να κάνει με τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ώρα που νυχτώνει και την ώρα που ξημερώνει. Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να επαληθευθεί επιστημονικά, επειδή αυτές οι ώρες δεν είναι σταθερές μέσα στον χρόνο, αλλά και μέρα με την ημέρα, καθώς εξαρτώνται από τις εποχές, από το γεωγραφικό μήκος και το γεωγραφικό πλάτος και, φυσικά, από το αν αλλάζουμε την ώρα ή όχι.

Διαβάστε επίσης: Τινάζεται το Σώμα σας Μόλις Σας Παίρνει ο Ύπνος; Να τι σημαίνει

Πολλοί λένε ότι δεν συμβαίνει τίποτα εκείνη την ώρα και ότι απλά είμαστε επηρεασμένοι από ταινίες τρόμου με ανάλογο περιεχόμενο. Ωστόσο, η ώρα 3 τα ξημερώματα, έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο και πηγαίνει πίσω στους αιώνες. Και μάλλον κάπου εκεί, ίσως, να εντοπίσουμε το λόγο.

Στην ξένη λαογραφία, η 3:00 π.μ. ονομάζεται ώρα των μαγισσών (witching hour) ή ώρα του διαβόλου (devil’s hour) και είναι μια ώρα της νύχτας που σχετίζεται με υπερφυσικά γεγονότα, όπου οι μάγισσες, οι δαίμονες και τα φαντάσματα πιστεύεται ότι εμφανίζονται και είναι στην πιο ισχυρή δυναμική τους. Οι ορισμοί ποικίλλουν και περιλαμβάνουν την ώρα αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, αλλά και την ώρα μεταξύ 3:00 π.μ. και 4:00 π.μ. Όλα αυτά στις μέρες μας θεωρούνται ότι συνδέονται με δεισιδαιμονικές πεποιθήσεις. Όμως, έχουν κάποια βάση που αξίζει να διερευνηθεί.

Τι συμβαίνει 3:00 τα ξημερώματα;

Η φράση «ώρα των μαγισσών» ξεκίνησε τουλάχιστον ήδη από το 1775, στο ποίημα «Night, an Ode», από τον αιδεσιμότατο Matthew West, αν και η προέλευσή του μπορεί να πάει ακόμα πιο πίσω στο 1535 όπου η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του χρονικού πλαισίου 3-4 π.μ. λόγω των αναδυόμενων φόβων για τη μαγεία στην Ευρώπη.

Στη δυτική χριστιανική παράδοση, η ώρα μεταξύ 3 και 4 π.μ. θεωρούνταν περίοδος κορυφαίας υπερφυσικής δραστηριότητας – αυτή η ώρα αναφέρεται επίσης ως «ώρα του Διαβόλου» επειδή είναι μια σκωπτική αντιστροφή του χρόνου κατά τον οποίο υποτίθεται πέθανε ο Ιησούς, δηλαδή στις 3 μ.μ. Άραγε, τι είδους αυξημένη δραστηριότητα μπορεί να συνέβαινε (ή να συμβαίνει ακόμα) αυτό το χρονικό διάστημα που η Εκκλησία φοβόταν και προσπαθούσε να αποφύγει;

Υπάρχει ψυχολογική βιβλιογραφία που υποδηλώνει ότι οι φαινομενικές εμπειρίες και οι αισθητές παρουσίες είναι πιο κοινές μεταξύ των ωρών 2 και 4 π.μ., που αντιστοιχεί με μια κορυφή στις 3 π.μ. στην ποσότητα μελατονίνης στο σώμα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η ώρα των μαγισσών ή 3:00 π.μ., μπορεί να προέρχεται από τον κύκλο ύπνου και τον κιρκάδιο ρυθμό του ανθρώπου. Το σώμα περνά από ύπνο REM εκείνη τη στιγμή, που είναι ο βαθύτερος ύπνος, όπου ο καρδιακός ρυθμός είναι πιο αργός, η θερμοκρασία του σώματος μειωμένη, η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση ακανόνιστη. Επομένως, το ξαφνικό ξύπνημα από τον βαθύτερο ύπνο θα προκαλούσε διέγερση, φόβο και αποπροσανατολισμό σε ένα άτομο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται γύρω στις 3:00 π.μ., μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστες και τρομακτικές διαταραχές ύπνου, όπως παραϋπνίες, που περιλαμβάνουν εφιάλτες, διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου με ταχεία κίνηση των ματιών, νυχτερινούς τρόμους, υπνοβασία, υπνική παράλυση.

Διαβάστε επίσης: Υπνική Παράλυση: Τι Κάνεις Όταν Είσαι Ξύπνιος αλλά Δεν Μπορείς να Κινηθείς;

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νύχτας και πολύ κοντά στην επίμαχη ώρα, μπορεί να έχουμε χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», οπότε δεν βοηθάει τον οργανισμό να ανταποκριθεί στο στρες και το άγχος. Με αποτέλεσμα να ξυπνάει.

Στατιστικά, σε διάφορες χώρες, βίαια εγκλήματα και επιθέσεις συμβαίνουν κατά μέσο όρο τα μεσάνυχτα μέχρι της 3 πμ. Δεν φαίνεται να έχουν μελετηθεί οι λόγοι που συμβαίνουν αυτό το 3ωρο χρονικό διάστημα της νύχτας και όχι κάποιο άλλο, μέσα στη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας.

Τέλος, ένας ακόμα λόγος που μπορεί να ξυπνάμε 3 τα ξημερώματα, είναι οι ενεργειακοί μεσημβρινοί που λέγεται ότι υπάρχουν στο σώμα μας. Αν και αυτοί θεωρούνται ψευδοεπιστήμη, από ακαδημαϊκή άποψη, μπορεί, για παράδειγμα, να είναι μπλοκαρισμένος ο μεσημβρινός που συνδέεται με το συκώτι και αυτό συμβαίνει εξαιτίας κάποιου θυμού. Μπορεί, όμως, να σχετίζεται με τους πνεύμονες και το συναίσθημα της στενοχώριας. Μπορεί, επίσης, να σημαίνει ότι ο ανώτερος εαυτός σας, θέλει κάτι να σας πει, να δώσετε προσοχή σε κάθε σημάδι ή μήνυμα που έρχεται στο δρόμο σας. Μπορεί να είναι ένδειξη πνευματικής αφύπνισης.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλές εκδοχές για το ίδιο πράγμα. Μπορεί η πιο συναρπαστική να είναι εκείνη με τις Πύλες που ανοίγουν, με κάποιο είδος αλληλεπίδρασης με το υπερβατικό, αλλά πρακτικά και χειροπιαστά, επιστημονικά επιβεβαιωμένο δεν υπάρχει κάτι, μόνο πιθανότητες που ακόμα δεν έχουν βρει το δρόμο τους ώστε να προσδιοριστούν και να εξηγηθούν όπως πρέπει. Αυτό που φαίνεται ως βέβαιο είναι πως αν ξυπνάμε 3 τα ξημερώματα, πιθανότατα το γεγονός αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

diadrastika / Image by Stephen Hart from Pixabay