Πολλοί και όχι μόνο δύο κρατήρες στη Σελήνη
Κρατήρα Tycho. Image by Procy from depositphotos

Τι Έπεσε στη Σελήνη Σχηματίζοντας Δύο Κρατήρες
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένα πολύ περίεργο περιστατικό φαίνεται να σημειώθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης. Άγνωστο αντικείμενο φαίνεται να έπεσε στις 4 Μαρτίου 2022 στη “σκοτεινή” πλευρά της Σελήνης. Το πιο μυστήριο, όμως, είναι ότι με την πτώση του δημιούργησε δύο κρατήρες – πράγμα απίθανο.

Το φεγγάρι, ο πλησιέστερος ουράνιος γείτονας της Γης, πάντα γοήτευε επιστήμονες και αστρονόμους. Με τα άγονα τοπία και τους μυστηριώδεις κρατήρες, το φεγγάρι αποτελεί αντικείμενο έντονης μελέτης για αιώνες.

Διαβάστε επίσης: Μυστήρια της Σελήνης που η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει

Ανάμεσα στους αμέτρητους κρατήρες που σημαδεύουν την επιφάνειά του, δύο ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα ενδιαφέροντες – η προέλευσή τους καλύπτεται από μυστήριο. Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν ρίξει φως στο τι έπεσε στο φεγγάρι, σχηματίζοντας αυτούς τους αινιγματικούς κρατήρες.

Το μυστηριώδες αντικείμενο

Για τους αστρονόμους ήταν ολοφάνερο πως αυτό που έπεσε δεν ήταν κάποιος μετεωρίτης ούτε, φυσικά, κάποιο εξωγήινο σκάφος. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μυστηριώδες αντικείμενο ήταν ένας κινεζικός πύραυλος που συνετρίβη στη Σελήνη μετέφερε ένα μυστήριο ωφέλιμο φορτίο.

Ο ερευνητής διαστημικών απορριμμάτων Bill Gray αρχικά πίστευε ότι ήταν το δεύτερο στάδιο ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9, αλλά περαιτέρω ανάλυση αργότερα αποκάλυψε ότι ήταν πιο πιθανό να ήταν ο κινεζικός πύραυλος Chang’e 5-T1.

Θεωρία για τους δύο κρατήρες

Τώρα, σύμφωνα με μια νέα θεωρία για τους δύο κρατήρες υποδηλώνει κάτι περίεργο για το αντικείμενο, επειδή σε πολλές δεκάδες άλλες γνωστές προσκρούσεις πυραύλων στη Σελήνη, κανένας δεν είχε δημιουργήσει δύο επικαλυπτόμενους κρατήρες.

Η εξήγηση, πιστεύουν οι ερευνητές, είναι ότι ο πύραυλος μετέφερε κάποιο είδος μυστηριώδους ωφέλιμου φορτίου που τον έκανε να πέσει σαν ένα ζευγάρι αλτήρες με τους ενισχυτές πυραύλων στο ένα άκρο και το άγνωστο ωφέλιμο φορτίο στο άλλο.

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί η πρόσκρουση δημιούργησε δύο κρατήρες αντί για έναν.

Διαβάστε επίσης: Η Τεράστιου Μήκους «Γέφυρα» στην Σελήνη στον Κόλπο των Ουράνιων Τόξων

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Προφανώς, δεν έχουμε ιδέα τι θα μπορούσε να ήταν – ίσως κάποια επιπλέον δομή υποστήριξης, ή πρόσθετα όργανα ή κάτι άλλο», είπε ο Κάμπελ. Το τι ακριβώς θα μπορούσε να ήταν αυτό το άγνωστο ωφέλιμο φορτίο, ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο.

Το πιθανότερο ότι, μάλλον, δεν θα μάθουμε ποτέ και ότι θα μπορούσαν να σχηματιστούν άπειρες θεωρίες συνωμοσίας για το τι μπορεί να μετέφερε το μυστικό φορτίο στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Ό,τι κι αν ήταν, το αντικείμενο τελικά συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια, δημιουργώντας δύο επικαλυπτόμενους κρατήρες.

Οι δύο κρατήρες Copernicus και Tycho

Δράττομαι της ευκαιρία για να αναφερθώ σε δύο άλλους διάσημους κρατήρες.

Οι δύο εν λόγω κρατήρες είναι γνωστοί ως Copernicus και Tycho, που ονομάζονται από τους διάσημους αστρονόμους Nicolaus Copernicus και Tycho Brahe, αντίστοιχα. Και οι δύο κρατήρες είναι σχετικά νέοι σε σύγκριση με άλλους στο φεγγάρι, που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 800 εκατομμυρίων ετών. Είναι επίσης εξαιρετικά καλοδιατηρημένα, καθιστώντας τα ιδανικά θέματα για έρευνα.

Για χρόνια, οι επιστήμονες έκαναν εικασίες για τα γεγονότα που προκάλεσαν αυτούς τους εντυπωσιακούς κρατήρες. Μια δημοφιλής θεωρία πρότεινε ότι μετεωροειδή, μεγάλοι βράχοι από το διάστημα, χτύπησαν την επιφάνεια του φεγγαριού, δημιουργώντας τους κρατήρες Copernicus και Tycho. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση δεν είχε ουσιαστικά στοιχεία για να την υποστηρίξει.

Οι πρόσφατες εξελίξεις

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία και την εξερεύνηση του διαστήματος επέτρεψαν στους επιστήμονες να εμβαθύνουν σε αυτό το κοσμικό μυστήριο. Το 2019, το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα στην επιφάνεια της Σελήνης, αποκαλύπτοντας κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το σχηματισμό αυτών των κρατήρων.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το ανθρωποειδές που δήθεν καταγράφηκε στην Σελήνη από τους πρώτους αστροναύτες

Η αποστολή LRO αποκάλυψε ότι και οι κρατήρες Copernicus και Tycho φέρουν την υπογραφή τεράστιων προσκρούσεων. Ωστόσο, το τι προκάλεσε αυτές τις επιπτώσεις παρέμεινε άγνωστο μέχρι να γίνει μια πρωτοποριακή ανακάλυψη.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το LRO υποδηλώνουν έντονα ότι τα αντικείμενα που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό αυτών των κρατήρων δεν ήταν απλά μετεωροειδή αλλά μάλλον θραύσματα μεγάλων αστεροειδών.

Διακριτές γεωχημικές υπογραφές

Σύμφωνα με τα δεδομένα του LRO, οι κρατήρες Copernicus και Tycho φέρουν διακριτές γεωχημικές υπογραφές που ταιριάζουν με αυτές συγκεκριμένων τύπων αστεροειδών που βρίσκονται στο ηλιακό μας σύστημα.

Αυτό το εύρημα είναι ζωτικής σημασίας καθώς παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι αστεροειδείς, όχι τυπικά μετεωροειδή, έπεσαν στο φεγγάρι, σχηματίζοντας αυτούς τους δύο σημαντικούς κρατήρες.

Ενδιαφέροντα ερωτήματα

Η ανακάλυψη εγείρει πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα: Πώς αυτά τα θραύσματα αστεροειδών βρήκαν το δρόμο τους προς το φεγγάρι; Τι τους έκανε να συγκρούονται με την επιφάνεια της Σελήνης με τόσο απίστευτη δύναμη; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι αστεροειδείς μπορεί να ήταν υπολείμματα ενός πιο σημαντικού αστεροειδούς που διαλύθηκε λόγω σύγκρουσης στο διάστημα.

Καθώς αυτά τα θραύσματα έτρεχαν μέσα στο σύμπαν, τελικά συνάντησαν το φεγγάρι, συντρίβοντας στην επιφάνειά του και σχηματίζοντας τους κρατήρες Copernicus και Tycho.

Η κατανόηση του σχηματισμού

Η κατανόηση του σχηματισμού αυτών των κρατήρων υπερβαίνει την απλή επιστημονική περιέργεια.

Παρέχει ανεκτίμητες γνώσεις για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος, ρίχνοντας φως στα βίαια γεγονότα που διαμόρφωσαν τα ουράνια σώματα. Επιπλέον, η μελέτη των κρατήρων της Σελήνης μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την πιθανή απειλή που θέτουν οι αστεροειδείς για τον πλανήτη μας.

Διαβάστε επίσης: Όταν δεν υπήρχε η Σελήνη, υπήρχαν οι προσΈλληνες

Η ανακάλυψη θραυσμάτων αστεροειδών ως οι ένοχοι πίσω από το σχηματισμό των κρατήρων Copernicus και Tycho σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη σεληνιακή έρευνα. Αποδεικνύει τη δύναμη της τεχνολογίας αιχμής και τις ακούραστες προσπάθειες επιστημόνων και ερευνητών να ξετυλίξουν τα μυστήρια του σύμπαντος μας.

Καθώς η κατανόησή μας για το φεγγάρι βαθαίνει, τόσο βαθαίνει και η εκτίμησή μας για τα θαύματα του διαστήματος. Το φεγγάρι, που κάποτε θεωρούνταν απλός δορυφόρος, είναι τώρα μια απόδειξη των αξιοσημείωτων δυνάμεων που διαμορφώνουν την κοσμική μας γειτονιά.

Το αίνιγμα του τι έπεσε στο φεγγάρι, σχηματίζοντας αυτούς τους δύο κρατήρες, είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πολύπλοκου υλικού που ενδύεται το σύμπαν και… που περιμένει να ξετυλιχτεί.

diadrastika / Image by Procy from depositphotos.com