Είχε Δίκιο ο Ορφέας; Αστρονόμοι Βρήκαν το «Κοσμικό Φίδι»

Είχε Δίκιο ο Ορφέας; Αστρονόμοι Βρήκαν το «Κοσμικό Φίδι»

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ερώτηση: ποιος “ανακάλυψε” το DNA; Απάντηση: Οι γενετιστές Francis Crick και James Watson. Λοιπόν, ίσως, όχι ακριβώς. Σε θεωρητικό επίπεδο και όχι επιστημονικό, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν πολύ-πολύ πίσω στο χρόνο. Όπως αναφέρει η theguardian.com, ο ανθρωπολόγος Δρ. Jeremy Narby υποστηρίζει στο βιβλίο του “Το κοσμικό φίδι: DNA και η προέλευση της γνώσης” (The Cosmic Serpent: DNA and the Origins of Knowledge), η δίδυμη ζωτική αρχή σχήματος φιδιού, η οποία αντιπροσωπεύει την προέλευση της ζωής ή το DNA εντοπίζεται με διάφορες ονομασίες ανά τους λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η γνώση τους, ενδεχομένως, έχει επιτευχθεί μέσω κάποια αρχαίας τελετουργίας, άγνωστης σε μας (π.χ. σαμανική) και όχι μέσα από εργαστηριακή προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης: Ανακάλυψαν το «Μεγάλο Αφεντικό» του Σύμπαντος

Το ταξίδι της αναζήτησης στο βιβλίο του Narby αρχίζει στα δάση του Περουβιανού Αμαζονίου, όπου εργάστηκε με τους ανθρώπους της Ashaninca για πολλά χρόνια και κινείται μέσα από την έρευνα στον τομέα της ανθρωπολογίας και της μοριακής βιολογίας. Ο ίδιος ο Narby, φαίνεται να παίρνει ένα είδους παραισθησιογόνου, το ayahuasca, που εξάγεται από τα αμπέλια και, όπως και οι σαμάνοι, “βλέπει” και περιγράφει δύο γιγάντια φίδια. Αυτό το όραμα είναι η συνηθέστερη ψευδαίσθηση από το ayahuasca. Τα φίδια, γράφει, επικοινωνούν ή τον “διδάσκουν”.

Στη συνέχεια καταγράφει έναν τεράστιο αριθμό μυθολογιών σε ολόκληρο τον κόσμο, που μιλούν για την ύπαρξη των κοσμικών φιδιών που αποτελούν την προέλευση του κόσμου ή/και είναι οι δημιουργοί της ζωής. Όλες οι μυθολογικές εκδοχές, έχουν πάρα πολλά κοινά μεταξύ τους. Περισσότερα από όσα νομίζετε.

Μερικά από αυτά εντοπίζονται στην Αμαζονία, το Μεξικό, την Αυστραλία, τη Σουμερία, την Αίγυπτο, την Περσία, την Ινδία, τον Ειρηνικό και αλλού. Όλοι αυτοί οι “μύθοι” αποδίδουν αξιοσημείωτα παρόμοια χαρακτηριστικά στο «δημιουργό φίδι», τον κύριο του μετασχηματισμού, της οφιοειδούς μορφής που ζει στο νερό, στα συμπαντικά ύδατα και μπορεί ταυτόχρονα ή σε κάποιες περιπτώσεις να είναι τόσο εξαιρετικά μακρύς όσο και πολύ μικρός, τόσο μονός όσο και διπλός.

Η μινωική θεά των φιδιών, 1600 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Image by blackboard1965G from depositphotos.com

Ανάλογα δείγματα και περιγραφές συναντούμε, φυσικά, και στην ελληνική μυθολογία. Ίσως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε εικόνα, να είναι ο Κηρύκειο του Ερμή, ένας άξονας με δύο φίδια πλεγμένα επάνω του. Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό είναι η Μινωική Θεά των Φιδιών, ένα εκπληκτικό ειδώλιο του 1600 π.Χ. και βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σας θυμίζει κάτι από τα παραπάνω το αγαλματίδιο από την Κρήτη;

Ενδείξεις για την πιθανή γνώση του DNA, αλλά και ενός κοσμικού φιδιού, εντοπίζουμε στην ελληνική μυθολογία (Διαβάστε επίσης: Ευρυνόμη: Ο Άγνωστος Πελασγικός Μύθος της Δημιουργίας), αλλά και στον Όμηρο ο οποίος μοιάζει να αναφέρεται με ένα κρυπτογραφημένο τρόπο (Διαβάστε επίσης: Το Μυστικό που Έκρυψε ο Όμηρος στο Νησί της Κίρκης). Αλλά και πριν τον Όμηρο, ο Ορφέας και ο Πελασγικός Μύθος της Δημιουργίας κάνουν λόγο για ένα Κοσμικό Φίδι. Διαβάστε επίσης για το ορφικό κοσμικό φίδι σε αρχαία κοσμήματα, καθώς για τις έρευνες του Έλληνα Αστρονόμου Κ.Σ. Χασάπη.

Το παράδοξο είναι πως αστρονόμοι εντόπισαν κάτι εκπληκτικό, όπως αναφέρεται στο Sci News, το Νοέμβριο του 2017: Χρησιμοποιώντας το Hubble, ο Δρ Antonio Cava του Université de Genève εντόπισαν και αποθανάτισαν τέτοιες εικόνες του Κοσμικού Φιδιού.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Είχε Δίκιο ο Ορφέας. Αστρονόμοι Βρήκαν το Κοσμικό Φίδι (εικόνες)
The ‘Cosmic Snake’ galaxy. Image credit: NASA / ESA / Hubble.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη στο περιοδικό Nature Astronomy, πρόκειται για έναν γαλαξία που ονομάζουν Cosmic Snake ο οποίος βρίσκεται στην πραγματικότητα πίσω από ένα μαζικό σύμπλεγμα γαλαξιών που ονομάζεται MACS J1206.2-0847, αλλά χάρη στη βαρύτητα του συμπλέγματος, μπορούμε να το δούμε από τη Γη.

Σίγουρα, θα σκεφτείτε – όπως θα σκεφτόμουν κι εγώ, αν μου το έλεγε κάποιος: Και τι σχέση έχουν όλα αυτά μεταξύ τους; Τι σημασία μπορεί να έχει ότι ο Narby έβλεπε ζευγάρια φιδιών όταν έπινε παραισθησιογόνα, με το τι ήθελαν να πουν οι αρχαίοι Έλληνες στη μυθολογία τους με τα διπλά φίδια, με το DNA που παρουσιάζει ομοιότητες με το Κηρύκειο και όλα αυτά με το Κοσμικό Φίδι γαλαξία που βρήκε το τηλεσκόπιο Hubble; Μπορεί και να μην έχουν σε έναν ορθολογιστή, επιστήμονα ή σκεπτικιστή. Προσωπικά, θεωρώ ότι έχουν μια κάποια σχέση, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω. Για μένα υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Τα φίδια.

Το φίδι στις μέρες μας και τους τελευταίους αιώνες μπορεί να έχει δαιμονοποιηθεί, όμως τα χρόνια εκείνα εντός και εκτός Ελλάδος φαίνεται πως είχαν κάποια σημασία. Ήταν μέρος μιας συμβολικής γλώσσας. Ούτε ο μύθος της Ευρυνόμης που μέσω του Οφίωνα δημιουργεί έναν κόσμο, μου μοιάζει τυχαίος, ειδικά ύστερα από την ανακάλυψη του Hubble. Υπονοείται κάτι στην ιστορία αυτή που δεν μπορώ να πιάσω; Είχε δίκιο ο Ορφέας και οι Ορφικοί που χρησιμοποίησαν ως σύμβολο το φίδι;

Το σύμβολο των ορφικών Μυστηρίων ήταν ένα φίδι τυλιγμένο γύρω από ένα αυγό, που συμβόλιζε τον κόσμο που περιβάλλεται από το Δημιουργικό πνεύμα. Στο επίπεδο της μύησης και της φιλοσοφίας, συμβόλιζε τον νεόφυτο που την στιγμή της μύησης έσπαγε το κέλυφος του αβγού και ένας καινούργιος πνευματικός άνθρωπος γεννιόταν. Αλλά μήπως θα μπορούσε να έχει κάποια άλλη ερμηνεία… πιο διαστημική; Ίσως. Δεν έχω κάποια ένδειξη για αυτή τη σκέψη μου. Ωστόσο μου τριβελίζει το μυαλό. Δεν μου μοιάζουν όλα αυτά να είναι άσχετα και τυχαία μεταξύ τους, ούτε για απλές συμπτώσεις. Απλά θεωρώ πως αν είχαμε τα κλειδιά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ή αν μπορούσαμε να σκεφτούμε όπως εκείνοι, μάλλον, θα είχαμε και απαντήσεις. Έχω αυτή την αίσθηση. Σαφώς, δεν μπορώ να αποδείξω κάτι, απλά το καταθέτω και το μοιράζομαι μήπως κάποιος θα μπορούσε να σχηματίσει κάποια ιδέα που θα βοηθούσε.

diadrastika / Top Image by Pete Linforth from Pixabay