γιασεμί

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όλοι γνωρίζουμε την αισθητική ποιότητα που φέρνουν τα λουλούδια στον κόσμο μας, ειδικά εκείνα που ανθίζουν, όμως το γιασεμί δεν είναι μόνο όμορφο, αλλά μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για ανακούφιση από διάφορα καθημερινά θέματα που μαστίζουν οι μοντέρνοι καιροί μας την κοινωνία μας.

Ενώ πολλοί από εμάς δεν συνηθίζουμε να έχουμε φυτά και λουλούδια μέσα στο σπίτι μας, ίσως αξίζει να τοποθετήσετε ένα γιασεμί στο σαλόνι ή ακόμα καλύτερα την κρεβατοκάμαρά σας, αφού συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό, για πιθανά αλλεργικά ή άλλα προβλήματα που μπορεί να φέρει ένα φυτό που δεν έχετε συνηθίσει να ζει μαζί σας σε έναν εσωτερικό χώρο.

Διαβάστε επίσης: 6 λόγοι να τοποθετήσουμε πέτρες Ζεόλιθου στο σπίτι μας

Αν και σε γενικές γραμμές όλα αυτά θεωρούνται ψευδοεπιστήμες, καθηγητής πανεπιστημίου αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια ενός γιασεμιού στο χώρο τους, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι όχι μόνο παράγουν οξυγόνο, το οποίο έχει γνωστούς δεσμούς για τη μείωση του στρες, το καταπραϋντικό άρωμα είναι επίσης επωφελές για τη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ψυχικής υγείας, ακόμα και της κατάθλιψης – και δεν είναι μόνο αυτά όπως θα δείτε και στην συνέχεια.

Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει και δημοσιεύσει την έρευνα για το ίδιο φαινόμενο στην Journal of Biological Chemistry

Οι σαρώσεις του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι όταν εισπνέουμε το άρωμα του γιασεμιού, παρουσιάζει μια επίδραση στη χημική ουσία του εγκεφάλου μας που ονομάζεται GABA στα νευρικά κύτταρα. Γι ‘αυτό μας χαλαρώνει, μας ανακουφίζει από το άγχος και προωθεί την ανάπαυση.

Ο καθηγητής Hanns Hatt, σε συνεργασία με την Δρ. Olga Sergeeva του πανεπιστημίου Heinrich Heine University στο Düsseldorf, δήλωσε στο sciencedaily.com ότι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοιχεία επιστημονικής βάσης για την αρωματοθεραπεία. Και γι ‘αυτό, πιστεύει ότι, με περισσότερη έρευνα, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε ότι η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για την ανακούφιση και άλλων ψυχικών συνθηκών.

Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να έχετε το λουλούδι στο σπίτι σας, μπορείτε να αναπαράγεται τα οφέλη του με αιθέριο έλαιο γιασεμιού.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το γιασεμί, είναι 5 φορές πιο αποτελεσματικό από τα υπνωτικά χάπια, από τα αγχολυτικά και τα φαρμακευτικά ηρεμιστικά. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Jesuit του Wheeling, με επικεφαλής τον Δρ. Bryan Raudenbush, βοηθός καθηγητή ψυχολογίας, διαπίστωσαν ότι η διασπορά της μυρωδιάς γιασεμιού σε ένα δωμάτιο όπου οι συμμετέχοντες κοιμόταν “οδήγησε σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα του ύπνου”.

Μια άλλη επιλογή είναι το αιθέριο έλαιο γιασεμιού. Είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε τον ύπνο, να αυξήσετε την ευτυχία, να ρυθμίσετε τις ορμόνες και να θεραπεύσετε το άγχος και την κόπωση.

Επίσης, θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρει επιπλέον τα παρακάτω οφέλη:

  • – Μειώνει το άγχος και την ένταση
  • – Βελτιώνει τη διάθεσή μας
  • – Προκαλεί μεγαλύτερη γνωστική απόδοση και εγρήγορση
  • – Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • – Εξισορροπεί τις ορμόνες
  • – Βοηθά να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές της διάθεσης
  • – Αυξάνει τη λίμπιντο

Λοιπόν, μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε ένα γιασεμί στην κρεβατοκάμαρά σας ή και στο σαλόνι σας;

diadrastika / Image by Svetlana from Pixabay