Ερμής Τρισμέγιστος
Image by AI generator from gencraft

Ερμής Τρισμέγιστος: Ο Μετεωρισμός της Ψυχής μας

Ο Ερμής Τρισμέγιστος αποτελεί χωρίς αμφιβολία μία ιδιαίτερη περίπτωση θεού της αρχαίας Ελλάδας που πολλοί τον συνδέουν με τον Θεό των Αιγυπτίων Θωθ ή Τωτ. Θεωρείται ο εμπνευστής αλλά και ο προστάτης των περισσοτέρων επιστημών που βοήθησαν την ανθρωπότητα να εξελιχθεί μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Σε αυτόν αποδίδεται ακόμα και το Αλφάβητο και η Γλώσσα, όπως και η Γεωμετρία, η Αριθμητική, η Αστρονομία, η Ιατρική, η Γυμναστική, ο Χορός, η Μουσική, η Γλυπτική, αλλά και η Αλχημεία. Θεωρείται ο μεγαλύτερος αποκρυφιστής, από τον οποίο μάλιστα προήλθε και το διανοητικό κίνημα του Ερμητισμού.

Όλα του τα βιβλία είναι γεμάτα από γνώσεις εσωτερισμού και μεταφυσικής, οι οποίες φυσικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ερμηνευτούν και να γίνουν κατανοητές, ειδικά στην εποχή μας που απέχει και χρονικά αλλά και αντιληπτικά από την εποχή εκείνη, όπου η έννοια της γνώσης είχε τελείως διαφορετικό υπόβαθρο.

Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ηλικία των κειμένων αυτών, διότι η απώτατη καταγωγή τους χάνεται στην Αίγυπτο της εποχής των Φαραώ.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα κείμενα αυτά διδασκόταν στους Μύστες από τους Αιγύπτιους Ιερείς πολύ πριν από την εποχή του Πλάτωνα. Όπως και να έχει αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος, λόγω των ελαχίστων στοιχείων που διαθέτουμε. Υπάρχει όμως η εξής ιδιαιτερότητα.

Αν δεχτούμε ότι τα κείμενα αυτά ανήκουν πράγματι στον Ερμή Τρισμέγιστο, θα πρέπει και να δεχτούμε ότι έχουμε στα χέρια μας τα κείμενα ενός Θεού και όχι απλώς κάποιου Φιλοσόφου, όπως σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του είναι ο «Ποιμάνδρης» που είναι και το μεγαλύτερο σε στίχους κείμενο που έχει διασωθεί και με το οποίο θα ασχοληθούμε σε αυτήν την σειρά μαθημάτων.

Παρακολουθήστε το βίντεο από τις Φρυκτωρίες διαδικτυακό κανάλι:

Ερμού Τρισμεγίστου ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ – Γιώργος Χαραλαμπίδης. Μάθημα 1ον: Ο Μετεωρισμός της Ψυχής μας / Image by AI generator from gencraft

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.