Κοπέλα ρουφάει το λαιμό άντρα για αίμα, μεταφορά για ενεργειακά βαμπίρ
Image by konradbak from depositphotos

Ενεργειακά Βαμπίρ σας Ρουφάνε Ενέργεια. Πώς να τα Σταματήσετε

Είναι εκείνη η δύναμη και η ζωτικότητα που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε μια δυναμική, αποφασιστική ζωή. Μια ζωή με κίνητρο. Όλοι την έχουμε και όλοι την χρειαζόμαστε, όμως πολλοί από εμάς διαπιστώνουμε ότι στο τέλος της ημέρας (και μερικές φορές και στην αρχή) είμαστε ψόφιοι και ληθαργικοί. Η ζωή είναι πολύτιμη και απρόβλεπτα μικρή.

Δεν είναι περίεργο που πολλοί από εμάς σερνόμαστε καθημερινά μέσα στη μιζέρια και στη μελαγχολία έχοντας στο μυαλό μας ότι θα μπορούσαμε να ζούμε μια πολύ καλύτερη ζωή. Εδώ και αιώνες η υψηλή ενέργεια έχει συσχετιστεί με τους χαρούμενους, ζωντανούς ανθρώπους και η χαμηλή ενέργεια με τους καταθλιπτικούς και απαθείς.

Ανάμεσα στο νου και στο σώμα

Δυστυχώς, η ψυχοσωματική ιατρική έχει δείξει ότι υπάρχει μια δυνατή σύνδεση ανάμεσα στο νου και στο σώμα, κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο λίγη ενέργεια κατέχουμε, τόσο πιο επιρρεπείς θα είμαστε στο να υποφέρουμε από ασθένειες όπως η κατάθλιψη, το άγχος και άλλες διαταραχές της συμπεριφοράς.

Διαβάστε επίσης: Ανάκτηση Δύναμης. Πάρτε πίσω την ενέργεια σας

Είναι αλήθεια ότι ένα υγιές κα χαρούμενο άτομο, είναι εκείνο που είναι γεμάτο με ενέργεια. Χωρίς ενέργεια, πώς μπορούμε να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας, να πετύχουμε τους στόχους μας και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο μας; Χωρίς ενέργεια πώς μπορούμε να καταφέρουμε να πετύχουμε οτιδήποτε σημαντικό στη ζωή μας; Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι έχουν από τη φύση τους περισσότερη ενέργεια από άλλους, αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ το γιατί; Ασφαλώς, τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά πιο σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον γύρω μας.

Τα πάντα είναι ενέργεια

«Αν θες να βρεις τα μυστικά του Σύμπαντος, τότε πρέπει να σκεφτείς με όρους ενέργειας, συχνότητας και δόνησης» – Nikola Tesla

Σε υπο-ατομικό επίπεδο, όλα όσα υπάρχουν στη ζωή αποτελούνται από δονούμενα άτομα ή καθαρή ενέργεια. Ακόμα και άυλα πράγματα όπως οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, τα ένστικτά μας και οι σεξουαλικές μας ορμές αποτελούνται από ενέργεια. Επομένως, ουσιαστικά, ζούμε σε έναν ωκεανό κίνησης και όπως στον ωκεανό ή οποιοδήποτε περιβάλλον στην γη, υπάρχουν αρπακτικά και θηράματα.

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, τότε πιθανώς να είστε το θήραμα.

Διαβάστε επίσης: Πράγματα που Λένε οι Χειριστικοί Άνθρωποι για να μας Χειραγωγήσουν και να μας Κάνουν Ότι Θέλουν

Ενεργειακά βαμπίρ

Στη ζωή, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν την τάση να μας αδειάζουν από την ενέργειά μας πολύ γρήγορα. Αν είστε πολύ ευαίσθητοι ή έχετε ενσυναίσθηση πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να παρατηρείτε ποιος ρουφάει την ενέργειά σας και πότε.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ωστόσο, σίγουρα δεν είμαστε όλοι μας ευαίσθητοι ή εναρμονισμένοι με τα σώματά μας και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και πολύπλοκο να το αντιμετωπίσουμε. Κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι τα ενεργειακά βαμπίρ είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να διατηρήσουν την ίδια τη δύναμη της ζωής τους με έναν θετικό τρόπο και άλλοι εικάζουν ότι τα ενεργειακά βαμπίρ είναι καλοπροαίρετα και φυσιολογικά άτομα, όμως δεσποτικά από τη φύση τους. Ωστόσο, ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να μελετήσουμε την ψυχολογία του ενεργειακού βαμπίρ, αλλά να αναγνωρίσουμε και να βρούμε τρόπους να ενδυναμώσουμε και να δώσουμε ενέργεια στη ζωή μας, δεδομένου αυτών.

Πώς θα αναγνωρίσετε τα Ενεργειακά Βαμπίρ

Πρώτα απ’ όλα θα νιώσετε ότι είστε:

 • Πνιγμένοι/Φορτωμένοι
 • Στρεσαρισμένοι
 • Σωματικά ασθενείς (πονοκέφαλοι, πόνοι στο σώμα κλπ)
 • Πνευματικά, διανοητικά ή σωματικά εξαντλημένοι
 • Ευέξαπτοι και νευρικοί

Μπορεί να προσέξετε ότι το Ενεργειακό Βαμπίρ παρουσιάζει πολλά από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Διαβάστε επίσης: 10 σημάδια ότι έχουμε μεγαλώσει με μια τοξική μητέρα

 • Μεγάλο Εγώ (του αρέσει να διαφωνεί, να μαλώνει, να τσακώνεται)
 • Έχει επιθετικές ή παθητικο-επιθετικές τάσεις
 • Παράνοια
 • Κακία και θέματα θυμού
 • Ναρκισσισμός
 • Μελοδραματική συμπεριφορά
 • Κλαψούρισμα και παράπονα
 • Γκρίνια και κουτσομπολιό
 • Ανασφάλεια, πχ διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση και αποδοχή
 • Εκμετάλλευση/Χειραγώγηση
 • Ζήλεια

Τα ενεργειακά βαμπίρ στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν παρά δίνουν.

Είναι καλό να έχετε στο μυαλό σας ότι τα Ενεργειακά Βαμπίρ δεν είναι πάντα απαραιτήτως ανθρώπινα όντα. Μπορεί επίσης να είναι καταστάσεις ή ακόμα και υλικά αντικείμενα στη ζωή σας. Για παράδειγμα:

 • Ίντερνετ
 • Τηλεόραση
 • Άλλες ηλεκτρικές συσκευές (ραδιόφωνο, κινητό)
 • Δημόσιες καταστάσεις (πλήθη, πάρτυ, σταθμοί τρένου, εμπορικά κέντρα κλπ)
 • Ζώα (νευρωτικά κατοικίδια)
 • Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν το Ενεργειακό Βαμπίρ ανήκει στον κύκλο της οικογενείας σας ή των φίλων σας. Πώς μπορείτε να επανακτήσετε την ζωτικότητά σας σε τέτοιες σχέσεις που ρουφούν την ενέργεια;

Διαβάστε επίσης: Σε Περικυκλώνουν Τοξικοί Άνθρωποι; Βγάλε την «Γκρίζα Πέτρα» και Απομάκρυνέ τους

10 τρόποι να αντιμετωπίσετε τα Ενεργειακά Βαμπίρ

Σταματήστε την παρατεταμένη οπτική επαφή

Αυτή η επαφή είναι από εκείνες που απορροφούν πιο πολύ ενέργεια. Όσο πιο πολλή οπτική επαφή έχετε, τόσο σας επηρεάζει το άλλο άτομο και αυτά που έχει να πει. Μόνο η περιστασιακή οπτική επαφή είναι απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση.

Θέστε ένα χρονικό όριο

Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και δεν είναι απαραίτητο να κάθεστε μια ή δυο ώρες, με την ενέργειά σας να αποδυναμώνεται και τον εγκέφαλό σας να παραλύει. Θέστε ένα όριο 5, 10, 15 ή 20 λεπτών σύμφωνα με το ενεργειακό σας επίπεδο , όπου μπορείτε να δώσετε την προσοχή σας στο άτομο. Όμως όχι παραπάνω.

Μάθετε να μην αντιδράτε

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το Ενεργειακό Βαμπίρ τρέφεται με τις αντιδράσεις των άλλων, προκαλώντας τους να συνεχίσουν να αλληλοεπιδρούν μαζί του. Είναι σημαντικό να μάθετε πώς να είστε ουδέτεροι στην επικοινωνία σας με τους άλλους, που σημαίνει ότι η εκδήλωση υπερβολικών θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.

Διαβάστε επίσης: Φράσεις Ενσυναίσθησης που «αγκαλιάζουν» Τοξικοί και Χειριστικοί

Μάθετε να μην διαπληκτίζεστε  ή να πηγαίνετε κόντρα

Ναι, είναι δελεαστικό αλλά μακροπρόθεσμα δεν μπορείτε να αλλάξετε τους άλλους αν δεν αλλάξουν εκείνοι τον εαυτό τους πρώτα. Όσο πιο πολύ τους αντιστέκεστε, τόσο πιο πολύ θα αντιστέκονται και θα σας στεγνώνουν από την ενέργειά σας.

Πηγαίντε με άλλους ανθρώπους

Το να προσεγγίσετε το ενεργειακό βαμπίρ με 1, 2, ή 3 ακόμα ανθρώπους, θα σας βοηθήσει να μειώσετε το επίπεδο της προσπάθειας που δαπανάτε και της προσοχής που λαμβάνετε. Για να λειτουργήσει αυτό, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα επιπλέον άτομα δεν είναι ούτε αυτά, βδέλλες ή παράσιτα.

Να ακούτε περισσότερο παρά να μιλάτε

Την περισσότερη ώρα τα ενεργειακά βαμπίρ απλά θέλουν και χρειάζονται ένα αυτί να τους ακούσει. Όσο πιο πολύ μιλάτε, τόσο πιο πολλή ενέργεια τείνετε να χάσετε (ιδιαίτερα αν είστε εσωστρεφείς). Η χρησιμοποίηση λέξεων όπως «γιατί», «πότε», «πώς» θα ενθαρρύνει τις ψυχικές ρουφήχτρες να μιλήσουν περισσότερο, το οποίο σε αντάλλαγμα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργειά σας.

Διαβάστε επίσης: Τρόποι να εντοπίσουμε τους χειριστικούς ανθρώπους που επηρεάζουν τη ζωή μας

Προσπαθήστε να κολλάτε σε ξέγνοιαστα, ανάλαφρα θέματα

Οι συζητήσεις σας δεν χρειάζεται να είναι καταθλιπτικές και καταπιεστικές. Πάρτε τον έλεγχο όταν το κρίνετε απαραίτητο και αλλάξτε το θέμα της συζήτησης ώστε να ναι κάτι πιο ελαφρύ και απλό.

Οραματιστείτε

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το να οραματίζονται προστατευτικές ασπίδες φωτός και ενέργειας γύρω τους, τους βοηθάει να αποφεύγουν την ψυχική καταπόνηση και να διατηρούν μια ουδέτερη και ήρεμη κατάσταση του νου. Δοκιμάστε το κάποια στιγμή.

Να αποφεύγετε όταν είναι δυνατόν

Αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν, αλλά είναι μια απλή και ξεκάθαρη τεχνική που θα σας βοηθήσει στην αυτοπροστασία σας. Δεν την προτείνουμε ως μόνιμη λύση μιας και όσο λιγότερο έρχεστε σε επαφή με το βαμπίρ, τόσο πιο μικρή θα είναι η πιθανότητα να αναπτύξετε και να θέσετε σε λειτουργία μια χρήσιμη και απαραίτητη δεξιότητα ζωής.

Κόψτε επαφές

Αυτή είναι η έσχατη λύση. Μερικές φορές για την υγεία σας και την ευτυχία σας, πρέπει να πάρετε δύσκολες αποφάσεις που αφορούν τα άτομα που εσείς θα επιλέξετε για να ανήκουν μέσα στον κύκλο σας. Στην τελική, αν συνεχίσετε να υποφέρετε, η καλύτερη λύση ίσως είναι να κόψετε κάθε επαφή με το βαμπίρ και να προχωρήσετε τη ζωή σας.

Διαλογιστείτε

Μερικές φορές ο διαλογισμός μπορεί πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να αποστασιοποιηθεί από το χάος. Εναρμονιστείτε με τον εαυτό σας. Λειτουργεί και κρατάτε την αρνητική ενέργεια και το στρες μακριά.

Μετάφραση: awakengr.com via  lonerwolf / Image by konradbak from depositphotos.com