Καλλιτεχνική απεικόνιση από Reinhold Silbermann, Pixabay

Ανακάλυψη προϊστορικού μεγαθηρίου στους Φιλίππους της Καβάλας και μεγάλης λίθινης σφαίρας που χρησιμοποίησαν οι προϊστορικοί Μακεδόνες για να το εξοντώσουν

Στα τέλη Ιουλίου του 1934, η βυθοκόρος, αυτός ο ιδιαίτερος τύπος πλωτού σκάφους διάνοιξης και καθαρισμού του βυθού, καθώς συνέχιζε την εκσκαφή της τάφρου στο έλος των Φιλίππων της Καβάλας, ανέσυρε από το τέναγος αξιοσημείωτα απολιθώματα της Προϊστορικής Εποχής.

Το απολιθώματα αυτά ήταν δύο οστά λεκάνης και μερικά άλλα οστά κάτω άκρων τεραστίων διαστάσεων! Ανασύρθηκαν επίσης και τέσσερα δόντια πάνω σε τεμάχιο σιαγόνας, η οποία διατηρούσε τις γραμμές και την αδαμάντινη ουσία της, διαστάσεων 2x8x13 εκατοστών.

Επιπλέον, η μεγάλη λίθινη σφαίρα που εντοπίστηκε, διαμέτρου 60 εκατοστών, θεωρείται ως το όπλο που χρησιμοποίησαν οι προϊστορικοί Μακεδόνες, για να εξοντώσουν εκείνο το μεγαθήριο, στο οποίο ανήκαν τα γιγαντιαία οστά.

Διαβάστε επίσης: Υποβρύχια κάμερα καταγράφει το υποτιθέμενο τέρας Loch Ness

Όλα τα ανευρεθέντα τεμάχια του μακεδονικού μεγαθηρίου βρίσκονταν σε απολίθωση. Ήδη, όμως, διέτρεχαν κίνδυνο αποσύνθεσης, λόγω της επαφής τους με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Η βυθοκόρος, ακολουθώντας τη γραμμή εκσκαφής της τάφρου, προσέκρουσε, κατά τους αρχαιολόγους, πάνω στην πελώρια κεφαλή του προϊστορικού ζώου. Έτσι, θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να ανακτηθούν προσεκτικά όλα τα θρυμματισμένα μέρη των οστών της κεφαλής, η οποία απαιτούσε την παρουσία ειδικών.

Η Εταιρεία των Τεχνικών Έργων και ο Διευθυντής του Κρατικού Ελέγχου, κύριος Δημητριάδης, περισυνέλεξαν όλα τα ευρήματα και τα διαφύλαξαν, ενώ αναμενόταν η παρουσία έγκριτου Παλαιοντολόγου, ώστε να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες.

Η ανακάλυψη του προϊστορικού μεγαθηρίου στους Φιλίππους της Καβάλας, το 1934, είχε προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 25/07/1934

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

strangepress.gr / Image by Reinhold Silbermann from Pixabay