Καλλιτεχνική απεικόνιση από Pete Linforth στο Pixabay

Είναι το φεγγάρι τεχνητό αντικείμενο; Τι ενδείξεις ή αποδείξεις υπάρχουν;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η θεωρία ότι το φεγγάρι είναι τεχνητό σώμα

Προέλευση της θεωρίας

Η θεωρία ότι το φεγγάρι είναι τεχνητό αντικείμενο προέρχεται από μία σειρά από συνωμοσιολογικές θεωρίες, όπως ονομάζονται από όσους διαφωνούν με αυτές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι οι κυβερνήσεις και άλλες οντότητες έχουν δημιουργήσει το φεγγάρι για διάφορους λόγους.

Συνοπτικά, το αφήγημα έχει ως εξής: ισχυρίζονται ότι το φεγγάρι έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους ή εξωγήινα όντα πριν πολλές χιλιάδες χρόνια και τοποθετηθεί στην τροχιά της Γης για λόγους ανεφοδιασμού περαστικών άγνωστων προς εμάς ιπτάμενων αντικειμένων, ή/και για να παρακολουθούν την πορεία της ανθρωπότητας.

Αν ακούγονται όλα αυτά ιδιαίτερα συναρπαστικά, θα πρέπει να αναρωτηθούμε και να εξετάσουμε ποιες αποδείξεις, ή έστω, ποιες οι ενδείξεις που βασίζονται για να ισχυριστούν πως το φεγγάρι είναι τεχνητό αντικείμενο.

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα αποκάλυψε ένα μυστήριο στην αθέατη πλευρά της Σελήνης σχετικά με το έδαφος που, ίσως, οδηγεί σε ένα ακραίο συμπέρασμα

Επιχειρήματα υπέρ της θεωρίας ότι το φεγγάρι τεχνητό αντικείμενο

Τα επιχειρήματα υπέρ της θεωρίας περιλαμβάνουν την παρατήρηση ότι η κίνηση του φεγγαριού στην τροχιά του είναι πολύ ακριβής και σταθερή, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για φυσικά αντικείμενα στο διάστημα.

Επιπλέον, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι έχουν δει διάφορες ατέλειες στην επιφάνεια του φεγγαριού που υποδεικνύουν ότι έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo, οι αστροναύτες παρατήρησαν ότι η κίνηση του φεγγαριού δεν ήταν ακριβώς η ίδια με αυτήν που αναμενόταν από ένα φυσικό αντικείμενο. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα και ερωτήματα για την πραγματική φύση του φεγγαριού.

Μία άλλη ενδεικτική θεωρία είναι η σύγκριση των χαρακτηριστικών του φεγγαριού με αυτά των φυσικών ουράνιων σωμάτων. Η σύγκριση αυτή έχει δείξει ότι το φεγγάρι διαφέρει σημαντικά από άλλα φυσικά αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό έχει οδηγήσει σε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την προέλευση και τη φύση του φεγγαριού.

Διαβάστε επίσης: Η Σελήνη Κατοικείται από Όντα Άλλων Άστρων;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Από τα μεγαλύτερα και βασικότερα επιχειρήματα αυτής της θεωρίας είναι πως η Σελήνη στο εσωτερικό της φαίνεται να έχει χαμηλότερη πυκνότητα από το εξωτερικό του, μια ιδιαιτερότητα που οδηγεί στο συμπέρασμα να υπάρχουν τεράστια κενά κάτω από από την επιφάνεια που δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι κούφια και άρα, γιατί όχι, αυτό να συνέβη με τεχνητά μέσα.

Σε αυτό το συμπέρασμα, ότι δηλαδή μπορεί η Σελήνη να είναι κούφια, συνηγορεί το πείραμα με την εσκεμμένη πτώση μέρος από το Apollo 12, οπότε οι ειδικοί της NASA είπαν το εξής χαρακτηριστικό: “το φεγγάρι ήχησε σαν καμπάνα”.

Επίσης αυτό οδηγεί και στην πιθανότητα, η Σελήνη κάτω από επιφάνειά της να καλύπτεται από ένα ενισχυμένο μεταλλικό περίβλημα. Στη σκέψη αυτή συνάδει το γεγονός ότι κανένας από τους κρατήρες δεν έχει βάθος, είναι σαν ταψί, σαν κάτι να εμποδίζει να σχηματιστεί βαθύς τεράστιος λάκκος όπως θα άρμοζε.

Αναφορές από ιστορικά κείμενα και μύθους

Τέλος, αρχαία κείμενα και μύθοι έχουν αναφερθεί σε θέματα που σήμερα θα μπορούσαν να υποστηρίζουν ότι το φεγγάρι είναι ένα τεχνητό αντικείμενο. Για παράδειγμα, ο Κινέζος αυτοκράτορας Huang-Ti αναφέρεται να έχει στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι πριν από 4.000 χρόνια.

Αλλά και ο δικός μας μύθος αναφέρει ότι ο Φαέθων ταξίδεψε στη Σελήνη και έκανε πολλές φορές το γύρω της. Επίσης ότι υπήρχαν Έλληνες πριν την εμφάνιση της Σελήνης, που υποδηλώνει ότι το φεγγάρι ήρθε και μπήκε σε τροχιά αργότερα.

Αυτές οι αναφορές έχουν προκαλέσει περαιτέρω ερωτήματα και έχουν ενισχύσει τη θεωρία ότι το φεγγάρι μπορεί, όχι μόνο να είναι τεχνητό, αλλά ήδη να κατοικείται.

Διαβάστε επίσης: Όταν δεν υπήρχε η Σελήνη… Υπήρχαν Οι προσΈλληνες

Επιστημονικές αντιρρήσεις

Πέραν των μύθων, πολλά από τα παραπάνω, περιγράφονται από δύο σοβιετικούς επιστήμονες Μιχαήλ Βάζιν και Αλεξάντερ Τσερμπάκωφ και ουσιαστικά ήταν οι πρώτοι που μίλησαν για τη θεωρία τους ότι πιθανόν το φεγγάρι είναι τεχνητό αντικείμενο και ενδεχομένως άδειο στο εσωτερικό, ήδη από τη δεκαετία του 1960.

Στη συνέχεια, σταδιακά, τις επόμενες δεκαετίες το θέμα πήρε πιο σύγχρονες διαστάσεις και έχει εξελιχθεί σε υπερβολικό βαθμό που πλέον είναι εύκολο στον καθένα να απορρίψει κάποια πράγματα, αν όχι όλη την θεωρία.

Η θεωρία ότι το φεγγάρι είναι τεχνητό σώμα έχει αντιμετωπιστεί με επιστημονικές αντιρρήσεις. Πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την άποψη ότι η θεωρία αυτή δεν έχει επαρκή επιστημονική βάση και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να την υποστηρίζουν. Η έλλειψη αυτών των αποδείξεων καθιστά τη θεωρία αυτή ανυπόστατη και προκαλεί αμφισβητήσεις από την επιστημονική κοινότητα.

Η πιθανότητα ότι το φεγγάρι είναι τεχνητό αντικείμενο στηρίζεται σε υποθέσεις, εικασίες και σκέψεις που, όμως, δεν προσφέρουν επαρκή επιστημονική βάση για να την υποστηρίξουν. Επίσημα, λοιπόν, η απουσία συγκεκριμένων αποδείξεων κάνουν τη θεωρία ότι η Σελήνη είναι τεχνητό αντικείμενο, απλά μια θεωρία συνωμοσίας.

Επιπλέον, τα περισσότερα από τα επιχειρήματα υπέρ της θεωρίας ότι το φεγγάρι είναι τεχνητό σώμα, έχουν μερικώς ή ολικώς εξηγηθεί με βάση τις γνώσεις και τη λογική που διαθέτουν οι αρμόδιοι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης: Λουκιανός, για τον Πόλεμο Ελλήνων στην Σελήνη

diadrastika / Image by Pete Linforth from Pixabay