Καλλιτεχνική απεικόνιση από Placidplace, Pixabay

SRGAP2. Το γονίδιο που ίσως επενέβησαν εξωγήινοι για ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ένα και μόνο γονίδιο ήταν πιθανότατα εκείνο που οδήγησε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια χαρίζοντας του την πολυπλοκότητά του. Ήταν το γονίδιο SRGAP2, που «άγνωστο πως» δημιούργησε δύο αντίγραφα του εαυτού του και προσέφερε στους προγόνους μας την ικανότητα του λόγου και της εφευρετικότητας, κάνοντάς τους έτσι να αφήσουν πίσω τους στον αγώνα της εξέλιξης τα υπόλοιπα συγγενικά είδη. Αυτό προκύπτει από την πρωτοπόρα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cell» το 2012.

Η έκθεση ανέφερε ότι το συγκεκριμένο γονίδιο βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης του νεοφλοιού, της περιοχής του εγκεφάλου η οποία είναι υπεύθυνη για τις ανώτερες λειτουργίες όπως η γλώσσα και η συνειδητή σκέψη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Evan Eichler, η δημιουργία επιπλέον αντιγράφου του γονιδίου έδωσε χρόνο στον εγκέφαλο να δημιουργήσει περισσότερες συνάψεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και να γίνει έτσι μεγαλύτερος σε μέγεθος και πιο πολύπλοκος.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το SRGAP2 αντιγράφηκε αρχικώς πριν από περίπου 3,5 εκατομμύρια χρόνια και «γέννησε» έτσι ένα «θυγατρικό» παρόμοιο γονίδιο. Η διαδικασία αυτή έλαβε ξανά χώρα ένα εκατομμύριο χρόνια αργότερα με αποτέλεσμα να προκύψει και ένα ακόμα αντίγραφο, το «σούπερ-εγγόνι» του αρχικού γονιδίου. Με την δεύτερη αντιγραφή ο πρωτόγονος Homo διαχωρίστηκε από τον «αδελφό» του αυστραλοπίθηκο (Australopithecus) και άρχισε να αναπτύσσει πιο πολύπλοκες και εξεζητημένες συμπεριφορές, αλλά και εργαλεία.

Όπως ανέφερε ο Evan Eichler το όφελος από την αντιγραφή του γονιδίου πρέπει να ήταν άμεσο. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα υπόλοιπα συγγενικά τους είδη μέσα σε μόλις μια γενιά! Παρότι ο άνθρωπος διαχωρίστηκε από τους χιμπατζήδες, μοιράζεται ακόμη μαζί τους το 96% του γενετικού τους υλικού, ενώ το γονίδιο SRAGP2 είναι ένα από τα μόλις 30 που αντέγραψαν μυστηριωδώς τον εαυτό τους από τότε μέχρι σήμερα (εκ του συνόλου των 22000 γονιδίων μας). Γι αυτό ορισμένοι μελετητές πιθανολογούν ότι αυτός ο διπλασιασμός με τα άμεσα αποτελέσματα που οδήγησε στην απότομη διόγκωση του εγκεφάλου και την απρόσμενη ευφυΐα (εντός 25ετίας!), ήταν τεχνητός και όχι φυσικός-τυχαίος.

Και η μόνη λογική εξήγηση για τεχνητό διπλασιασμό του σημαντικότερου γονιδίου μας πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τότε πρέπει να είχαμε την πρώτη μας επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό, που ουσιαστικά πειραματίστηκε επάνω στους πρωτόγονους προγόνους μας…

ufotruth-gr και pyli-apokalypseis.com / Image by Placidplace from Pixabay