Μνημείο Yonaguni
Μέρος του Μνημείου Yonaguni που αποκαλείται Main Terrace. (credits to Melkov)

Μνημείο Yonaguni. Η μυστηριώδης δομή στο βυθό
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το λεγόμενο Μνημείο Yonaguni είναι μια μυστηριώδης δομή που βρίσκεται στα πυθμένα της θάλασσας κοντά στο νησί Yonaguni της Ιαπωνίας. Η δομή αυτή, γνωστή και ως «Υποθαλάσσια ερείπια Yonaguni», έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και συζητήσεις στον κόσμο της αρχαιολογίας και της γεωλογίας.

Το μνημείο έχει μια πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση και παρουσία, με τεράστια κομμάτια πέτρας που δίνουν την εντύπωση ότι τοποθετήθηκαν ή λαξεύτηκαν επιτόπου, πολύ πριν βυθιστεί, με ένα συγκεκριμένο σκοπό: να δημιουργήσουν μια πόλη ή ένα ναό.

Ιστορία Φαντασίας: Η Βυθισμένη Yonaguni είναι Ελληνική Πόλη χιλιάδων ετών

Όμως, αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταχωρηθεί ως ψευδοαρχαιολογικοί – αν και επίσημα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες έρευνας. Κατά συνέπεια αφήνεται να πλανάται ένα μεγάλο μυστήριο που, στην προσπάθεια της λύσης του, δημιουργούνται πολλές θεωρίες για την προέλευσή της.

Έψαχναν παρατηρητήριο για καρχαρίες

Ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία το 1986, από τον Kihachiro Aratake, διευθυντή της Ένωσης Τουρισμού Yonaguni-Cho. Έψαχνε ένα καλό παρατηρητήριο για καρχαρίες οπότε και παρατήρησε μερικούς μοναδικούς σχηματισμούς του βυθού που του φάνηκε ότι έμοιαζαν με αρχιτεκτονικές κατασκευές.

Από τότε, ο παράξενος σχηματισμός έχει γίνει ένα δημοφιλές αξιοθέατο για ορισμένους δύτες. Το 1997, ο Ιάπωνας βιομήχανος Yasuo Watanabe χρηματοδότησε μια άτυπη αποστολή για να εξερευνήσει τη δομή.

Ανάμεσα στα μέλη ήταν και οι John Anthony West και Graham Hancock. Και οι δύο, όμως, έχουν τη ρετσινιά του ψευδοαρχαιολόγου. Αμέσως, οποιαδήποτε σκέψη ή θεωρία τους καταρρίπτεται από την συμβατική αρχαιολογία, χωρίς καν να ερευνηθούν.

Διαφωνίες και συζητήσεις για το Μνημείο Yonaguni

Η ανακάλυψη του αποκαλούμενου Μνημείου Yonaguni έχει προκαλέσει αρχικά πολλές διαφωνίες και συζητήσεις.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η δομή έχει φυσική προέλευση και οφείλεται σε γεωλογικές διεργασίες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ανθρώπινη κατασκευή. Οι προσεκτικές εξετάσεις και οι μελέτες της δομής έχουν αποκαλύψει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την πιθανή ανθρώπινη παρέμβαση, όπως καθαρά γωνιακές και ευθείες γραμμές, επίπεδες επιφάνειες, σκάλες και τοίχους.

Γενικότερα, πιστεύεται ότι ο σχηματισμός, φυσικός ή τεχνητός, βρίσκεται εκεί, εδώ και περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η δομή Yonaguni έχει μεγάλη σημασία για την αρχαιολογία και την κατανόηση της ανθρώπινης ιστορίας. Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για ανθρώπινη κατασκευή, αυτό θα σήμαινε ότι η δομή είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές ανθρώπινες κατασκευές στον κόσμο.

Θα μπορούσε να ανατρέψει προηγούμενες υποθέσεις και να ταράξει τα νερά της Ιστορίας του ανθρώπου.

Θεωρίες για την προέλευση της δομής Yonaguni

Θεωρίες για τη φυσική προέλευση του σχηματισμού

Σχετικά με την προέλευσή της. έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες για να εξηγήσουν τη φυσική προέλευση του σχηματισμού.

Μία από τις θεωρίες που έχουν προταθεί είναι αυτή του γεωλογικού σχηματισμού. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, η δομή Yonaguni σχηματίστηκε φυσικά από γεωλογικές διεργασίες, όπως η κατάπτωση των βράχων από το νερό και η κίνηση των τεκτονικών πλακών.

Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι οι γεωλογικές συνθήκες και η δράση του χρόνου δημιούργησε την παρατηρούμενη δομή.

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι οι βυθισμένοι βράχοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της δομής Yonaguni. Σύμφωνα με τη θεωρία, οι βράχοι που βρίσκονταν στην επιφάνεια της γης καταπονήθηκαν από τη θάλασσα και βυθίστηκαν, δημιουργώντας την παρατηρούμενη δομή.

Η θεωρία αυτή εξηγεί την παρουσία των βράχων και την αρχιτεκτονική τους διασύνδεση η οποία μοιάζει να είναι ανθρωπογενής. Ανάλογες διαμάχες υπάρχουν και για το λεγόμενο «Τείχος Kaimanawa» στις όχθες της λίμνης Taupo, στη Νέα Ζηλανδία

Θεωρίες για την ανθρωπογενή προέλευση της δομής

Μια από τις θεωρίες που προτείνουν την ανθρωπογενή προέλευση της δομής Yonaguni είναι η θεωρία του αρχαίου πολιτισμού.

Μια ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Masaaki Kimura του Πανεπιστημίου των νησιών Ryūkyūs, επισκέφτηκε τους σχηματισμούς. Υπολόγισαν ότι η δομή μπορεί να είναι τουλάχιστον 10.000 ετών και ο Kimura υπέθεσε ότι η τοποθεσία μπορεί να είναι ένα κατάλοιπο της μυθικής χαμένης ηπείρου Mu.

Όμως, μερικά χρόνια αργότερα αναθεώρησε και χρονολόγησε την ηλικία του Μνημείου, πριν από 2.000 έως 3.000 χρόνια. Ωστόσο, πιστεύει ότι μπορεί να αναγνωρίσει μια πυραμίδα, κάστρα, δρόμους, μνημεία και ένα στάδιο. Δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι δομές θα μπορούσαν να είναι απομεινάρια του πολιτισμού των Yamatai, μιας αρχαίας χώρας στην επικράτεια της ιερέας-βασίλισσας Himiko.

Σύμφωνα με αυτήν τη γενική εικόνα της θεωρίας, η δομή προήλθε τεχνητά από μια αρχαία πολιτιστική κοινότητα που ζούσε στην περιοχή πριν από λίγες ή πολλές χιλιάδες χρόνια. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής ήταν εξειδικευμένοι μηχανικοί και κατάφεραν να χτίσουν αυτήν την εντυπωσιακή δομή με τη χρήση προηγμένων τεχνικών.

Με απλά λόγια, η δομή Yonaguni ήταν μέρος μιας παλαιάς πόλης ή πολιτισμού που για κάποιο άγνωστο λόγο, χάθηκε στη συνέχεια, βυθίστηκε και βρέθηκε σχεδόν ανέπαφη στο βυθό της θάλασσας.

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι η πόλη ήταν πλούσια και πιο προηγμένη από τις σύγχρονες κοινωνίες της εποχής της και ότι η δομή ήταν ένα από τα υπολείμματα αυτής της πολιτισμικής κοινότητας.

Ιστορία Φαντασίας: Yonaguni. Η μεγαλύτερη ελληνική κατασκευή του 10.000 στον βυθό της Ιαπωνίας

Υπάρχουν ενδείξεις και επιχειρήματα που υποστηρίζουν τις ανθρωπογενείς θεωρίες προέλευσης της δομής Yonaguni. Μερικά από αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν την παρουσία ανθρώπινων κατασκευών, όπως σκάλες και τεχνητές στρογγυλές και τετράγωνες οπές, που υποδηλώνουν ότι η δομή – ή κάποια μέρη της – έχει δεχτεί ανθρώπινη παρέμβαση. Αλλά όπως είπαμε, η επίσημη αρχαιολογία δεν τα παραδέχεται, τα απορρίπτει.

Τι πραγματικά είναι το Μνημείο Yonaguni;

Πολύ δύσκολο να βγει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για το τι πραγματικά είναι το Μνημείο Yonaguni. Τα ορισμένα στοιχεία που οι ενθουσιώδεις της μίας θεωρίας εκτιμούν ως αυταπόδεικτα, για τους υποστηρικτές της άλλης θεωρίας θεωρούνται φανταστικά, ψευδοιστορικά και ψευδοαρχαιολογικά.

Και το αντίστροφο: όσα οι επιστήμονες γεωλόγοι και αρχαιολόγοι τα δικαιολογούν ως φυσικές διεργασίες, για τους άλλους αποτελούν στοιχεία που δηλώνουν ότι οι υποστηρικτές τους δεν ρισκάρουν τις θέσεις τους για να παραδεχτούν την ύπαρξη τόσο εξελιγμένων αρχαίων πολιτισμών πριν 10.000 έως και μερικές εκατοντάδες ή/και εκατομμύρια χρόνια.

Όπως και να έχει, το Μνημείο Yonaguni, έχει τραβήξει την προσοχή πολλών ανεξάρτητων ερευνητών και απλών καθημερινών ανθρώπων. Είτε είναι τεχνητό από ανθρώπινα χέρια, είτε ένα φυσικός σχηματισμός που δημιούργησε τυχαία η φύση, έλκει τα βλέμματα και αιχμαλωτίζει τη φαντασία, αλλά ταυτόχρονα δίνει τροφή για σκέψη.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org
diadrastika / Image by Melkov from his own work to the public domain