Cochno Stone
Cochno Stone

Cochno Stone: Μυστηριώδη σχέδια 5.000 ετών

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Cochno Stone. Κατά καιρούς έρχονται στο φως περίεργα ευρήματα που διχάζουν τους ερευνητές και τους επιστήμονες. Η πετρόπλακα Cochno, όπως είναι περισσότερο γνωστή, βρέθηκε στο West Dunbartonshire της Σκωτίας και πιστεύεται ότι περιέχει το καλύτερο παράδειγμα γλυπτικής της Εποχής του Χαλκού, στην Ευρώπη – χαρακτηρισμένα ως σημάδια «κύπελλο» και «δαχτυλίδι» – με εκατοντάδες αυλακωτές σπείρες, σκαλισμένες εσοχές, γεωμετρικά σχέδια και αινιγματικά μοτίβα διαφόρων τύπων. Στο CANOMORE, τον διαδικτυακό κατάλογο για την αρχαιολογία, τα κτίρια, τη βιομηχανική και ναυτική κληρονομιά της Σκωτίας, αναφέρεται ως προϊστορικό μνημείο, δηλαδή τουλάχιστον από το 3000 π.Χ.

Διαβάστε επίσης: Το Μυστήριο του Αρχαίου Μνημείου Inga Stone. Είναι Μήνυμα Αρχαίων Αστροναυτών από το Διάστημα;

Τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά το 1887 από τον αιδεσιμότατο James Harvey, σε χωράφια κοντά σε αυτό που σήμερα είναι το συγκρότημα κατοικιών Faifley στα περίχωρα του Clydebank. Έχει περίπου 90 σκαλιστές εσοχές και οι διαστάσεις ολόκληρης της πέτρινης πλάκας είναι 42 πόδια επί 26 πόδια (12,8 επί 7,9 μέτρα). Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η πέτρα Cochno υπέστη επανειλημμένες ζημιές από βανδάλους, καθώς και από ανθρώπους που περπατούσαν παντού, επάνω της. Έτσι, το 1964, οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης συνέστησαν να θάψουν το εύρημα για να το προστατεύσουν από περαιτέρω ζημιές. Έτσι, λοιπόν, 78 χρόνια αργότερα, η πλάκα θάφτηκε το 1965 για να την προστατευτεί από βανδαλισμούς.

Μεταξύ 7 και 9 Σεπτεμβρίου 2015, η μυστηριώδης πέτρα Cochno, για πρώτη φορά μετά από 51 χρόνια ήρθε στο φως – αν και μόνο για 36 ώρες – από μια ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, προκειμένου ο χώρος να διερευνηθεί με σύγχρονα μέσα και τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης για να κάνουν μια λεπτομερή ψηφιακή καταγραφή των σημαδιών της πέτρας με την ελπίδα ότι «θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της πέτρας, τον σκοπό της και των ανθρώπων που το δημιούργησαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια».

Τα σημάδια από κύπελλα και δαχτυλίδια είναι μια μορφή προϊστορικής τέχνης που αποτελείται από μια κοίλη κοιλότητα, πλάτους όχι περισσότερο από μερικά εκατοστά, λαξευμένη σε μια επιφάνεια βράχου και συχνά περιτριγυρισμένη από ομόκεντρους κύκλους χαραγμένους επίσης στην πέτρα. Αν και το αρχικό νόημα που περιέχεται στο Cochno Stone έχει πλέον χαθεί, πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για το ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός των σχεδίων. Οι υποθέσεις ποικίλλουν: από μια αρχαία μορφή γραφής, μέχρι σημάδια με θρησκευτική ή πνευματική σημασία, οριακούς δείκτες, χάρτες αστεριών ή απλά διακοσμητικούς δείκτες. Είναι αλήθεια ότι μπορούν να γίνουν ορισμένα γενικά σχόλια, όπως ότι αν κάποιες υποθέσεις ισχύουν τότε αυτά θα αποτελούσαν ενδεχόμενη απόδειξη ενός χαμένου προηγμένου πολιτισμού. Αλλά το πράγματα δεν είναι τόσο απλό. Ο ερευνητής της ιστορίας Alexander McCallum, ο οποίος άσκησε πιέσεις για να αποκαλυφθεί η πέτρα, είπε ότι υπήρχαν πολλαπλές ερμηνείες για τα σκαλίσματα.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το Cochno Stone είναι ένας χάρτης που δείχνει τους άλλους οικισμούς στην κοιλάδα Clyde – αυτή είναι μια από τις θεωρίες. Νομίζω ότι μάλλον χρησιμοποιήθηκε για πολλά πράγματα. Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για ένα μόνο πράγμα και για εκατοντάδες χρόνια άλλαζε χρήση», είπε ο McCallum. «Όσον αφορά τον συμβολισμό, μερικοί πιστεύουν ότι είναι μια πύλη ζωής και θανάτου, αναγέννησης, μήτρας και τάφου – οι άνθρωποι πίστευαν στη μετενσάρκωση, έτσι θα πήγαιναν στη γη και μετά θα ξαναέβγαιναν».

Διαβάστε επίσης: Αρχαίοι Πέτρινοι Δίσκοι Δείχνουν Μυστηριώδες Άστρο

Ο Δρ Kenny Brophy, αστικός αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης που ηγήθηκε της ανασκαφής, ελπίζει ότι η νέα έρευνα θα αποκαλύψει περισσότερα για τα σημάδια και τους ανθρώπους που τα έκαναν, καθώς και για τον πολιτισμό τους. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, η πέτρα θα ταφεί ξανά για να διατηρηθεί στο μέλλον, μακριά από πιθανούς βανδαλισμούς, είτε από εσκεμμένους είτε από άγνοια.

Cochno Stone. Κοσμικός χάρτης 5.000 ετών που, ίσως, έφτιαξαν Έλληνες του Σείριου;

Αν και οι απόψεις, οι γνώμες, οι επιστημονικές έρευνες αρχαιολόγων, πολλών ειδικών και μη, προσφέρουν πλήθος ιδέες για το τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά τα σχέδια, μία από εκείνες που μοιάζουν «εξωτικές» και γι’ αυτό ξεχωρίζουν, είναι ότι πρόκειται για έναν χάρτη του διαστήματος. Πραγματικά, θα είναι μεγάλη η έκπληξη, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η υπόθεση αυτή, αν και φαίνεται ακραία και τραβηγμένη, στηρίζεται στο γεγονός ότι ένα μέρος αυτού του «χάρτη» φαίνεται να αποτυπώνει τον αστερισμό του Ωρίωνα και των Πλειάδων:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

ΚΟΣΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 5.000 ετών ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ από ΕΛΛΗΝΕΣ του ΣΕΙΡΙΟΥ;

Αν η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να ισχύει, τότε για τα υπόλοιπα σχέδια που μοιάζουν ασύνδετα με το γνωστό έναστρο ουρανό, σε μας, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν με εικασίες του τύπου ότι αφορούν άλλες περιοχές του διαστήματος πέρα από αυτές που φαίνονται με γυμνό μάτι από την Γη. Φυσικά, δεν λείπουν και οι σκέψεις ότι αυτοί που έφτιαξαν τον «διαστημικό χάρτη» ήταν Έλληνες από τον Σείριο ή ότι αυτοί καθοδήγησαν τους γήινους για την δημιουργία του. Μόνο που αυτά τα σενάρια δεν μπορούν να υποστηριχτούν σε καμία βάση, σε σχέση με το προϊστορικό εύρημα, παρά μόνο με απανωτές υποθέσεις χωρίς υπόσταση και υπόβαθρο.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι Έφτιαξαν τον Πέτρινο Χάρτη πριν 120.000.000 Χρόνια;

Το να βάλουμε κάτω τη φαντασία μας και να συνδυάσουμε ίχνη και ενδείξεις που προσφέρονται για να αποδείξουν προσδοκίες και πεποιθήσεις, δεν θεωρείται σωστή επιστημονική μέθοδος – αντίθετα μπορεί να απομακρυνθούν από την πραγματικότητα και το σκοπό εκείνων που το δημιούργησαν αρχικά. Έτσι, λοιπόν, το Cochno Stone, με τα περίεργα μοτίβα και σχέδια, θα παραμείνει ένα μυστήριο μέχρι οι επιστήμονες και, κυρίως, οι αρχαιολόγοι να καταλήξουν σε κάποιο αποδεκτό συμπέρασμα ή μέχρι να μπορούν να υποστηριχτούν ακραίες και «εξωτικές» υποθέσεις, ότι δηλαδή πρόκειται για έναν «χάρτη» που άφησαν πίσω τους αρχαίοι εξωγήινοι ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ο καθένας.

diadrastika