Image by SailingstoneTravel from depositphotos

Σεράπειο και Ενδείξεις Προηγμένης Τεχνολογίας
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το Σεράπειο (Serapeum) που βρίσκεται στη Saqqara της Αιγύπτου, ήταν ο αρχαίος αιγυπτιακός τόπος ταφής των ιερών ταύρων της λατρείας των Apis (ιερός ταύρος) στο Μέμφις. Φαίνεται να ιδρύθηκε γύρω στο 1400 π.Χ. και εγκαταλείφθηκε περίπου το 30 π.Χ. Ωστόσο παρουσιάζει μερικές εκπλήξεις που δεν μπορούν να προσπεραστούν έτσι εύκολα.

Εισαγωγή στο Σεράπειο και Ανακάλυψη προηγμένης τεχνολογίας;

Το Σεράπειο που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πυραμίδας του Ζοζέρ στη Σακάρα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό και τη θρησκεία του. Πιστεύεται ότι οι ταύροι ήταν ενσαρκώσεις του θεού Ptah, ο οποίος θα γινόταν αθάνατος μετά το θάνατο, ως Osiris -Apis. Ένα όνομα που εξελίχθηκε σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Serapis, δηλαδή, Σέραπις.

Τα τελευταία χρόνια, το Σεράπειο έχει κερδίσει την προσοχή για την ανακάλυψη πιθανών ενδείξεων προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για ορισμένες κατασκευές, τουλάχιστον.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ο ναός φιλοξενεί τεράστια κιβώτια από γρανίτη. Το καθένα ζυγίζει πάνω από 100 τόνους και είναι σκαλισμένα με απίστευτη λεπτομέρεια και ακρίβεια. Τα κουτιά είναι κομμένα και συναρμολογημένα με τόση ακρίβεια που είναι αδύνατο να χωρέσει ένα κομμάτι χαρτί ανάμεσά τους.

Επίσης, στο εσωτερικό τους, οι γωνίες που σχηματίζονται είναι τέλεια ορθές ύστερα από σύγκριση με σημερινά όργανα μέτρησης, γεγονός που αφήνει έκπληκτους πολλούς – αν υπολογίσουμε πως υποτίθεται ότι δεν είχαν τέτοια μέσα ακρίβειας εκείνη την εποχή.

Αυτό οδήγησε ορισμένους ερευνητές να προτείνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία, όπως συσκευές κοπής με λέιζερ ή ακόμα και βαρύτητας, που τους επέτρεπε να δημιουργήσουν τόσο ακριβείς δομές.

Διαβάστε επίσης: Το Μυστήριο στο Σεράπειο της Σακκάρα

Η ανακάλυψη αυτής της τεχνολογίας έχει αμφισβητήσει την κατανόησή μας για τους αρχαίους πολιτισμούς και τις δυνατότητές τους και έχει ανοίξει νέους δρόμους για έρευνα και εξερεύνηση. Φυσικά, όλα αυτά φαντάζουν αδιανόητα και υπερβολικά για τους αρχαιολόγους – γι αυτό και απορρίπτονται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Απόδειξη προηγμένης τεχνολογίας στο Σεράπειο

Ακρίβεια κοπής πέτρας

Το Σεράπειο, που βρίσκεται στη Saqqara της Αιγύπτου, για ορισμένους σύγχρονους ερευνητές είναι μια απόδειξη – και όχι ένδειξη – της προηγμένης τεχνολογίας των αρχαίων πολιτισμών. Η ακρίβεια της κοπής πέτρας στο Σεράπειο είναι απόδειξη των εξαιρετικά προηγμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων που είχαν στη διάθεσή τους.

Επιπλέον, η κατάσταση των κτιρίων έχει απίστευτη ακρίβεια, πέτρα προς πέτρα, ενώ το βάρος και το μέγεθος των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή είναι αξιοσημείωτα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η ακρίβεια των τομών που έχουν γίνει σε αυτές τις πέτρες είναι υπερβολικά ακριβείς, με τις αρθρώσεις να εφαρμόζουν τέλεια, υποδηλώνοντας τη χρήση προηγμένων μηχανημάτων.

Στα 25 αρχαία τεχνουργημένα από γρανίτη που θεωρούνται «σαρκοφάγοι», η ακρίβεια κοπής της πέτρας είναι μια σαφής ένδειξη – για αρκετούς απόδειξη – της προηγμένης τεχνολογίας που κατείχαν αυτοί που τα κατασκεύασαν.

Βάρος και μέγεθος των λίθων

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το βάρος και το μέγεθος των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή. Η μεγαλύτερη πέτρα που βρέθηκε στο Σεράπειο ζυγίζει εκπληκτικά 122 τόνους.

Η μεταφορά και η τοποθέτηση αυτών των τεράστιων λίθων θα απαιτούσε προηγμένη τεχνολογία και δεξιότητες μηχανικής καθώς οι πέτρες τοποθετήθηκαν με μεγάλη ακρίβεια και ευθυγράμμιση, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό επίτευγμα.

Η επιλογή της πέτρας και η τοποθέτηση κάθε κομματιού καθορίστηκε από απαράβατους ιερούς νόμους, υποδεικνύοντας μια εκλεπτυσμένη κατανόηση της κατασκευής και της μηχανικής. Μία μελέτη προτείνει ότι θα μπορούσαν να είναι είδος αρχαίας μπαταρίας.

Διαβάστε επίσης: Τα πέτρινα κουτιά της Αιγύπτου ως Αρχαίες μπαταρίες

Για κάποιο λόγο αυτές οι τεχνικές δεν επαναλαμβάνονται στην εποχή μας – αν και θεωρητικά διαθέτουμε καλύτερο εξοπλισμό. Συναντάται, όμως, τακτικά σε κάποιους αρχαίους πολιτισμούς – λες και χρησιμοποίησαν μέσα και εργαλεία από ένα μέλλον που κι εμείς ακόμα δεν έχουμε φτάσει.

Η προηγμένη τεχνολογία που ορισμένοι θεωρούν ότι επιδεικνύεται στην κατασκευή του Σεράπειου, καθώς και άλλων αρχαίων δομών, σε αρκετά μέρη του κόσμου στον πλανήτη, αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων των αρχαίων πολιτισμών.

Θεωρίες και εικασίες σχετικά με την προηγμένη τεχνολογία

Το Σεράπειο της Σακάρα, στην Αίγυπτο, έχει πυροδοτήσει πολυάριθμες θεωρίες και εικασίες σχετικά με την προηγμένη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του.

Μια θεωρία προτείνει ότι η εμπλοκή ξένων εργατών, όπως οι Φοίνικες, μπορεί να έπαιξε ρόλο στην κατασκευή του. Μια πιο προχωρημένη αξίωση θέλει να δέχτηκαν τη βοήθεια από προηγμένους πολιτισμούς εκτός Γης.

Η χρήση εντόπιας προηγμένης τεχνολογίας μπορεί επίσης να είναι μια πιθανότητα, όπως αποδεικνύεται από την ακρίβεια και την επιδεξιότητα που απαιτούνται για την κοπή και τη μετακίνηση των ογκωδών μπλοκ γρανίτη που αποτελούν το συγκρότημα.

Διαβάστε επίσης: Αργώ, Δέρας, Πήγασος, Βελλερεφόντης. Κρυπτογραφημένες τεχνολογίες

Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν ορισμένους να υποθέσουν ότι το Σεράπειο μπορεί να κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τεχνικές που ήταν πολύ πιο προηγμένες από εκείνες που συνήθως συνδέονται με αρχαίους πολιτισμούς, οι οποίες είναι αποδεκτές από τους αρχαιολόγους.

Προηγμένη Τεχνολογία των Αρχαίων Αιγυπτίων

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν γνωστοί για την προηγμένη τεχνολογία τους, η οποία περιελάμβανε εντυπωσιακά κατορθώματα όπως η κατασκευή των πυραμίδων, οι οποίες κι αυτές με τη σειρά τους κρύβουν διάφορα μυστήρια.

Ωστόσο, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο Σεράπειο φαίνεται να βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Κι αν μου επιτρέπεται να εκφραστώ με λαϊκή ορολογία θα έλεγα ότι μοιάζει να είναι πολλές πίστες επάνω!

Ενώ οι ακριβείς τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή παραμένουν ένα μυστήριο, η ακρίβεια και η τελειότητα των κοπών καθώς και το τεράστιο μέγεθος των μπλοκ υποδηλώνουν ένα επίπεδο τεχνολογικής πολυπλοκότητας που δεν έχει καμία σχέση με τους αρχαίους πολιτισμούς όπως τους παρουσιάζει η συμβατική αρχαιολογία και ιστορία.

Σύγκριση με άλλες αρχαίες τοποθεσίες και κατασκευές

Σε σύγκριση με άλλες αρχαίες τοποθεσίες και κατασκευές, το Σεράπειο ξεχωρίζει ως μοναδικό και αινιγματικό παράδειγμα προηγμένης τεχνολογίας. Θα μπορούσε, ίσως, να συγκριθεί με τα παράξενα μπλοκ τύπου Η, στο Puma Punku, στην τοποθεσία Tiwanaku, στη δυτική Βολιβία.

Διαβάστε επίσης: Τι Είναι τα μπλοκ τύπου «Ήτα» στο Puma Punku

Αν και η χρήση προηγμένης τεχνολογίας στην αρχαιότητα δεν είναι πρωτόγνωρη, το επίπεδο ακρίβειας και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του Σεράπειου και ειδικά των γρανιτένιων κιβωτίων, υποδηλώνει ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ πέρα ​​από αυτό που ήταν συνήθως διαθέσιμο εκείνη την εποχή.

Αυτό οδήγησε ορισμένους να υποθέσουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να είχαν πρόσβαση σε γνώσεις και τεχνικές που έκτοτε έχουν χαθεί στην ιστορία για λόγους εντελώς άγνωστους που μόνο να υποθέσουμε μπορούμε.

Είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι, το Σεράπειο της Σακάρα παραμένει ένα συναρπαστικό και μυστηριώδες παράδειγμα αρχαίας τεχνολογίας που συνεχίζει να πυροδοτεί την περιέργεια και την ίντριγκα τόσο μεταξύ μελετητών όσο και ενθουσιωδών τέτοιου είδους μυστηρίων.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org
diadrastika / Image by SailingstoneTravel from depositphotos.com