σαρκοφάγος

Η Μυστηριώδης Σαρκοφάγος της αρχαίας Αιγύπτου
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Είναι κομμένη από ένα ενιαίο μπλοκ αλάβαστρου. Το άνοιγμα είναι στο τέλος του μυστηριώδους αυτού κουτιού – αντί στο πάνω μέρος – είναι μια συρόμενη πλάκα. Όταν ανακάλυψαν αυτή τη μυστήρια σαρκοφάγο, τα στεγανά ήταν σφραγισμένα. Όταν τελικά αποφάσισαν να σύρουν το “καπάκι”, η σαρκοφάγος ήταν άδεια.

Ένα ακόμα αινιγματικό πράγμα από την αρχαία Αίγυπτο, αυτή η μυστηριώδης κενή σαρκοφάγος που ειπώθηκε ότι είναι του Βασιλιά Sekhemkhet, ο οποίος κυβέρνησε από το 2648 π.Χ. έως το 2640 π.Χ., πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια, στο Παλαιό Βασίλειο, σύμφωνα με την wikipedia, αν και δεν βρέθηκαν να υπάρχουν επιγραφές επάνω της.

Διαβάστε επίσης: Πέτρινα κουτιά της Αιγύπτου: Αρχαίες μπαταρίες;

Ο Sekhemkhet, γενικά, ήταν ένα πρόσωπο για το οποίο δεν υπάρχουν αρκετές και σαφείς αναφορές. Η πυραμίδα που ονομάζεται  “η Θαμμένη Πυραμίδα” λέγεται ότι ανήκει στον Sekhemkhet, αλλά έμεινε ημιτελής. Αν είχε τελειώσει, θα ήταν μεγαλύτερη από την πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ, φτάνοντας στα 70 μέτρα ύψος. Αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε αυτό το αριστούργημα.

Σε ένα άλλο μέρος του θαμμένου πυραμιδικού συγκροτήματος, βρήκαν ένα παιδί μούμια, αλλά δεν βρέθηκε κανένας άλλος Φαραώ. Εδώ υπάρχει η υποψία ότι το σώμα του μετακινήθηκε – όχι μόνο του, κάποιοι το πήραν, το έκρυψαν ή του άλλαξαν θέση. Ωστόσο, κάποια μυαλά σκέφτονται πολύ παράξενα εξαιτίας του διαφορετικού τύπου αυτής της σαρκοφάγου. Μήπως δεν ήταν κάποιο είδος σαρκοφάγου;

Η Σαρκοφάγος του Sekhemkhet

Όταν η φαντασία αφήνεται ελεύθερη μπορεί να ανασυνθέσει πολλά από τα κενά που αφήνει η πραγματικότητα. Έτσι, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι μέσα σε αυτό το μακρόστενο αλαβάστρινο κουτί – είτε κάποτε ήταν όρθιο ή οριζόντιο, όπως βρέθηκε – φυλάγονταν αντικείμενα που είχαν μεγάλη αξία. Αλλά, τι σόι είδους αποθηκευτικός χώρος ήταν; Μπορεί να λειτουργούσε σαν ένα είδος χρηματοκιβωτίου; Ή ως ένα είδος παράξενου ψυγείου; Αν, όμως, υπήρχε η τεχνολογία που αρκετοί υποστηρίζουν, τότε… Αν υπήρχε κάποια γνώση που σήμερα δεν γνωρίζουμε, τότε… Ίσως εκεί μέσα να ενεργοποιούνταν κάποιες συνθήκες οι οποίες θα δημιουργούσαν κάτι που θα ξεπερνούσε την σημερινή μας φαντασία.

Διαβάστε επίσης: Για ποιόν φτιάχτηκε σαρκοφάγος τεραστίων διαστάσεων;

Άραγε, φτιάχτηκε για να συντηρεί και να διατηρεί κάτι ή για να το αλλάζει, να το διαφοροποιεί, να το αλλοιώνει, να το αποσυνθέτει και εντέλει να το “εξαφανίζει”; Είναι βέβαιο, ότι η Σαρκοφάγος του Sekhemkhet κρύβει ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο μόνο οι υποθέσεις μπορούν να το αποκαλύψουν, μέσα από σενάριο επιστημονικής φαντασίας – μέχρι να βρεθούν χειροπιαστές αποδείξεις για κάτι πιο πραγματικό.

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.