10 σημάδια ότι έχουμε μεγαλώσει με μια τοξική μητέρα

[19/03/2019 - 12:34]

10 Σημάδια ότι Έχετε Μεγαλώσει με μια Τοξική Μητέρα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το μεγάλωμά μας με έναν τοξικό γονέα μπορεί να μας αφήσει πολλά ανεξίτηλα σημάδια, ψυχικά τραύματα, διάφορα μόνιμα ζητήματα, αρκετά από τα οποία, ίσως, να μην παρατηρήσουμε ή συνειδητοποιήσουμε ποτέ.

Ακόμη και η συνειδητοποίηση της τοξικότητας δεν αρκεί για να επιλύσει πραγματικά τα μόνιμα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με αυτά τα πράγματα, αλλά είναι μια αρχή.

Παράλληλα, είναι σωστό να λάβετε υπόψη σας ότι η μητέρα σας πιθανότατα δεν το έκανε σκόπιμα. Πιθανότατα δεν συνειδητοποίησε ούτε η ίδια ότι σας έβλαπτε.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα από ενδείξεις ότι η μητέρα σας μπορεί να ήταν τοξική ενώ σας μεγάλωνε.

10 σημάδια ότι έχουμε μεγαλώσει με μια τοξική μητέρα

1. Δεν ξέρετε πώς να τοποθετήσετε τις προτεραιότητές σας

Βάζετε πάντα τις επιθυμίες και τις ανάγκες όλων των άλλων πριν από τις δικές σας. Ακόμη και όταν έχουν μεγαλύτερη σημασία, εξακολουθείτε να αγνοείτε τις δικές σας ανάγκες.

2. Δεν λαμβάνετε συχνά υπόψη σας τα δικά σας συναισθήματα

Αγνοείτε τον εαυτό σας και κάνετε ό,τι οι άλλοι άνθρωποι θέλουν να κάνετε. Η λέξη “όχι” είναι απλώς μια επιλογή, την οποία συχνά δεν αξιοποιείτε.

3. Η μητέρα σας επικρίνει ό, τι κάνετε

Το κάνει ακόμα και τώρα που έχετε μεγαλώσει. Τίποτα δεν την κάνει ευτυχισμένη. Ακόμα και όταν βρίσκετε κοντά σας, το καλύτερο δεν είναι αρκετό με αποτέλεσμα να σας ρίχνει ψυχολογικά.

4. Είναι χειριστική

Ξέρει και πιέζει πάντα τα “κουμπιά” σας. Τα περισσότερα από τα πράγματα που λέει περνούν σαν ενδοφλέβιες μέσα σας. Πολλές φορές αυτό γίνεται με σκοπό, αλλά είναι πιθανόν ότι δεν το συνειδητοποιεί για απλά θέλει το καλό σας – ή μήπως το δικό της;…

5. Διατηρείτε πολλά μυστικά

Έχετε την τάση να κρατάτε πολλά μυστικά, επειδή μεγαλώνοντας σας εκείνη, δεν ήθελε να πείτε στον υπόλοιπο κόσμο τι συνέβαινε στο νοικοκυριό σας. Ακόμη και τα συναισθήματα έπρεπε να μένουν βουβά.

6. Έχετε ασυνήθιστα χαμηλή αυτοεκτίμηση

Δεν γνωρίζετε τις πραγματικές σας δυνατότητες. Είστε ικανός για πολλά περισσότερα, αλλά η αυτοεκτίμησή σας είναι τόσο χαμηλή. Ήσασταν κατακερματισμένος ως παιδί, ακόμα κι αν δεν έγινε σκόπιμα, ήταν σίγουρα επιβλαβές.

7. Ζητάτε από άλλους να σας επιβεβαιώσουν

Επιδιώκετε εξωτερική επιβράβευση και έχετε μια συντριπτική επιθυμία να ευχαριστήσετε όλους όσους συναντάται. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε καλά, αλλά είναι εξαιρετικά ανθυγιεινό.

8. Παρατηρείτε ότι άλλοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν διαφορετικές σχέσεις με τις μητέρες τους

Όταν άλλοι άνθρωποι μιλούν για τις μητέρες τους, σας φαίνεται εξωπραγματικό, επειδή εσείς δεν το κάνετε. Οι καταγγελίες τους φαίνονται τόσο μικρές σε σύγκριση με τις δικές σας, παρόλο που ποτέ δεν το είπατε δυνατά.

9. Η μητέρα σας υπονόμευε πάντα τους στόχους σας.

Η μητέρα σου πάντα σε κρατούσε μερικά βήματα πίσω από αυτό που εσύ θα ήθελες. Τίποτα από αυτά που κάνατε δεν ήταν αρκετά καλό και ικανό ώστε να πετύχουν οι στόχοι σας.

10. Δεν αισθάνεστε ότι μπορείτε να την υποστηρίξετε, αν χρειαστεί

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά δεν αισθάνεστε την ανάγκη να την υποστηρίξετε όταν θα έχει την ανάγκη σας, επειδή υποσυνείδητα ξέρετε ότι δεν σας υποστήριξε όσο μεγαλώνατε. Σας είχε κόψει τα φτερά.

Αν έχετε κάποια ή αρκετά από τα παραπάνω σημάδια, μπορείτε ακόμα να διατηρήσετε μια κατάλληλη σχέση μαζί της, απλά επιλέξετε να αλλάξετε τα όρια.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ