νησίδα από φύκια στη Θάλασσα των Σαργασσών
Image by Panmaule from depositphotos

Θάλασσα των Σαργασσών. Τα μυστηριώδη νερά της
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ για τη Θάλασσα των Σαργασσών. Σίγουρα, όμως, οι περισσότεροι θα έχετε διαβάσει ή ακούσει να γίνεται λόγος για το περιβόητο Τρίγωνο των Βερμούδων. Λοιπόν, αυτά τα δύο συνδέονται.

Ας πάμε ένα σύντομο ταξίδι στα πιο περίεργα από τα μυστήρια που συμβαίνουν στη Θάλασσα των Σαργασσών.

Θάλασσα των Σαργασσών, μια μυστηριώδης υδάτινη έκταση

Φωλιασμένη ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη βρίσκεται μια μυστηριώδης υδάτινη έκταση του Ατλαντικού Ωκεανού, γνωστή ως Θάλασσα των Σαργασσών.

Με τη μακροχρόνια φήμη του για συναρπαστικούς ναυτικούς και εξερευνητές, αυτό το μοναδικό υδάτινο σώμα έχει γίνει το κέντρο αμέτρητων μύθων, θρύλων και ανεξήγητων φαινομένων.

Από τα περίεργα ρεύματά της έως τη δεξιόστροφη περιστροφή της, η Θάλασσα των Σαργασσών μπερδεύει ερευνητές και λάτρεις της περιπέτειας για αιώνες.

Διαβάστε επίσης: Τετράγωνα Κύματα. Εκπληκτικά αλλά Θανατηφόρα

Η δεξιόστροφη περιστροφή της

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της Θάλασσας των Σαργασσών είναι η δεξιόστροφη περιστροφή της.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ωκεάνια ρεύματα που ακολουθούν την περιστροφή της Γης, αυτή η συγκεκριμένη θάλασσα δημιουργεί ένα μαγευτικό φαινόμενο υδρομασάζ, έλκοντας οτιδήποτε επιπλέει στην προσιτότητά της.

Αυτό το φαινόμενο έχει προκαλέσει γοητεία για τους επιστήμονες που δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τις αιτίες πίσω από αυτό.

Ορισμένες θεωρίες προτείνουν ότι η περιστροφή είναι αποτέλεσμα της σύγκλισης διαφόρων ωκεάνιων ρευμάτων, ενώ άλλες προτείνουν ότι μπορεί να επηρεάζεται από το μαγνητικό πεδίο της Γης, με κάποιο τρόπο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Παρουσία τεράστιων πλεγμάτων από πλωτά φύκια

Τα ρεύματα της θάλασσας των Σαργασσών είναι εξίσου αινιγματικά.

Χαρακτηρίζονται από την παρουσία τεράστιων πλεγμάτων από πλωτά φύκια, γνωστά ως Sargassum, που δίνουν το όνομά της στη θάλασσα.

Αυτά τα ρεύματα έχουν τη δύναμη να παγιδεύουν τα πλοία και να τα αφήνουν ακινητοποιημένα για εβδομάδες ή και μήνες.

Ο ίδιος ο Χριστόφορος Κολόμβος έπεσε θύμα αυτών των μπερδεμένων ρευμάτων. Κατά το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική, αρχικά πέρασε τα φύκια για στεριά. Όμως στη συνέχεια κατάλαβε τι συνέβαινε. Δεν ήταν καλό σημάδι να βρεθούν τα πλοία του μπλεγμένα στα φύκια πασχίζοντας να ξεφύγει από τη δύναμή τους.

Τα ρεύματα της Θάλασσας των Σαργασσών έγιναν από τότε διαβόητα για την ικανότητά τους να μπερδεύουν και να παγιδεύουν ακόμη και τους πιο έμπειρους ναυτικούς.

Διαβάστε επίσης: Ανακάλυψαν τι είναι τα λαμπερά φώτα του βυθού στο Τρίγωνο των Βερμούδων που είχε δει ο Χριστόφορος Κολόμβος

Σύνδεση με το Τρίγωνο των Βερμούδων

Η σύνδεση της Θάλασσας των Σαργασσών με το Τρίγωνο των Βερμούδων που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, προσθέτει περαιτέρω στην αύρα του μυστηρίου της.

Αυτή η διαβόητη περιοχή, γνωστή και ως Τρίγωνο του Διαβόλου, έχει γίνει αντικείμενο αμέτρητων μύθων και θρύλων, με πολλά πλοία και αεροσκάφη να φέρονται ότι εξαφανίζονται χωρίς ίχνος.

Κάποιοι αποδίδουν αυτές τις εξαφανίσεις στα ισχυρά ρεύματα και τις μαγνητικές ανωμαλίες που υπάρχουν στη Θάλασσα των Σαργασσών, ενώ άλλοι επισημαίνουν την πιθανή παρουσία εξωγήινων όντων ή υπερφυσικών δυνάμεων.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες, το Τρίγωνο των Βερμούδων συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία τόσο των θεωρητικών συνωμοσίας όσο και των απλών αναγνωστών, τέτοιων ιστοριών.

Διαβάστε επίσης: Τρίγωνο των Βερμούδων ως η Αστροπύλη των Θεών

Η Θάλασσα των Σαργασσών παραμένει ένα αίνιγμα

Ενώ πολλοί από τους μύθους και τους θρύλους γύρω από τη Θάλασσα των Σαργασσών και το Τρίγωνο των Βερμούδων καλύπτονται από μυστήριο, είναι σημαντικό να τους προσεγγίσουμε με κριτική σκέψη.

Η επιστημονική εξερεύνηση και η πρόοδος μας επέτρεψαν να καταρρίψουμε μερικούς από τους πιο περίεργους ισχυρισμούς, ωστόσο η γοητεία του άγνωστου παραμένει.

Η Θάλασσα των Σαργασσών παραμένει ένα αίνιγμα, που προκαλεί την κατανόησή μας για τον φυσικό κόσμο και μας υπενθυμίζει τα απεριόριστα θαύματα που βρίσκονται στους ωκεανούς μας.

Συνεχίζουν να τροφοδοτούν το μυστήριο

Συμπερασματικά, η Θάλασσα των Σαργασσών και η σύνδεσή της με το Τρίγωνο των Βερμούδων συνεχίζουν να τροφοδοτούν το μυστήριο και τη γοητεία μας με το άγνωστο.

Η δεξιόστροφη περιστροφή, τα περίπλοκα ρεύματα και οι σαγηνευτικοί θρύλοι το καθιστούν αντικείμενο ατελείωτης περιέργειας.

Ενώ υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις για πολλά από τα φαινόμενά της, η γοητεία της Θάλασσας των Σαργασσών έγκειται στην ικανότητά της να εμπνέει τη φαντασία μας και να μας υπενθυμίζει τα τεράστια μυστήρια που περιμένουν την εξερεύνηση.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιαστείτε από ένα απαλό αεράκι, σκεφτείτε τη αινιγματική θάλασσα των Σαργασσών και τα μυστικά που κρύβει.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, geografikoi.gr
diadrastika / Image by Panmaule from depositphotos.com