σουρεαλ ανοιχτη πορτα
Image by psycho shadow from depositphotos

10 Σημαδιακά Όνειρα που Προδίδουν το Αύριο και Δεν Πρέπει να Αγνοούμε

Τα όνειρα και η σημασία τους, αιώνες τώρα, ήταν κάτι που μας μάγευε και μας γοήτευε. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο ψυχοθεραπευτήςCarl Jung, γνωστός για τη θεωρία των αρχετύπων και του συλλογικού ασυνείδητου, ισχυρίστηκε ότι τα όνειρα ήταν η οδός που θα μας οδηγούσε στο ασυνείδητο και τον κόσμο του πνεύματος.

Ωστόσο, πίσω από την απόλαυση του ύπνου, υπάρχει μεγάλος βαθμός επιστημονικότητας. Μία ομάδα ερευνητών στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης ATR Computational Neuroscience στο Κυότο της Ιαπωνίας, εξέταζε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου την ίδια ώρα που ο εγκέφαλος αναγνώριζε την οπτική απεικόνιση των ονείρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ομάδας, παρατηρούμε τα όνειρά μας με τον ίδιο τρόπο που παρατηρούμε τον καθημερινό μας κόσμο.

Ο τρόπος που συμμετέχουμε στην καθημερινότητά μας θα μας οδηγήσει να αναλύσουμε τα όνειρά μας. Τι είναι το όνειρο; Είναι μια επανάληψη των σημάτων οπτικής διέγερσης που δεχόμαστε στην καθημερινότητά μας, ή κάποια μηνύματα από το υπερπέραν; Ποια είναι η σημασία αυτών των συμβόλων; πώς τα ερμηνεύουμε και τα αναλύουμε για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το μήνυμά τους;

Ακολουθούν 10 Σημάδια στα Όνειρα που δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε.

1. Βλέπουμε ότι πετάμε.

Συνήθως αυτό σημαίνει την ανάγκη μας να υλοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας. Πού πηγαίνουμε, πώς θα φτάσουμε εκεί; Συναντούμε προβλήματα στη ζωή μας; Συνήθως όταν ξυπνάμε μετά από τέτοια όνειρα αισθανόμαστε αναζωογονημένοι, έχοντας βιώσει ένα συναίσθημα ελευθερίας και δεξιότητας επίτευξης στόχων.

2. Καταρράκτες.

Συνήθως το νερό μεταδίδει τη συναισθηματική κατάσταση που βιώνουμε και συμβολίζει την καθαρότητα και την αγνότητα. Ο καταρράκτης είναι ένας σημαντικός οιωνός και συμβολίζει νέο ξεκίνημα, καθώς το παλιό φεύγει με το νερό που τρέχει.

  Εάν δείτε καταρράκτες στον ύπνο σας, αναρωτηθείτε: ήταν ένας μικρός ή ένας μεγάλος καταρράκτης; Πώς αντιλαμβανόμαστε τυχόν εμπόδια; Που καταλήγει ο καταρράκτης, σε ζούγκλα ή σε μια όμορφη παραλία;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

3. Δόντια.

Τα όνειρα με πρωταγωνιστές τα δόντια μας είναι πολύ κοινά, χωρίς, απαραίτητα, να συμβολίζουν γήρανση. Η εξαγωγή δοντιών συμβολίζει κάτι που πρέπει να αφαιρεθεί, ενώ τα χαλασμένα δόντια συμβολίζουν την παρακράτηση του φόβου και της ανησυχίας. Η απώλεια των δοντιών είναι το πιο συνηθισμένο όνειρο αυτού του είδους. Συνήθως συμβολίζουν καταστάσεις που μας προκαλούν  άγχος: μια νέα δουλειά, απώλεια ισχύος σε μία σχέση, ψέματα που παραμένουν κρυμμένα.

Εάν δείτε στον ύπνο σας δόντια, αναρωτηθείτε: πώς χρησιμοποιούμε τα δόντια μας για να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας με θρεπτικές ουσίες, πώς τροφοδοτούμε τη ζωή μας;;

4. Θάνατος

Τα όνειρα με πρωταγωνιστή τον θάνατο είναι ένα κοινό φαινόμενο, όπως παραδέχονται πολλοί άνθρωποι. Όσο μακάβριο κι αν είναι, ο θάνατος συνήθως συμβολίζει ένα τέλος. Ο θάνατος είναι το τέλος του εγώ μας. Υπάρχει επίσης και ο θάνατος του άγχους και της οργής, μίας κατάστασης. Υπάρχει επίσης ο θάνατος μιας ιδέας που οδηγεί στη γέννηση μίας άλλης. Ο θάνατος ενδεχομένως να είναι και μια ψυχολογική πτυχή διεργασίας τρομακτικών αλλαγών στα συναισθήματα.

  Εάν δείτε όνειρο με πρωταγωνιστή τον θάνατο, αναρωτηθείτε: ποιος πέθανε; Ήταν ένα αγαπημένο πρόσωπο; Ενδεχομένως αυτά τα όνειρα να είναι το πέρασμα από μία αγάπη σε μία άλλη, ή σε μία κατάσταση ανακούφισης

5. Εγκυμοσύνη.

Η εγκυμοσύνη συμβολίζει μία μεγάλη ανάπτυξη και ωρίμανση. Ενδεχομένως να σχετίζεται με μελλοντικά σχέδια κι επιθυμίες.

  Εάν ονειρευτείτε εγκυμοσύνη, αναρωτηθείτε: τι προσπαθείτε να δημιουργήσετε; τι αλλαγές αντιμετωπίζετε στη ζωή σας; Εγκυμονείτε δυνατότητες; Συνήθως μια εγκυμοσύνη στο όνειρο συμβολίζει κερδοφόρες και ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προσπάθειες.

6. Σπίτια.

Τα όνειρα με σπίτια συμβολίζουν τον εαυτό και τις διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας. Ανάλογα με τον τύπο του σπιτιού και τα διαφορετικά δωμάτια διαφοροποιείται και η εμβάθυνση της ερμηνείας. Τα σπίτια συμβολίζουν την ασφάλεια και την άνεση. Μία σοφίτα συμβολίζει κρυμμένες αναμνήσεις, ενώ το ισόγειο μπορεί να συμβολίζει διαίσθηση ή το ασυνείδητο.

  Εάν δείτε στον ύπνο σας σπίτια, αναρωτηθείτε: πώς φροντίζετε το σώμα σας; Πώς αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας μέσα στον κόσμο;

7. Χρήματα.

Τα όνειρα με χρήματα προκαλούν ικανοποίηση και συμβολίζουν τύχη και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την προσωπικό μας αξία. Εάν κερδίσουμε το λαχείο σημαίνει ότι ενδέχεται να έχουμε μια αλλαγή στη ζωή μας, ενώ όταν δίνουμε χρήματα σημαίνει ότι φοβόμαστε την απώλεια των χρημάτων. Τέτοιου είδους όνειρα συμβολίζουν το κέντρο των συναισθημάτων μας απέναντι στην αφθονία και την ευμάρεια. Η οικονομική σταθερότητα ή η απώλεια συχνά είναι στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή μας.

  Εάν ονειρευτείτε χρήματα αναρωτηθείτε: μήπως χάσατε τη δουλειά σας; Έχετε χρέη; τι θα κάνατε εάν κερδίζατε το λαχείο; Η σχέση με τα οικονομικά δεν φεύγει από το μυαλό μας όσο είμαστε  ξύπνιοι. Τα χρήματα συμβολίζουν τη ροή της ζωής.

8. Μοιχεία.

Η μοιχεία συμβολίζει τις σεξουαλικές επιθυμίες και σημαίνει ότι αυτές καταπιέζονται και πρέπει να εκφραστούν. Αυτός ο τύπος ονείρου φέρει εγκατάλειψη και φόβους, ζητήματα προσωπικής αξίας και μια ασυνείδητη αποδοχή μίας σχέσης προβληματικής.

  Εάν δείτε ένα όνειρο με μοιχεία, αναρωτηθείτε: φοβάστε μήπως χάσετε τον αγαπημένο σας; Είστε δυστυχής στη σχέση σας; πώς αισθάνεστε με το σώμα και τις επιθυμίες σας;

9. Φωτιά.

Τα όνειρα με φωτιά έχουν αρκετές ερμηνείες, ανάλογα με το περιεχόμενο του ονείρου. Εάν δείτε μια φωτιά από μακριά σημαίνει επιθυμία και αλλαγή, ενώ το παιχνίδι με τη φωτιά είναι μία προειδοποίηση παρακινδυνευμένων ενεργειών. Εάν ονειρεύεστε ότι βάζετε εσείς μία φωτιά σημαίνει ότι υπάρχει καταπιεσμένη οργή.

  Αναρωτηθείτε: Αποφεύγετε επικίνδυνες καταστάσεις; Περνάτε τη μέσα σας βάζοντας φωτιές;

10. Γυμνότητα

Αυτά είναι πολύ συνηθισμένα όνειρα και συνδέονται με τον φόβο της έκθεσης. Εάν το όνειρο αφορά κάποιον άλλο, σημαίνει «την γυμνή αλήθεια» μία κατάσταση, ή προειδοποίηση σχετικά με μία παράνομη υπόθεση. Ενδεχομένως να σημαίνει και την απώλεια σεβασμού. Η γυμνότητα αφορά την αποδοχή της ατέλειας. Όπως όταν είμαστε ξύπνιοι, αφορά τον τρόπο που εκτιθέμεθα στον κόσμο.

  Εάν δείτε τον εαυτό σας γυμνό, αναρωτηθείτε; Φοβάστε μήπως ο κόσμος αντιληφθεί ποιος πραγματικά είστε; Εκτίθεστε ή έχετε ενδοιασμούς;

Τα όνειρα είναι μια αναπαράσταση των επεισοδίων της ζωής μας και αναλύονται με άπειρους τρόπους, ενώ μόνο το πρόσωπο που είδε το όνειρο μπορεί να κατανοήσει την πραγματική συναισθηματική κατάσταση του ονείρου. Αυτές είναι μόνο ενδεικτικές σημασίες για τον κόσμο των νυχτεριών οραμάτων∙ το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα είναι αλληλένδετα όπως και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται κανείς τα παιχνίδια του εαυτού κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το μυαλό προσπαθεί απεγνωσμένα να υποδηλώσει, μέσα από σύντομα οράματα, τα συναισθήματα που εμπλέκονται μέσα μας, ενώ η χαρά ή η θλίψη αλλάζουν τον τρόπο που κοιμόμαστε. Εξαρτάται από εμάς να αποκτήσουμε πλήρη επίγνωση του τρόπου που βιώνουμε τον εαυτό μας όσο είμαστε ξύπνιοι.

«Τα όνειρα…επιδιώκουν πάντα να εκφράσουν κάτι που το εγώ δεν γνωρίζει και δεν κατανοεί» – Carl Jung

Μετάφραση – Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr / Image by psycho shadow from depositphotos.com