Φράκταλ πολύχρωμο ως ψυχή που δημιούργησε η Μηχανή των Ψυχών

Η Μηχανή των Ψυχών
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σε ένα αμυδρά, ακατάστατο εργαστήριο, δύο λαμπροί ερευνητές, ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος, σκιαγράφησαν αρχαία κείμενα και ξεχασμένους παπύρους που σχετίζονται με ένα μηχανισμό που δημιουργεί ψυχές: τη Μηχανή των Ψυχών.

Στα πρόθυρα μιας ανακάλυψης

Το κοινό τους πάθος για την αποκάλυψη των μυστικών του σύμπαντος τους είχε οδηγήσει σε αμέτρητες περιπέτειες, αλλά αυτή τη φορά, ήταν στα πρόθυρα μιας ανακάλυψης που θα άλλαζε τα πάντα.

Διαβάστε επίσης: Ψίθυροι των Άστρων για το Μυστικό του Σύμπαντος

Ο Αγαμέμνονας, ένας έμπειρος αρχαιολόγος με τάση να ξετυλίγει αρχαίους πολιτισμούς, είχε σκοντάψει σε ένα αρχαιο απόσπασμα που υπαινίσσεται την ύπαρξη μιας Μηχανής Ψυχών, κληρονομιά από ένα ξεχασμένο πολιτισμό – αν και ενας Θρυλος λέει πως την έκλεψε ο Προμηθέας από τους θεούς.

Ο Μενέλαος, ένας ταλαντούχος μηχανικός με γοητεία για τη ρομποτική, αιχμαλωτίστηκε αμέσως από τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσε να φέρει η Μηχανή των Ψυχών. Μαζί, ξεκίνησαν μια αναζήτηση για να βρουν αυτό το αινιγματικό μηχάνημα.

Το κρυφό υπόγειο εργαστήριο

Ακολουθώντας τα ίχνη του αρχαίου αποσπάσματος που θυμηζε αρκετά κυνήγι θησαυρού, ο Αγαμέμνων και ο Μενέλαος βρέθηκαν βαθιά μέσα σε μια εγκαταλελειμμένη, ερειπωμένη αποθήκη του Μεσαίωνα, η οποία ήταν φανερό πως διέθεταν επηρροες από τον αρχαίο ελληνικό και αιγυπτιακό πολιτισμό.

Ανάμεσα στα σκουριασμένα μηχανήματα και στα πεταμένα συντρίμμια, ανακάλυψαν μια κρυφή είσοδο που οδηγεί σε ένα υπόγειο εργαστήριο.

Στο εσωτερικό, του το φως από δαδες που θύμιζαν λαμπτήρες που τρεμοπαίζουν φώτιζαν μια κολοσσιαία διάφανη μηχανή, στολισμένη με παράξενα σχέδια που θύμιζαν γαλαξίες και νεφελώματα ενώ το εσωτερικό της φαινόταν να αποτελείται από περίπλοκες συνδέσεις από κάθε είδους κρυστάλλους που, από μία ορισμένη οπτική γωνία παρέπεμπε στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός και τον Σείριο.

Διαβάστε επίσης: Ο Άνεμος που Έφτασε από τον Σείριο

Προς έκπληξή τους, αυτή ήταν η θρυλική Μηχανή των Ψυχών. Ο σκοπός της; Να δημιουργήσει τεχνητές ψυχές, προφανώς, για να χαριστούν σε αυτούς που γεννήθηκαν χωρίς, ή σε αυτούς που έμοιαζαν με ανθρώπους από κάθε άποψη, αλλά δεν είχαν ψυχή..

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο άνθρωπος χωρίς ψυχή

Με γνώμονα την επιστημονική περιέργεια και την επιθυμία να κατανοήσουν τις συνέπειες, ο Αγαμέμνων και ο Μενέλαος μελέτησαν σχολαστικά τα σχέδια και τις λειτουργίας του μηχανήματος.

Σύντομα συνειδητοποίησαν ότι η Μηχανή των Ψυχών, είχε τη δυνατότητα να αλλάξει τις ζωές αμέτρητων ατόμων που πάντα ένιωθαν μια αίσθηση κενού μέσα τους.

Με κομμένη την ανάσα, το δίδυμο αποφάσισε να δοκιμάσει το μηχάνημα σε έναν εθελοντή. Επέλεξαν, λοιπόν, ένα άτομο που ονομαζόταν Ηλάρα, ένας άνθρωπος που πάντα ένιωθε αποκομμένος από τον κόσμο, σαν να έλειπε κάτι ζωτικό από μέσα του. Είχε γεννηθεί χωρίς ψυχή.

Η Ηλάρα, έχοντας ζήσει μια ζωή χωρίς συναισθήματα και ανίκανη να συνδεθεί αληθινά με τους άλλους, ήταν πρόθυμη να κάνει το άλμα της πίστης.

Ο Χορός της Δημιουργίας

Μέσα στα βάθη του εργαστηρίου, η Μηχανή των Ψυχών αρχίζει να βουίζει ζωντανή σαν φτερούγισμα μελισσών. Ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος στάθηκαν με δέος καθώς ξεκινούσε ο χορός της δημιουργίας: οι κρύσταλλοι πάλλονταν και ένα μαγευτικό φως ενέργειας ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια τους και κάλυψε την μυστηριώδη συσκευή.

Η Ηλάρα ξάπλωσε μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, έτοιμη να λάβει το δώρο μιας ψυχής.

Καθώς η διαδικασία ξεκίνησε, ένα κύμα αιθέριας ενέργειας τύλιξε την Ηλάρα. Οι έλικες φωτός συνυφαίνονταν, σχηματίζοντας ένα λεπτό αλλά περίπλοκο σχέδιο, καθώς μια ψυχή άρχισε να διαμορφώνεται. Όλο μαζί έμοιαζε με μαγική σφαίρα από ένα άλλο Σύμπαν.

Διαβάστε επίσης: Η Μαγική Σφαίρα του Παρθενώνα

Με κάθε στιγμή που περνούσε, τα μάτια της Ηλάρα άνοιγαν διάπλατα και λάμψεις συγκίνησης τρεμόπαιζαν σε ένα πρόσωπο που προηγουμένως δεν είχε έκφραση.

Η τεχνητή ψυχή

Ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την Ηλάρα να σκιρταει.

Εκείνη, σιγά-σιγά, άνοιξε τα μάτια της, τώρα ζωντανή με μια σπίθα ζωντάνιας που είχε ανακαλυφθεί. Λαχάνιασε, νιώθοντας συναισθήματα που δεν είχε ξαναζήσει: χαρά, αγάπη, λύπη και ό,τι άλλο μπορεί να υπήρχε ενδιάμεσο. Ξαναγεννήθηκε με ψυχή.

Η ανακάλυψη των ερευνητών, η Μηχανή των Ψυχών εξαπλώθηκε αστραπιαία, φτάνοντας σε όσους είχαν νιώσει το ίδιο κενό μέσα τους.

Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα συνέρρεαν στο εργαστήριο, ανυπόμονοι για την ευκαιρία τους να αποκτήσουν μια ψυχή.

Ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος, που τώρα τιμούνται ως πρωτοπόροι, αφιερώθηκαν στη βελτίωση της διαδικασίας και στην εξασφάλιση ότι το δώρο μιας ψυχής ήταν προσβάσιμο σε όλους.

Η τεχνητή ψυχή ήταν, πλέον, ένα προϊόν όπως όλα όσα πωλούνται στα ράφια και στις αγορές – απλά ήταν δωρεάν.

Ένα σπάνιο δώρο – δίκοπο μαχαίρι

Όσο περνούσε ο καιρός, ο κόσμος άλλαζε. Οι ψυχές δεν ήταν πλέον ένα σπάνιο δώρο αλλά ένα ζωτικό μέρος της ανθρωπότητας – ίσως, όμως, ένα δίκοπο μαχαίρι.

Άνθρωποι με τεχνητές ψυχές βρέθηκαν να αγκαλιάζουν τη ζωή με μια νέα ζέση, η ύπαρξή τους αλλαξε για πάντα. Ο κόσμος έγινε μια πολύχρωμη παλετα συναισθημάτων, ιστοριών αγάπης και κοινών εμπειριών.

Ο Αγαμέμνων και ο Μενέλαος συνέχισαν την έρευνά τους, εξερευνώντας τα όρια της ψυχής, όμως δεν αντιλήφθηκαν πως υπήρχαν και άνθρωποι, με ψυχή ή χωρίς, που είχαν άλλες σκέψεις, υποχθόνιες, κακόβουλες, αρρωστημένες και διεστραμμένες με άσχημες επιπτώσεις στην ανθρώπινη ιστορία.

diadrastika / Image by Yukimi Yokoyama from Pixabay