Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα σύμπακτο μήνυμα από τον Σείριο. Πρόκειται για μία από τις 15+ ερμηνείες που του έχουν αποδοθεί

Ο δίσκος της Φαιστού βρέθηκε το 1908 στα ερείπια του παλαιού Μινωικού ανακτόρου της Φαιστού στην Κρήτη. Στις 3 Ιουλίου του 1908, ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουΐντζι Περνιέ (Luigi Pernier), έκανε μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις σχετικά με τα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας…

Η ανακάλυψη έγινε στην Μινωική πόλη της Φαιστού (νότια Κρήτη), και το εύρημα είναι ο περιβόητος δίσκος της Φαιστού.

Χρονολογείται στον 17ο αιώνα π.Χ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας, καθώς ο σκοπός και τα αναγραφόμενα σύμβολα σε αυτόν, παραμένουν έως σήμερα άγνωστα.

Ο δίσκος έχει μέση διάμετρο περίπου 15 εκατοστά, ενώ το πάχος του είναι 2 περίπου εκατοστά και είναι φτιαγμένος από πηλό.

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση:

Ο Δίσκος της Φαιστού Είναι ένας Σύμπακτο Μήνυμα από τον Σείριο;
Ο δίσκος της Φαιστού (1η πλευρά). Αποτυπώνονται 122 σύμβολα.

Υπάρχουν πάνω του χαραγμένα, 45 διαφορετικά σύμβολα. Στην μία πλευρά υπάρχει σειρά από 122 σύμβολα ενώ στην δεύτερη πλευρά είναι χαραγμένα 119 σύμβολα. Τα σύμβολα, με την χρήση κάθετων γραμμών, είναι χωρισμένα σε ομάδες (λέξεις).

Ο Δίσκος της Φαιστού Είναι ένας Σύμπακτο Μήνυμα από τον Σείριο;
Ο δίσκος της Φαιστού (2η πλευρά). Αποτυπώνονται 119 σύμβολα.

Ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε στην Αγία Τριάδα της νότιας Κρήτης, 3 χλμ. δυτικά από τα ανάκτορα της Φαιστού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην Αγία Τριάδα βρισκότανε το “θερινό ανάκτορο” των βασιλέων της Φαιστού.

Πάρα πολύ αρχαιολόγοι και ερευνητές, έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν τον δίσκο της Φαιστού. Έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες, όπως για παράδειγμα ότι πρόκειται για προσευχή, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, για διήγηση μιας ιστορίας, για ημερολόγιο και άλλα πολλά. Μερικοί πιστεύουν ότι περιγράφει τους άθλους του Ηρακλή, αλλά και ότι συμβολίζει την εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης. Άλλοι μελετητές πιστεύουν ότι μερικά σύμβολα δηλώνουν σχέσεις με το αστέρι Σείριο.

Ο Δίσκος της Φαιστού Είναι ένας Σύμπακτο Μήνυμα από τον Σείριο;
Απεικόνιση των συμβόλων της πρώτης πλευράς του δίσκου της Φαιστού, ομαδοποιημένα σχηματίζοντας λέξεις έτσι ακριβώς όπως είναι στο εύρημα.
Ο Δίσκος της Φαιστού Είναι ένας Σύμπακτο Μήνυμα από τον Σείριο;
Απεικόνιση των συμβόλων της δεύτερης πλευράς του δίσκου της Φαιστού, ομαδοποιημένα σχηματίζοντας λέξεις έτσι ακριβώς όπως είναι στο εύρημα.

Επίσημα, από την επιστημονική κοινότητα, δεν έχει γίνει αποδεκτή καμία ερμηνεία. Έτσι ο δίσκος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο Δίσκος της Φαιστού Είναι ένας Σύμπακτο Μήνυμα από τον Σείριο;

Στην πρώτη πλευρά του δίσκου της Φαιστού, υπάρχει ένα σύμβολο που μοιάζει με ένα Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενο Αντικείμενο (Α.Τ.Ι.Α. ή UFO). Η επίσημη άποψη της επιστημονικής κοινότητας, είναι ότι πρόκειται για ένα καπάκι, ή για ένα εργαλείο για την κοπή του δέρματος. Το γεγονός όμως ότι ο μυκηναϊκός πολιτισμός εξαφανίστηκε έτσι ξαφνικά, βάζει πολύ κόσμο σε σκέψεις.

Μερικές από τις ερμηνείες που έχουν δοθεί για το κείμενο στο δίσκο της Φαιστού, είναι οι παρακάτω:

 • Θρησκευτικός ύμνος
 • Λίστα με ονόματα στρατιωτών
 • Έγγραφο στη Χιττιτική γλώσσα (γλώσσα των Χετταίων) στην οποία ένας βασιλιάς συζητά την ανέγερση του ανακτόρου της Φαιστού
 • Προσευχή
 • Γεωμετρικό θεώρημα
 • Διήγηση μιας ιστορίας
 • Ημερολόγιο
 • Περιγράφει τους άθλους του Ηρακλή
 • Εξιστορεί την εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης
 • Αναφορά στο αστέρι Σείριο
 • Η ιστορία της “Γέννεσης”
 • Αναφορά στον Δαίδαλο και στον λαβύρινθο του Μινώταυρου τον οποίο και κατασκεύασε
 • Εξιστόρηση του Μεγάλου Κατακλυσμού
 • Διπλής όψεως σφραγίδα, που με την αποτύπωσή της πάνω στην άμμο, χρησιμοποιούταν σαν εργαλείο εκμάθησης για τους αστρονόμους της εποχής.

Μπορούμε, επίσης, να πούμε ότι ο δίσκος της Φαιστού, πέρα από τα μυστήρια που τον περιλαμβάνουν είναι αναμφισβήτητα ο πρώτος «σκληρός δίσκος» υπολογιστών.

Ότι και να γράφει πάντως, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε «σκληρό δίσκο» υπολογιστών “Double sided”, “Low density” και “Read only”, ο οποίος δουλεύει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον ας δούμε τι απαντά ο γνωστός ερευνητής του ελληνικού αλφαβήτου και ιδίως της Γραμμικής Α΄ και Β΄ κ Βασίλειος Κατσιαδράμης:

«Στις 3 Ιουλίου 1908 ο Λουίτζι Περνιέ (Luigi Pernier), Ιταλός αρχαιολόγος, κατά την διάρκεια ανασκαφών στην Φαιστό ανεκάλυψε τον πασίγνωστο Δίσκο της Φαιστού. Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας άριστα διατηρημένος, ενεπίγραφος Δίσκος, διαμέτρου 165 χιλ και πάχους 20 χιλ περίπου, από ψημένον πηλό με σφραγίσματα και στις δύο όψεις του.

Θεωρείται δε το πρώτο τυπογραφικό κείμενο. Μεγάλος αριθμός εργασιών έχει γραφεί για τον Δίσκο της Φαιστού, από το πώς κατασκευάσθηκε, πώς τον έγραψε ο γραφέας κλπ ενώ εξ ίσου πολλές προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα για την αποκρυπτογράφησι του κειμένου χωρίς να γίνη αποδεκτή καμία από την επιστημονική κοινότητα.

Ενδεχομένως μία από αυτές που έχουν έως τώρα προταθεί να είναι η σωστή, αλλά επειδή ο Δίσκος της Φαιστού είναι το μοναδικό κείμενο του είδους δεν μπορεί να ελεγχθή η αξιοπιστία καμίας μέχρις στιγμής αποκρυπτογραφήσεως.

Αι αποκρυπτογραφήσεις καλύπτουν γλώσσες από την Ελληνική έως την Ετρουσκική, την Λατινική, την Σημητική κλπ ή και την αναμιξή των. Το δε σύστημα γραφής των σφραγίδων καλύπτει όλα τα απαντώμενα είδη από το Αλφαβητικό, το συλλαβικό, το εικονογραφικό ή και το συλλαβοεικονογραφικό, ο δε Δίσκος για πολλούς επιστήμονες θεωρείται Ελληνικός, αλλά υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι του αποδίδουν ξένη καταγωγή.

Διάφορες ερμηνείες έχουν προταθεί από Πανεπιστημιακούς ή ιδιώτες ερευνητές και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ανθρωπίνων δραστηριοτήτων όπως Νόμους, Θρησκευτικούς Ύμνους, την κατασκευή αεροστάτου για να δραπετεύση ο Δαίδαλος, την μύησι του Ηρακλέους και τους Άθλους του, αστρονομικές και ζωδιακές αναφορές, ταξίδι στην Αμερική, τις θέσεις των πλανητών του Ηλιακού συστήματος και των αστερισμών του ουρανού, ιστορικά γεγονότα ή αναφορές για την επίσκεψη UFO στην Γη κλπ.

Αφού όμως δεν είναι εύκολο να αποδειχθούν οι διάφορες ερμηνείες, λόγω της μοναδικότητος του Δίσκου, πέρα από το πόσο αντικειμενικά είναι τα στοιχεία, που παραθέτει ο κάθε ερευνητής, εκ του αντιθέτου δεν μπορούν και να απορριφθούν για να μιλήσουμε με μαθηματικούς όρους. Το ερώτημα λοιπόν, που εγείρεται εν προκειμένω και για την κάθε μια αποκρυπτογράφησι, δεν είναι αν είναι σωστή ή όχι, αλλά το πόσο πιθανή είναι .

Αθήνα 13 Οκτωβρίου 2008
Βασίλειος Π. Κατσιάδραμης»

από iellada.gr εδώ και εδώ