Για Έλληνες που Ήρθαν από τα Άστρα
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Η ελληνική μυθολογία, όπως και άλλων λαών, βρίθουν από αφηγήσεις που υποδηλώνουν κάποια σχέση με το διάστημα, με ανθρώπους ή ιδιαίτερα ευφυείς οντότητες που μοιάζουν με ανθρώπους, οι οποίοι ήρθαν στη Γη από τα άστρα. Για κάποιο λόγο λατρεύτηκαν ως θεοί.
Ίσως και να ήταν ή να είναι ακόμα, αλλά βρίσκονται και υπάρχουν αλλού. Ένα απλό παράδειγμα ότι δεν σχετίζονται με τον πλανήτη μας, είναι η τοποθεσία του Ολύμπου, όπου κατοικούν οι δώδεκα θεοί. Μοιάζει να μην βρίσκεται στη Γη.
Διαβάστε σχετικά: Που βρίσκεται η κατοικία των Ολύμπιων Θεών στην πραγματικότητα που μας δίνει ο Όμηρος;
Όντα ήρθαν στη Γη από τα άστρα
Αλλά, πως και για ποιο λόγο, αυτά τα όντα ήρθαν στη Γη από τα άστρα; Ενδεχομένως, πήγαν και σε άλλους πλανήτες;
Το πως κάνουν διαστρικά ταξίδια θα μπορούσε να είναι εύκολο να απαντηθεί, αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για νοήμονα και ευφυή όντα που διαθέτουν μια υπερεξελιγμένη τεχνολογία.
Με λίγη φαντασία είναι εύκολο να το διαχειριστούμε αν λάβουμε υπόψη μας τη σημερινή τεχνολογία της ανθρωπότητας σε συνδυασμό με πολλά και διάφορα στοιχεία που δίνονται στο σύνολο των μύθων. Θα ήθελα, όμως, να σταθώ στο γιατί.
Πιθανές απαντήσεις στο γιατί να ήρθαν
Υπάρχουν πολλές κοινότυπες πιθανές απαντήσεις, όπως για παράδειγμα, προκειμένου να διαδώσουν τον πολιτισμό τους, για να ξεφύγουν από τον πλανήτη τους που καταστρέφεται, για να εκπολιτίσουν και να βοηθήσουν άλλους πολιτισμούς, ή πολύ απλά γιατί είναι περίεργοι με εξερευνητικές τάσεις.
Ωστόσο, θα προσπαθήσω να πιάσω το θέμα από μία διαφορετική οπτική γωνία που βασίζεται σε κάτι που διάβασα στο βιβλίο «Το Πεπρωμένο μας είναι τα Άστρα», από τις εκδόσεις Άγνωστο.
Προϋπόθεση για μια τέτοια αποστολή σε ένα ταξίδι πολλών χιλιάδων ετών φωτός στο σκοτεινό διάστημα, είναι η νοημοσύνη των όντων αυτών.
Τι είναι νοημοσύνη;
«Η νοημοσύνη (θα μπορούσε να) είναι ένας καλύτερος τρόπος αντίδρασης στο περιβάλλον, ακόμα ένας καλύτερος τρόπος προσαρμογής, ακόμα η καλύτερη επεξεργασία των δεδομένων και η καλύτερη προσαρμοστικότητα, ενώ η βασική λειτουργία της είναι η περιέργεια, η έμπνευση και η δημιουργική φαντασία. Μάλλον αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο νοήμων».
Σε φιλοσοφικό επίπεδο έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το αν το ίδιο το Σύμπαν διαθέτει Νοημοσύνη, οπότε ίσως πολλά από τα μέρη και μέλη του να διαθέτουν νοημοσύνη. Εφόσον θα μπορούσε να ισχύει αυτή η υπόθεση τότε, αν το Σύμπαν είναι μία Νοημοσύνη, ίσως, αποστολή της είναι να ανακαλύψει τον εαυτό της.
Διαβάστε επίσης: Κι αν το Σύμπαν Είναι Μια Συνειδητή Οντότητα;
Οι κατά τόπους νοημοσύνες
Κατά συνέπεια οι επιμέρους και κατά τόπους νοημοσύνες έχουν πιθανότατα την ίδια σκέψη που πρέπει να πραγματοποιηθεί.
Όπως περίπου ένας άνθρωπος εξερευνά το σώμα του με τα χέρια και κλειστά μάτια, τα δάχτυλα γίνονται η εξερευνητική ομάδα που θέλει να μάθει την έκταση και το χαρακτήρα κάθε σημείου του σώματος που τον αποτελεί.
Η Νοημοσύνη τρέχει προς κάθε σημείο. Δεν μπορεί να περιοριστεί. Περιορίζω τη νοημοσύνη κάποιου, σημαίνει περιορίζω την ελευθερία του – και το αντίθετο: αν περιορίσω την ελευθερία κάποιου τότε περιορίζω και τη νοημοσύνη του. Σκεφτείτε το για λίγο.
Η Νοημοσύνη δημιουργεί εξερευνητικές αποστολές
Ας φανταστούμε κομμάτια, ή μέρη αυτής της Νοημοσύνης να δημιουργεί εξερευνητικές αποστολές με τα δάχτυλά της.
Για να το κάνετε εικόνα, φανταστείτε πως πρόκειται για μέλη της. Μέλη της, δηλαδή τα δάχτυλα, θα μπορούσαν να είναι αποστολές από την Ανδρομέδα, από τις Πλειάδες, από τον Σείριο ή από οπουδήποτε προτιμάει ο καθένας.
Αλλά για χάρη της υπόθεσης θα πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με όντα από τον Σείριο.
Αυτές οι ομάδες από τα άστρα ταξιδεύουν είτε για να εκπολιτίσουν, είτε για να προσφέρουν βοήθεια σε άλλους πολιτισμούς, είτε απλά για να κατοικήσουν σε ένα κατάλληλο, όμορφο και ασφαλή πλανήτη. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να φτάσουν ως εκεί.
Η Προσαρμογή και η Αποστολή της Νοημοσύνης
Τα όντα ξεκινούν να πάνε κάπου, έστω στη Γη
Τα όντα από τα άστρα – και για το παράδειγμά μας, από τον Σείριο – ξεκινούν να πάνε κάπου, έστω στη Γη, όπου θα πρέπει να ζήσουν εκεί. Και τι λένε; Στο υποθετικό σενάριο που έχω φτιάξει θα παραθέσω μία παράγραφο από το προαναφερθέν βιβλίο:
«Θέλουμε να ζήσουμε σε άλλους πλανήτες; Λοιπόν, αν οι πλανήτες αυτοί δεν έχουν ακριβώς τις κατάλληλες συνθήκες ζωής, τότε έχουμε δύο επιλογές: ή να μεταλλάξουμε εκείνο τον πλανήτη ώστε να έχει τις κατάλληλες συνθήκες ζωής για εμάς ή να μεταλλάξουμε τον εαυτό μας για να μπορεί να ζει στις συνθήκες εκείνου του πλανήτη.
»Λοιπόν αναλογιστείτε τις παραπάνω δύο επιλογές. Ποια από τις δύο είναι πιο εφικτή; Αν είστε σωστά ενημερωμένοι θα ξέρετε ότι είναι η δεύτερη, δηλαδή να μεταλλάξουμε τον εαυτό μας για να προσαρμοστεί στις δεδομένες συνθήκες. Τώρα, πώς θα προσαρμοστούμε;
»Υπάρχουν δύο τρόποι ο τεχνολογικός και ο βιολογικός. Δηλαδή ή να το κάνουμε με μηχανήματα, θόλους, στολές κλπ, ή να το κάνουμε επεμβαίνοντας βιολογικά στο ανθρώπινο σώμα (…) Και τι θα λέγατε για τον ΒιοΤεχνολογικό τρόπο;»
Από τα άστρα κατεβαίνουν στη Γη
Τα όντα από τα άστρα κατεβαίνουν στη Γη και είτε συναντούν άλλους ανθρώπους με σχετικά καλή νοημοσύνη, οπότε τους προσφέρουν γνώσεις και ό,τι άλλο μπορούν να αφομοιώσουν.
Ή, δημιουργούν νέους ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν σαν αποστολή κάποτε στο μέλλον να εξερευνήσουν με τη σειρά τους άλλους κόσμους, προκειμένου, ως επιμέρους νοημοσύνες που είναι, μέλη, να ανακαλύψουν τη Νοημοσύνη που θέλει να ανακαλύψει τον εαυτό της.
Και στις δύο περιπτώσεις, είτε βρέθηκαν άνθρωποι είτε δημιουργήθηκαν, οι γήινοι θεωρούν, τα όντα από τα άστρα ή από το Σείριο, ως θεούς, Αυτοί που κατοικούν στην Ελλάδα – ή καλύτερα κάποιες μεταγενέστερες γενιές – τους ονομάζουν Έλληνες θεούς από τον Σείριο ή Έλληνες που ήρθαν από τα άστρα.
Η επιστροφή των θεών και η Νοημοσύνη
Ίσως, δεν είναι και τυχαίο που, τόσο στην ελληνική μυθολογία όσο και στις άλλες, πλανάται η επιστροφή των θεών. Οι θεοί ήρθαν, δημιούργησαν, έδωσαν τα φώτα τους, έφυγαν και υποσχέθηκαν ότι θα επιτρέψουν. Για ποιο λόγο;
Ίσως, για να δουν τι πέτυχαν και τι κατάφεραν οι γήινοι άνθρωποι που άφησαν πίσω τους. Ίσως, όμως, δεν εννοούσαν την επιστροφή τους με τα διαστρικά τους οχήματα. Αν είναι έτσι, δεν αποκλείεται, λοιπόν, να εννοούσαν την στροφή επί της Νοημοσύνης.
Δηλαδή την επιστροφή των γήινων ανθρώπων στη Νοημοσύνη του Σύμπαντος, μετά την δική τους εξερεύνηση, ώστε να κλείσει ο κύκλος και, ίσως, να ανοίξει ένας επόμενος. Η Νοημοσύνη επιστρέφει τα ερεθίσματα που λαμβάνει στον εαυτό της, μέχρι να τον ανακαλύψει.
Όπως σημειώσαμε πιο πάνω η νοημοσύνη δεν μπορεί να περιοριστεί. Το μόνο που μπορούσε, ίσως, να περιορίσει την ελευθερία και τη Νοημοσύνη του Σύμπαντος είναι η ίδια τους η έκταση – αν δεν είναι άπειρα. Στη συνέχεια, αφού η Νοημοσύνη μάθει τον εαυτό της, όπως ο άνθρωπος μαθαίνει το σώμα του, ψάχνει να γνωρίσει το επόμενο Νοήμων Σώμα.
diadrastika / Image by GeorgeB2 from Pixabay